Společenství

Společenství https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375720/bmid_spolecenstvi-9bM-375720.jpg 4 28 9

Jednoho slunného nedělního odpoledne v jižní Kalifornii se Bert Cousins nezván objeví na oslavě křtin Franny Keatingové a navždy tím změní životy dvou rodin. Společenství vykresluje životy rodičů a šesti dětí v průběhu padesáti let, od prázdnin ve Virginii, které děti z obou „spojených“ rodin prožívají společně, až po jejich dospělost, dětskými zážitky navždy poznamenanou. Snad každý, kdo má rodinu, pozná směs lásky, humoru i tragédie, která život provází. Ve Společenství, nejosobnějším z románů Ann Patchettové, se jí čtenářům dostane vrchovatě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Commonwealth , 2016


více info...

Přidat komentář

Ivaksa
11.01.2024 5 z 5

Je potřeba být pozorní, aby jsme se vůbec vyznali v rodinných vazbách. Budeme to později potřebovat, takže není jedno koho je čí dítě. Kniha je napsaná neskutečně svěžím, nápaditým stylem. Doslova plasticky cítíme každou popisovanou situaci, pocity i jevy. Trošičku výrazněji bych brala oddělování jednotlivých míst a časů, tam to skáče někdy z věty na větu a člověk se hned neorientuje. Jako celek je kniha opravdu jiná a originální.. Ta autorka mě začíná po čertech zajímat! :-)

Rubbertrouble
25.06.2023 5 z 5

Když se prokoušete dost zamotanou spletí jmen, kdo je čí dítě/kdo je čí rodič, kdo s kým žije (platí pro rodiče i děti) - mně to dalo zabrat - nakonec zjistíte, že jste přečetli hodně zajímavej, netuctovej, ale lehce uvěřitelnej příběh dvou rodin, kterým se toho zdánlivě v životě moc nepovedlo, ale nakonec Spoilery nepíšu, takže si to laskavě přečtěte. :)


Greenfingers
16.01.2022 5 z 5

Musím se přiznat, že kniha mě příjemně překvapila. Autorka v ní dokázala velmi přesvědčivým způsobem popsat životní osudy příslušníků dvou rodin v průběhu padesáti let. Její vyprávění má spád a nejsou v něm žádná hluchá místa. Jazyk a styl psaní se vyznačují vysokou kultivovaností, místy se vyskytnou věty, které čtenáře přimějí k lehkému pousmání (není to však žádný třeskutý humor).
Doporučuji!

micha-ella
07.05.2021

Nedočetla jsem. Zdlouhavé a nudné.

Taťka Hraboš
01.10.2020 5 z 5

Svěží a zábavná kniha, které ale nechybí ani hloubka, i když v ní žádné hlubokomyslné filozofické úvahy nenajdete. Její postavy prostě žijí – život od počátku až do konce, se všemi hezkými a veselými i ošklivými a smutnými stránkami. Pravda, je to život v Americe, která má v mnoha ohledech blíže k různým extrémům, v našem prostředí by to vyprávění asi bylo o něco méně dramatické a zábavné. I to seznámení s „american way of life“ knize ovšem pro českého čtenáře přidává na hodnotě. Jediné, co by se snad dalo knize vytknout, je jakási chaotičnost v řazení kapitol. Ale i to je nakonec v životě obvyklé, a možná je to ten správný rámec pro knihu tohoto typu.

Kami33
19.08.2020 4 z 5

Začátek knihy mě moc nezaujal a přemýšlela jsem zda číst dál. Četla jsem a byla jsem mile překvapena. Zajímavá a lehce dojímavá knížka.

Ronny
20.02.2020 4 z 5

Zpočátku ( a i později) jsem se ztrácela v jednotlivých postavách, čí je které dítě apod. Přiznám se, že jsem i trochu přeskakovala řádky, místy se mi to zdálo zdlouhavé. Ale v druhé polovině knihy mě to více chytlo a závěrečný dojem byl kladný. Takže doporučuji.

lapagerie
20.12.2019

Nebudu hodnotit, protože jsem nedočetla. Nějak ne a ne najít v knize poutavou linku.

iška
31.08.2019 4 z 5

Takový hodně zamotaný chuchvalec vln. Pomalu se dostávat k jednotlivým vláknům, ale když je vymotáme a pak svážeme a vytvoříme jednolité klubíčko, je to velice uspokojivý pocit.

Štítky knihy

Kalifornie americká literatura rodina rodinné vztahy psychologické romány ságy

Autorovy další knížky

Ann Patchett
americká, 1963
2009  84%Bel Canto
2012  68%Země divů
2019  78%Společenství
2020  80%Holandský dom
2024  0%Divadlo na Tomovom jazere

Kniha Společenství je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce49x
Chystám se číst41x
Chci si koupit5x