Spolužáci

Spolužáci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438974/bmid_spoluzaci-QmX-438974.png 5 4 3

Kniha je výsledkem studentského projektu, jehož cílem bylo nalezení informací o žácích II. státní československé reálky na Mikulášském náměstí v Plzni, kteří byli postiženi norimberskými zákony. (3. vydání) Další informace o plzeňských obětech holokaustu je možné nalézt na internetových stránkách deportal.cz.

Přidat komentář

Poopie
16.01.2019 5 z 5

Kolektiv autorů chce uctít památku židovských studentů a kantorů reálného gymnázia v Plzni a tak 60 let od konce války sestaví almanach, kde je popsán jejich osud. Kniha působí jako "scrapbook" plný protižidovských výstřižků z novin, vydaných nařízení, fotografií z rodinných alb, vysvědčeních, dopisů a ručně psaných vpisků...
Některé osudy končí velmi záhy a některé jsou neskutečně zajímavé a je obdivuhodné jak to někteří přeživší dotáhli v cizině daleko. Prostě "napsal sám život" po vydání Norimberských zákonů, které definovaly židy a řešení jejich otázky.
Nečte se to snadno, těžké téma plné faktů.

Nicméně díky autorům za hledání informací a uctění památky plzeňských židovských obyvatel.

Škoda všech nevinných životů...

milamarus
11.01.2019 5 z 5

Strhující!


Melly
29.04.2014

Knížku je možné ve formátu PDF zdarma stáhnout ze stránek občanského sdružení Humr: http://www.humr.wz.cz/obr/spoluzaci/Spoluzaci_2006.pdf.