Společenský katechismus I

Společenský katechismus I https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105344/bmid_spolecensky-katechismus-i-gvP-105344.jpg 5 14 4

Rady a pokyny, kterak chovati se ve společnosti, na ulici i na místech veřejných a kterak vésti sobě při různých příležitostech společenských jako při návštěvách, svatbách, pohřbech, hostinách, plesech atd., jak vhodně úbor svůj zaříditi, jak slušně hovořiti a vůbec kterak vyhověti rozmanitým formám společenským. (3. rozmn. vyd.)... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Hejda & Tuček
Originální název:

Společenský katechismus , 1914


více info...

Přidat komentář

radimch
26.06.2023 5 z 5

Pěkný exkurz do etikety a jazyka té doby.

JancaMia
07.01.2023 5 z 5

Společenská etiketa očima první republiky. Něco je v dnešní době přežitek a něco jiného stále platí. Nicméně jedna z nemála knih která patří do zlatého českého fondu a kterou by mněl mít každý doma povinně !!!


Andi
08.04.2020 4 z 5

Ale tak vlastně si to zaslouží i ty 4 hvězdičky, protože je to vtipné a čtivé. Zajímavé kuriozity ze světa etiketu nedodržujících Čechů, pravidel je tam habaděj až hanba se děj! To aby člověk od rána do večera jen uvažoval nad tím, jestli náhodou někde na návštěvě nedržel vidličku špatně a jestli se tvářil dostatečně přívětivě. Tohle se nikdy normálně uvažující člověk nemůže naučit, vlastně jsem ráda, že tydlencty pravidla my Češi nijak zvlášť nedodržujeme. Vše by se mi zdálo moc strojené a nespontánní.
Knihu jsem přečetla, protože mám ráda historii odívání a dějiny každodennosti. Pravděpodobně si někdy v budoucnu přečtu i druhý díl.

Freiherr
11.02.2020 5 z 5

Neocenitelný pomocník v různých společenských situacích. Guth-Jarkovský všechna pravidla podává velmi stručným způsobem; na konci knihy je dokonce přehledná tabulka s vhodným společenským oblečením pro všechny příležitosti. Je samozřejmě nutné přihlédnout k roku vydání knihy a přizpůsobit předložená pravidla dnešním poměrům. Nevím, jestli to byl autorův záměr, ale některé pasáže působí velmi vtipně. Např. Nesluší se pozdravovati se na ulici navzájem hlučně, zastavovati, objímati a líbati se a dokonce tarasiti při tom pasáž. Při produkcích hudebních neudávej taktu ani hlavou, ani rukou, zvláště jsou-li při tom tvoji sousedé v nebezpečí.