Sprievodca pre vysoko citlivých ľudí - Ako prežiť šťastnejší a vyrovnanejší život

Sprievodca pre vysoko citlivých ľudí - Ako prežiť šťastnejší a vyrovnanejší život https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432676/bmid_sprievodca-pre-vysoko-citlivych-lud-mvx-432676.jpg 4 112 30

Približne pätina všetkých ľudí sa vyznačuje vysokou citlivosťou. Ak patríte medzi nich, iste ste sa už stretli s tým, že... • vnímate citlivejšie ako ostatní emócie a nálady iných ľudí, • unavuje vás, keď máte okolo seba mnoho vnemov a vzruchov, • potrebujete byť občas úplne sami, • ste náchylní na vyčerpanie a zmyslové preťaženie, • často reagujete negatívne na svetlo, zvuky či vône, • ťažko znášate veľké skupiny ľudí alebo nečakané zmeny. Takýto život môže byť veľmi náročný, no ak sa naučíte používať svoju citlivosť ako dar, môže vám priniesť aj celý rad výhod. V tejto knihe nájdete mnoho praktických tipov, cenných rád a techník, vďaka ktorým sa naučíte zvládať výzvy spojené s vlastnou citlivosťou, stanete sa silnejšími a zároveň si udržíte súcit a empatiu. Zistíte tiež, ako sa vysoká citlivosť odráža na vašom zdraví, v partnerských vzťahoch, v pracovných kolektívoch a pri výchove detí. Dozviete sa tiež, ako v týchto oblastiach s citlivosťou čo najlepšie zaobchádzať, a získate schopnosti, ktoré vás ochránia pred citovým zranením, stresom či vyhorením. Postupne začnete svoju citlivosť naozaj vnímať ako dar, ktorým v skutočnosti je. Sama autorka je citlivou osobnosťou a ako psychiatrička sa nevyhýba ani alternatívnejším prístupom. S jej pomocou porozumiete svojim „ťažkostiam“ a uvedomíte si možno prvýkrát dôležitú skutočnosť: To, čo prežívate je normálne! Kniha je určená nielen vysoko citlivým ľuďom, ale aj ich rodičom, partnerom, učiteľom či terapeutom.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Osobní rozvoj a styl , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Grada
Originální název:

The Empath's Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People , 2017


více info...

Přidat komentář

LittleAndy
05.01.2024 3 z 5

Sprievodca mi ponúkol skvelý náhľad do problematiky vysokej citlivosti a umožnil mi lepšie pochopiť fungovanie takéhoto človeka v rôznych scenároch. Veľa informácií pre mňa nebolo nových, no našli sa aj také, ktoré spojili moje predchádzajúce vedomosti a obohatili ma.
Navrhované praktiky a cvičenia však išli mimo mňa. Zdali sa mi príliš banálne a naivné. Neraz som sa nad nimi pousmial či pokrútil hlavou. A pasáže s opisom nadprirodzených schopností autorka snáď ani nemôže myslieť vážne. Tie som miestami preskakoval.
Kniha teda poskytuje charakteristiku vysoko citlivých ľudí, ktorí vďaka tomu lepšie dokážu porozumieť samým sebe, no neprináša relevantné riešenia, ako sa s týmto darom (?!) vyrovnať.

Kautokeino
04.01.2024 5 z 5

Když jsem se začetl, nestačil jsem se divit... netušil jsem, že někdo napsal knihu o mě:)


DragonflyT
23.06.2023 2 z 5

Autorka sice ví o čem mluví/píše, ale reálně neříká nic nového. Celková podstata je zde však vystižena dobře. Řešení autorka vidí ve spirituální sféře, meditaci, afirmacích atd., což není způsob, který by mě vyhovoval.

Simii45
22.11.2022 5 z 5

Jako hypersenzitivni člověk knihu hodnotím kladne. Je to moje první knížka na toto téma a jiz u první stránky, kde spisovatelka popisovala, jak v mládí svoji citlivost potlacovala a zahanela navykovymi látkami mě rozbrecela, protože jsem to měla úplně stejně.
Těším se, až vyzkouším postupy a rady v knize, jak si vytvořit ochranu před energiemi druhých lidí.
Knížku určitě doporučuju.

jitkka
09.09.2022 1 z 5

Knihu jsem si jako extrémně citlivý člověk koupila ze zvědavosti. Přináší několik užitečných postřehů a tipů na meditace. Ale hodnoty a pohled na svět této autorky, vystudované psychiatričky a terapeutky (!), která zcela arogantně dělí lidi na dvě černobílé skupiny: "ti dobří, hodní, pozitivní" a "ti špatní - všichni, kdo vysílají toxickou energii, ty musíte zcela odstřihnout”, mě nadzvihávaly mandle.

Ne, svět se nedělí na dobré a špatné lidi, svět obývají citliví i necitliví, zdraví i zranění, veselí i smutní, nadějní či zoufalí, nemocní a traumatizovaní lidé, které autorka všechny šmahem ze své neskonalé autority a pokřivené new age ezoteriky rozhazuje do dvou pytlů a nezdravě tak zjednodušuje čtenářův pohled na svět. Plus všudypřítomné pomrkávání na anděly strážné a tak už na mě bylo moc a musela jsem skrze čtení této knihy zkrátka hooodně filtrovat. Až moc. A nakonec při doporučuje při skupinových setkáních citovat jako sektářskou modlitbu samu sebe? Nedoporučuju.

EressielM
10.05.2022 5 z 5

Jako vysoce citlivému člověku mi tato kniha velmi pomohla. Jsem vděčná za to, že jsem na ni narazila. :-)

Lucie131313
02.04.2022 3 z 5

Tuto knihu jsem dočetla před pár týdny, bohužel ve mně nezanechala zřejmě žádnou stopu, ani za tak krátkou dobu od přečtení si nejsem schopna cokoliv vybavit, což se mi běžně nestává...

kakaba4818
14.02.2022 2 z 5

Kniha mě nijak zvlášť neoslovila. V půlce knihy jsem zjistila, že si vlastně nic z přečteného nepamatuji. Některé myšlenky mi byly blízké, ale většina knihy na mě působila jako ,,ohraná gramofonová deska".

marci8
17.07.2021 5 z 5

Kniha mi vysvětlila mnoho důležitých věcí, které jsem nechápala, protože jsem netušila, že se řadím k těm vysoce citlivým. No a americký styl, kteří mnozí kritizují, mi vůbec nevadí. Je to napsané tak, aby knihu pochopil každý a pokud je někdo tak citlivý, doporučené aktivity mu mohou pomoci.

Hanichka
16.07.2021 2 z 5

Dlouho jsem se rozhodovala, jaké hodnocení knížce dám, a pořád si jím nejsem úplně jistá. Je pravda, že mi rozšířila obzory v projevech vysoké citlivosti a díky ní jsem si byla schopná pojmenovat, co mi to vlastně dělá problém. Na tenhle rozhled je super. Jenže. Velká většina knížky je ezo materiál o energiích, čakrách, odevzdání se vyšší moci a podobně + jako bonus autorka cituje sama sebe - ne své výzkumy, ale své random výroky. Ono to vlastně celé působí jako pozvánka do sekty, kdy budete běhat po kanceláři s drahými kameny v ruce a čistit prostor, na stole budete mít posvátné objekty a večer ve svých mantrách poděkujete vyšší moci za úžasný dar a slíbíte svou citlivost využívat. Nic proti těm, kterým to sedne, jenže autorka nenabízí nic pro ty, kteří si při takových činnostech připadají poněkud debilně. Tak pozor na to. Čtěte na vlastní riziko a pokud nejste ezo založení, tak vězte, že vyzobat si užitečné věci z knihy možné je, ale bude to vás stát velmi časté obracení očí v sloup.

OSTROVID
08.06.2021 5 z 5

Kniha je určena vysoce citlivým lidem, takže pokud nejste extrémně citlivý člověk, asi pro vás nemá cenu knihu číst. Nicméně citlivý člověk se v této knize určitě najde a v něčem mu může i pomoci, pokud má se svou citlivostí "problém". Kniha v podstatě ukazuje, že být citlivý není určitě na škodu, spíše naopak. Po přečtení této knihy jsem naopak došel k závěru, že problém není ve vysoce citlivých lidech, ale v těch ostatních necitlivých a povrchních lidech...

Lucieenka
14.05.2021 5 z 5

Když jsem četla komentáře na tuto knihu, nic moc jsem od ní nečekala. Po dočtení knihy mě naopak kniha velmi mile překvapila. V hodně věcech jsem se v ní našla a pozitivně hodnotím i popsané strategie a meditace.

LiLinka
17.03.2021 2 z 5

Měla jsem od knihy přehnané očekávání a to bohužel nebylo naplněno. Některé myšlenky jsou zajímavé, ale ve většině případů je to opakování buď zbytečností nebo ezo keců. Američanům možná může otevřít oči ve smyslu slow living apod., ale pro mě nic převratného.

klara.franta
02.03.2021 2 z 5

Kniha není určená vůbec pro mě, jak jsem poznala již na několika prvních stranách. Nemám kolem sebe ani lidi, kteří by odpovídali charakteristice vysoce citlivých lidí a proto jsem neměla ani motivaci knihu dočíst.

lacinq
18.10.2020 3 z 5

Trochu americké, většina rad je zjednodušených, ale je to přeci jen kniha a ne sezení s terapeutem, tak to některým lidem může na začátek pomoct. Upřímně jsem ráda, že nejsem cílová skupina, protože být vysoce citlivý člověk v takové míře, jak autorka popisuje (a sama je), je dle mého neštěstí. Dřív se těmhle lidem říkalo "přecitlivělí" a opravdu jim není co závidět. Ale pár rad si v knize najdou i "normální" a citliví lidé (bez extrému). Oceňuju zejména popis jednotlivých typů lidí, kterým se vyhnout a když to nejde, jak se proti nim bránit (narcista, manipulátor, cholerik atd).

Květinka008
24.09.2020 2 z 5

Ke knize bych řekla asi tolik, že za chvíli budeme mít knihy pro lidi hnědooké, pro lidi s větším zadkem a pro lidi s odstávajícíma ušima. A každý dostane nakonec vlastně úplně stejné rady jak relaxovat, jak být v pohodě se svým okolím a jak se zdravě stravovat. Nic objevného a nic jiného pro přecitlivělé, jen to z nich dělá "něco extra" / exoty (záleží na úhlu pohledu). Přečtení nebyla ztráta času, našla jsem tam zajímavé myšlenky, ale jak říkám - velmi všeobecné ke zdravému způsobu života a běžné psychohygieně.

Widow Embalmer
19.09.2020 odpad!

Neskutečná hromada kakání, která mi nestojí ani za to, abych svou averzi podpořil néjakými argumenty.

Rochelka
04.08.2020 5 z 5

Kniha mi velice pomohla v životě.

Zania
29.03.2020 3 z 5

Kniha je psaná spíše pro někoho, kdo se zajímá o psychologii. Pár rad jsem si vzala, líbila se mi část hlavně o dětech a jak k nim přistupovat. Jinak jsem přeskakovala na to, co mě zajímá.

Eva2424
22.03.2020 2 z 5

Nesedl mi autorčin instatní americký vyjadřovací styl, neustálé líčení jejích vlastních prožitků a přehnaná esoteričnost. Přínosem naopak bylo shrnutí vlastností a chování charakteristických pro "citlivky".