Spolek Jane Austenové

Spolek Jane Austenové https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475058/bmid_spolek-jane-austenove-Fkp-475058.jpg 3 154 42

Spolek Jane Austenové série

1. díl >

Krátce po druhé světové válce se v malebné vesničce Chawton na jihu Anglie několik obyvatel domluvilo, že se pokusí uskutečnit jeden pozoruhodný záměr. Uplynulo už více než století od doby, kdy byl Chawton domovem Jane Austenové, jedné z nejvýznamnějších anglických spisovatelek. Tamější panství, kde dosud bydlí její vzdálení příbuzní, se nyní potýká s finančními problémy. Hrozí nebezpečí, že to poslední, co po Austenových zbývá, se rozprodá a padne do neznámých rukou. I proto se dá dohromady různorodá skupinka lidí – mimo jiné mladá vdova, venkovský lékař, služka či filmová hvězda –, kteří se snad nemohou víc lišit, a přesto mají jedno společné: všichni milují romány Jane Austenové. Každý z nich se musí v těžké době vyrovnávat s ranami, které jim osud zasadil, ale spojuje je vysněný cíl: vybudovat ve své vesnici muzeum Jane Austenové a její dědictví zachovat pro budoucnost. Román z autentického prostředí o naději, smutku ze ztrát i o lásce, který dokáže potěšit, a to nejen fanoušky Jane Austenové.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Jane Austen Society , 2020


více info...

Přidat komentář

alsae
21.03.2024 2 z 5

Jak ohodnotit knihu, která mě začala bavit až tak v posledních 50 stránkách? Postavy mohly být zajímavé, ale bylo tam o nich tak málo. I když mám ráda knihy Jane Austenové, jejich stále rozebírání mě spíše nudilo.

JointlieKat94
04.02.2024 4 z 5

No, docela jsem rozmýšlela nad hodnocením, jestli dát tři, nebo čtyři hvězdičky. Usoudila jsem ale, že si knihu ráda přečtu znovu poté, až si přečtu všechny knihy Austenové.

Příběh je takový hezký, zasazený do ne úplně vhodné doby, ale válka je brána jen tak jako kolem.. máme tu spoustu postav, které ale spojuje jediné- láska ke knihám Jane Austenové. Tak tady jsem byla správně. :)

Vše se nám hezky pospojuje a dohromady to dává docela příjemnou a čtivou knihu. Mně se líbila. :)


Devorah
03.02.2024 3 z 5

Děj této knihy se odehrává ve staré dobré Anglii krátce po druhé světové válce.
Celý příběh je zasazen do malebné vesničky na jihu Anglie. Zde se dává dohromady skupinka zcela odlišných postav, které spojuje jediné, a to záliba v díle legendární Jane Austenové.
Založí klub přátel této spisovatelky v touze pomoci zachovat její dům, ve kterém žila a tvořila a je plný předmětů související s jejím soukromým i uměleckým životem.
Nápad je to neotřelý, nicméně jako celek to drží pohromadě již hůř. Spousta odboček v ději odvádí zbytečně pozornost a těch pár skvělých momentů to vážně nevytrhne.
Dočteno - ovšem s vypětím všech sil.

kolacky
29.01.2024 4 z 5

Miluju lidi, kteří milujou knihy! Nejen ty od Jane Austen. A k tomu pár párů, které se dřív či později najdou.

Výzva '24: 1. autorčina prvotina, 2. obsahuje mapu.

evineckY
07.01.2024 5 z 5

Kniha dle mého gusta.
Pro někoho je to určitě pomalý děj, ale já miluji takové příběhy.
Ať jde o romantiku, nebo román, užívám si atmosféru a příběh se kterým
si autor pohraje. Za mne - velká spokojenost.

Plativa
04.11.2023 3 z 5

Velice mile a příjemně napsaná kniha, nečekejte žádný těžký příběh, kniha se četla velmi hezky i přes některé špatné osudy jednotlivých postav byla celková atmosféra anglické vesničky Chawton pohodová. Hezké podzimní čtení, ze začátku mi přišly postavy trochu strojené a umělé, ale jak se děj rozvíjel, vše už bylo uvěřitelné. Vyčetla bych knize již zde zmiňovanou plochost postav

Jara.v
31.08.2023 3 z 5

Knihu jsem si vybrala jako odpočinkovou po trochu těžších knihách a popravdě neurazí, ale ani nenadchne. Autorka je velkou milovnicí Jane Austenové, to je z příběhu znát, ale příběh byl takový plochý a všichni žili šťastně až na věky se odehrálo v podstatě v poslední kapitole. Popisy míst byly krásné, ale horší to bylo s postavami. Nečetlo se to špatně, ale trochu propracovanější by to mohlo být.

nina3905
17.08.2023 4 z 5

Odpočinkové čítanie, ktoré prináša smutno-krásny príbeh. Milovníci Jane Austenovej si prídu na svoje.

Ivinka.S
09.08.2023 3 z 5

První polovina byla milá, ale tak trochu nudná. Seznámení s postavami a vesnicí . Příběh začal být zajímavější až za polovinou, kdy začali řešit vznik spolku, a konec knihy byl možná až trošku moc uspěchaný. Vše se vyřešilo v pár kapitolách. Celkový dojem z knihy není špatný, ale určitě by po malých úpravách mohla být lepší.

Shindy
28.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Je to milé a oddechové čtení. Děj byl takový, že vlastně tak nějak tušíte, jak to celé dopadne, ale přesto nastane několik zvratů.
Co mě v knize tak trochu štvalo (pozor, SPOILER) - hlavní postavy neustále rozebírají charaktery a scény z knih J. A., ale více se věnovat a rozebrat hlavní hrdiny této knihy, to tak trochu uniká. Polovina knihy se věnuje podrobnému popisu událostí ještě před samotným vznikem spolku, některé dějové linky se v průběhu knihy opakují (což není nutné a v ději vás to nikam neposune), a pak je autorka nucena děj rychle dokončit. K prakticky střemhlavému pádu děje pak dojde v posledních 3-5 kapitolách. A nejméně uvěřitelné pak byly postavy Frances, která je celou dobu tak trochu "mouchy sežerte mě", a jejího otce. Tam jsem pochopila, že autorka potřebovala docílit nějakého zvratu, ale celá ta záležitost s dědictvím je postavená tak trochu na nestabilních základech, na kterých se pak děj tak nějak vrtkavě staví.
Přes to všechno jsem knihu zhltla na dva nádechy a zanechalo to ve mně takový hřejivý pocit.

xxbarbarelaxx
27.05.2023 5 z 5

Za mě rozhodně milé, odpočinkové čtení. Užila jsem si to. Vše co je spojené s Jane Austenovou je pro mě zajímavé a ráda si to přečtu. Kniha byla o krásné britské vesničce, byly krásně popsány i hlavní postavy, se všemi jejich starostmi, radostmi a vztahy mezi sebou. Navíc je to knížka o knížkách a to je vždycky super! Za sebe mohu knihu jedině doporučit. Je pro čtenáře, kteří chtějí nějakou oddechovou knížku na zpříjemnění svých dnů.

yellow
26.03.2023 3 z 5

Začátek knížky byl takový trochu roztahaný, ale dobře se to četlo, takže jsem se začetla a najednou byl konec. Neuspokojivý a uspěchaný. Jako kdyby to autorku najednou přestalo bavit a rozhodla se na dvaceti stránkách knížku dopsat. Musím přiznat, že jsem trochu zklamaná, čekala jsem víc.

TeraBla
24.11.2022 3 z 5

Trošku zklamání. Téma bylo zajímavé, britská vesnička, skupinka lidí se stejnými zájmy, Hané Austenová. Nedokázala jsem se vžít do postav, žádnou jsem si neoblíbila, přišlo mi, že jsem to četla velmi povrchně. Některé věty byly zdlouhavé, rádoby umělecké a nesmyslné. Závěr rychle useknutý a předvídatelný. Celkově je to škoda.

marky2558
03.10.2022 2 z 5

Odpočinková kniha, která čtenáři nic moc nedá. Četla jsem ji déle než obvykle, protože mi chyběla ta jiskra, kterou některé knihy mají, že ji pak nechci dát z ruky a číst klidně přes noc. Pokud nemáte co číst, nebo nechcete nad něčím velice přemýšlet, proč ne..

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Tohle bylo moc milé oddechové čtení. Zatím jsem od Jane Austenové nic nečetla, ale po přečtení téhle knihy to chci určitě napravit!
V jedné malebné vesničce na jihu Anglie se pár místních usedlíků rozhodne zachovat dědictví spisovatelky Jane Austenové, která kdysi v těchto končinách žila a psala své romány.
Skupinka je to velmi rozmanitá - místní lékař, mladá vdova nebo mladinká služka, ke kterým se připojí i hollywoodská filmová hvězda. Všichni mají společnou lásku ke knihám této spisovatelky.
Zároveň se každý z nich potýká i se svými soukromými trablemi, ale jak to všechno nakonec dopadne - nechte se překvapit a přečtěte si tuto příjemnou oddechovku.
V knize se i hovoří o románech Jane Austenové a komentují se postavy z těchto knih, ale i když jsem je neznala, nebylo to na škodu, naopak mě to navnadilo k přečtení některé z knih této významné spisovatelky.

kusma
20.07.2022 2 z 5

Kdyby to nebyla jediná knížka, kterou jsem si vzala na dovolenou, tak ji nedočtu. Špatně se to četlo, postavy nebyly zajímavě popsané, spíš trochu nuda. Přirovnání ke Spolku přátel krasné literatury a bramborových koláčů mi přijde mimo. Zklamání.

lambrija
16.07.2022 3 z 5

Knihu jsem dočetla jen díky své "neschopnosti" odložit rozečtenou knihu.. na tom budu muset zapracovat. Nápad zajímavý, avšak děj a postavy plytké. Některé postavy se chovaly dost divně, díky absenci popisu jejich pohnutek až nepochopitelně. Přišlo mi, že čtu slohovou práci na téma "román", takové "primitivně" a naivně napsané. Ale spíš mi tedy nesedí autorčin styl psaní. Hodnotím na dvě a půl hvězdy.

Bubo19
14.07.2022 3 z 5

Několik knih od Jane Austenové jsem četla, a tak jsem se na příběh o jejich příznivcích těšila. Nakonec jsem ale byla zklamaná. Ne že by se kniha četla úplně špatně, ale i na mě, která mám ráda poklidné vyprávění, byla zdlouhavá. Autorka několikrát zmíní, že ve vesničce, jakoby se zastavil čas, a stejné mi to přišlo i s touto knihou. Hlavní postavy pořád dokola řešily své pocity a děj se vlekl. A zdlouhavé popisy ze schůzí spolku o tom kolik členů bude hlasovat a kolik musí být pro, ději taky zrovna nepomohly. Něco přidávám za pěkně vykreslený anglický venkov. Za mě tři a půl hvězdičky.

Monul.ka
14.06.2022 3 z 5

Oddechovka, po které máte chuť si zase něco přečíst od Jane Austenové

kachnat
14.06.2022 3 z 5

Při prvním pokusu přečíst jsme musela odložit, nic se nedělo... Pak jsem si řekla, že to prostě dám. Zhruba v polovině knihy mě příběh vtáhl do sebe. Ovšem nesmí chybět happyend, jak jinak :-)

Štítky knihy

vesnice Jane Austen

Autorovy další knížky

2021  68%Spolek Jane Austenové
2023  70%Děvčata z Bloomsbury

Kniha Spolek Jane Austenové je v

Právě čtených5x
Přečtených203x
Čtenářské výzvě50x
Doporučených5x
Knihotéce257x
Chystám se číst213x
Chci si koupit22x
dalších seznamech5x