Pětka na ostrově pokladů

Pětka na ostrově pokladů https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68737/bmid_petka-na-ostrove-pokladu-AzJ-68737.jpg 5 391 47

Správná pětka, to jsou ve skutečnosti čtyři a pes! Julián, Dick, George, Anna a pes Tim.Taky byste si přáli mít vlastní ostrov, který by byl jen a jen váš? A zažít takové dobrodružství jako správná pětka? Plavili byste se po moři, přespávali v bouři ve zřícenině starého hradu a prozkoumali potopený vrak! A jak má takové správné dobrodružství skončit? Přece honbou za pokladem!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Famous Five: Five on a Treasure Island , 1942


více info...

Přidat komentář

85098211
12.03.2024 5 z 5

Mám takový pocit, že mi tuto knihu hned po jejím porevolučním vydání někdo zakoupil a daroval. Možná to byli moji rodiče, nebo jsem si ji pořídila sama, ale opravdu si teď přesně nevzpomenu. Každopádně jsem si knihu tenkrát přečetla, i když jsem už dávno nebyla malé dítko ;-). No a nyní jsem si pořídila její audioverzi, která je opravdu moc hezky načtená. A také příběh jako takový se mi líbil. Sourozenci Julian, Dick a Anna se zde poprvé setkávají a postupně seznamují se svojí sestřenicí George, která má skvělého psa Tima. Kromě toho jí její maminka darovala ostrov, kam se děti samozřejmě vydávají na výpravy. Jenomže potom dojde k nálezu něčeho tajuplného - a na scéně se v této souvislosti (jak se ostatně dá tak trochu očekávat) ocitají zlí dospělí... Víc prozrazovat nebudu, za sebe musím přiznat, že jsem si ta dětská dobrodružství zase neskutečně užívala - stejně jako když jsem já sama byla v podobném věku.
A víte vy co? ;-) Taky jsem měla (spolu s mladší sestrou) takový mrňavý ostrůvek u babičky a dědečka! A byly jsme tam obě o prázdninách skoro pořád, i když měl plochu snad jen šest metrů čtverečních...

Adla173
26.02.2024 4 z 5

Správnou pětku jsem jako malá milovala a přečtení všech 21 dílů tehdy byla samozřejmost. Ani mě netrápilo, že se linie příběhů opakuje.
Teď jsme četli se třeťáky Správnou pětku v družině a byli z ní nadšení, dlouho je žádná kniha takhle nenadchla. Děj totiž není složitý, má spád a o dobrodružství není nouze.
Za důležité ovšem považuji vysvětlování genderových stereotypů, mnohdy to vedlo k velmi zajímavým debatám, až jsem byla překvapená, jak dokáží děti tuto problematiku vnímat.

No a největší miláček třeťáků? Samozřejmě že Tim!


jarin58
12.12.2023 4 z 5

Tak jsem se těšil jak bude napínavé pátrání po ostrivě a v hradu,ale všechno mi připadlo odfláknuté,ta bouře která je potkala na ostrové by si zasloužila delší rozvedení.Takhle bylo vše ukončeno moc brzy.Proto hvězdu ubírám.

Mae
16.09.2023 5 z 5

Celou třetí a čtvrtou třídu jsem strávila na anglickém venkově pitím zázvorové limonády na vřesovištích a prozkoumáváním tajných chodeb. Doma ve skříni jsem pak měla sešit, kam jsem si zapisovala podezřelé věci, které jsem zaznamenala na našem maloměstě. Teď ve třiceti jsem se ke knihám vrátila a uvědomila si, jak moc mě Správná pětka ovlivnila. Zároveň jsem si ale všimla, že všechny díly jsou od začátku až do konce v podstatě stejné a ničím nepřekvapí, tudíž mě to po několika dílech přestalo bavit. Hodně rušivé je také všudypřítomné lpění na genderových rolích nebo rasismus a další věci, které neobstály v čase. Nicméně já se prostě nemůžu zbavit sentimentu.

Kerriova
11.05.2023 5 z 5

Příjemný návrat do dětských let...

Pogy
15.03.2023 5 z 5

Správná pětka to je návrat do dětských let. Hltala jsem to jako malá :-)

Lady.Lucrezia
10.01.2023 5 z 5

Návrat do dětských let...
Příjemné připomenutí jednoho letního dobrodružství, čtyř dětí, psa, lodního vraku a rodinného odkazu.
Svižná a jednoduchá četba.

Starmoon
30.06.2022 5 z 5

So Slávnou päťkou som presnívala veľkú časť detstva, zažila viaceré knižné dobrodružstvá, ktoré ma až neskutočne lákalo zažiť aj na vlastnej koži, a do istej (zrejme dosť výraznej) miery táto séria ovplyvnila môj ďalší čitateľský vkus.

Aj po rokoch to bol zážitok, hoci svoju rolu určite zohrala aj nostalgia, akurát môj „dospelácky“ pohľad na dospelých bol o dosť negatívnejší než detský. Trebárs už len to, že rodičia poslali svoje tri deti na leto k príbuzným, aby si „konečne“ v dvojici oddýchli – pričom tie deti majú po zvyšok roka na internátoch... Alebo agresívny Georgin otec, submisívna matka... Spätne je pre mňa vlastne zvláštne, že mi tieto veci nebili do očí ako dieťaťu :).

marketa3815
29.06.2022 5 z 5

Naše sedmileťačka je ze Správné pětky nadšená, dobrodružství, parta dětí, pes. Někdo tu srovnával s Ransomem, tak u nás je to přesně naopak - Ransome odložen dcerou po prvních stránkách, ze Správné pětky budu muset shánět další díly.

charlizee
26.04.2022 5 z 5

Normálně jsem si způsobila trauma. :))) Ve své nejvíc milované a zidealizované dětské knížce jsem objevila strašnou logickou nesrovnalost.
Svět už nebude jako dřív - leda by pes Tim uměl šplhat po laně… Ale předpokládám, že o tom by autorka čtenáře hrdě zpravila. =D
Ale víte, co mě ve finále mrzí nejvíc? Že se s dospělostí vytrácí ten tetelivý pocit, který při čtení provází dětského čtenáře. Ten bych ještě někdy moc ráda zažila.

Ketrin.TR
04.04.2022 5 z 5

Stačí se jenom podívat na přebal Správné pětky a rázem se ocitám v dětství, kterým mě celá tahle série od Enid Blyton provázela. Mám k ní hluboký vztah, protože to byly první příběhy, které mě vlastně pořádně vtáhly do života, který si bez knížek už nedovedu představit. I dnes si vybavuji ty pocity plné napětí a očekávání, když Pětka objevovala staré, podzemní chodby, prozkoumávala maják, luštila tajemné, světelné signály a vydávala se po stopách zlodějů a únosců. A k tomu všemu pila zázvorové pivo a jedla obložené sendviče. Můj čtenářský deník, který jsme museli psát do školy, byl plný "recenzí" a obrázků jen na Správnou pětku.
Prostě super dobrodružné a napínavé výpravy, které chceš číst a zažívat, ať je ti devět nebo třicet pět!

Štěpinambura
31.01.2022 5 z 5

Knížku jsem si pujčila z knihovny a odmítám jí vrátit, i když už dlužím 15 korun. Hezký, napínavý, poutavý a dobrodružný děj!

Knihomolka506
30.12.2021 5 z 5

První díl série o dalším pátrání jiné dětské party tentokrát v anglické vesničce. Přespávání v bouři pod širákem, zkoumání dávné zříceniny tajného hradu a ještě k tomu nesmí chybět honba za pokladem! George, Anna, Dick, Julian a jejich pes Tim vyrážejí na své nejnovější dobrodružství.

Trudi806
03.11.2021 5 z 5

Jó, tohle je nostalgie, celá série, to jsem hltala. Pamatuju, jak jsem chodila kolem trafiky a čekala na další díly. Sice jsem už tehdy na to bylo trochu přestárlá prý, ale chytlo mě to. Už se těšim, až to podrstčim svým dětem.

Corso
10.08.2021 2 z 5

Vypocuta audiokniha. Na skusku. Ked som bol mladsi, mali sme doma niekolko knih tejto serie, ono to vychadzalo hned po revolucii s takymi putavymi obalkami. Ale cital to moj mladsi brat. Ja som si to vyskusal teraz, a asi pozde. Akoze tie decka sa v knihe spravali mravopocestne a uvedomele az mi to bolo na smiech. Jasne, autorka bola pedagogicka s dost ortodoxnymi nazormi. Ale aj tak, dost dobre si neviem predstavit dieta ktore by sa stotoznilo s postavami. :)
Pri pocuvani mi to hned pripomenulo Ransomove Vlastovky a Amazonky. Viete, prazdniny, parta deti, cln, jazero, ostrov. Ale to je vsetko. Ransome je oproti tomuto trosku ina liga. Akoze viem ze to nie je literatura uz pre mna ale napr. Vlastovky som si precital s chutou niekolko dielov. Ransome detske dobrodruzstva ovladal opisat. Vtiahnut do deja, opisat prirodu, vytvorit zapletku, napinavy dej. Blyton chce hlavne poucovat a moralizovat. Neskor to trosku napravi podzemne dobrodruzstvo.

ElikaS
02.07.2021 4 z 5

Pamatuji si, jak jsem ve druhé, třetí třídě zkoušela správnou pětku číst a ukrutně mě nebavila. Teď jsem se k ní vrátila se synem a můj názor na knížku se tedy vůbec nezměnil, pořád mi připadá nudná, ale bylo mi synem i manželem vysvětleno, že nejsem kluk a dobrodružný knížky nechápu. :-)
Pětiletý syn je z knížky nadšený a pořad se ptá, kdy už budeme pokračovat dalším příběhem.

pepa4081
15.05.2021 5 z 5

Dětská knížka, jak má být. Kluci, holky, pes. Dobrodružství, napětí a velké přátelství. Tuším, že jsem objevil novou sérii, která se mi bude opravdu líbit. Pro dobrou náladu vřele doporučuji.
Velmi uspokojivé.

domihruzkova
20.04.2021 4 z 5

Jako dítě jsem tyhle knížky milovala, teď s odstupem času si spíše všímám toho, jak je to všechno nereálné :D Ráda usínám u poslechu knih a tyhle knížky z dětství jsou pro to jako stvořené :)

snowpinkee
22.11.2020 5 z 5

Po 30 letech znovu. Jednohubka na nedělní odpoledne. Asi si chci přečíst celou sérii. Je to fajn příjemná oddechovka. Návrat k tomu co jsem prožívala s partou v dětském věku. Tehdy jsem tyhle knihy milovala, dovedli mě ke čtení a jako proložení k tomu co čtu mnohdy za hrůzy je to fajn změna.
I když nad tím v dnešní době člověk přemýšlí a říká si jaké to jsou nereálné situace, jako dítě jsem si přála být jedna z nich a tohle všechno zažívat.

Páájinka
18.08.2020 5 z 5

Super příběh. Správnou pětku jsem četla jako dítě u sestřenice na prázdninách. Milovala jsem George a Juliana. A taky Tima. Teď jsem se také bavila. Je to příběh, který neomrzí.