Splátka růží

Splátka růží https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445231/bmid_splatka-ruzi-MiP-445231.jpg 5 102 15

KDYŽ JE CESTA ZA PRAVDOU TRNITĚJŠÍ NEŽ RŮŽOVÉ KEŘE… Jaro roku 1142 ne a ne přijít, až si v shrewsburském klášteře začínají dělat starosti: pokud se brzy neoteplí, nestihnou do dvaadvacátého června vykvést růže. Právě v tento den každého roku musí mladá vdova Judita Perleová obdržet jednu bílou růži jako symbolickou splátku za dům, který převorství pronajala, jinak smlouva pozbyde platnosti. V okolí kláštera se však vyskytuje někdo, jehož chamtivosti hraje váhání přírody do karet – a když růže nakonec vykvetou, neváhá sáhnout k násilí, aby dosáhl svého. Jeho první obětí se stává mladý mnich, který vlastním tělem chrání Juditin růžový keř před zničením. Moudrý bratr Cadfael se vydává po stopě krví potřísněných okvětních lístků. Zavedou ho k některému z nápadníků, o něž nemá hezká a bohatá vdova nouzi? Brzy je ovšem ve hře ještě mnohem víc – život samotné Judity, která znenadání zmizí. Bratr Cadfael má před sebou cestu, která bude trnitější než vdoviny růžové keře…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Rose Rent , 1986


více info...

Přidat komentář

capricorn__
24.09.2023 3 z 5

Moc se mi líbí nápad historické detektivky s poetickým stylem psaní - to byl ostatně důvod, proč jsem po knize sáhl. "Splátka růží" se mi pro tyto aspekty líbila, ale celkově mě příliš nenadchnula, vraha jsem poznal hned na začátku a rozuzlení pro mě tedy nebylo tolik zajímavé. Kvůli nízkému počtu stran jsem si k žádné postavě nevytvořil vztah a celkově se do příběhu tolik "neobul".

kolacky
15.03.2023 5 z 5

Aneb jak padouch kombinoval, až překombinoval. Opět působivý příběh.


alekis
25.11.2021 5 z 5

Opět jeden ze skvělých krimi příběhů bratra Cadfaela. Tento byl hodně spletitý a napínavý, neboť je zde ve velkém nebezpečí mladá vdova. A opět se potvrzuje stará pravda, a to konstatuji s velkou lítostí, že úplně nelze věřit nikomu a že touha po majetku je i pro lidi z podstaty slušné a poctivé, nesmírně silný podnět. Tak silný, že může vést i k vraždě.
Autorka nám, kromě již známých a oblíbených postav, tentokrát představuje, další obyvatele Shrewsbury, z nichž několik mladíků i mužů v nejlepších letech se domnívá, že hezká a schopná majitelka prosperujícího podniku by se měla znovu vdát a tím pádem se - spolu se svým podnikem - stát souputnicí jejich dalšího života.
A víme, ačkoliv na konci to není výslovně řečeno, ale samozřejmě naznačeno, že všechno dobře dopadlo - až na ty, kteří nepřežili, ale jinak by to nebyla detektivka, ale harlekýnka - a že ta zachráněná mladá žena našla charakterního a milujícího partnera...

Ulala
18.05.2021 4 z 5

Krásně poetické popisy přírody, života, lidí. Skoro se mi tam první vražda nehodila, ale je to detektivka. Autorčin styl psaní je velmi uklidňující, alespoň mně vyhovuje, zejména v období, kdy kolem mně všechno vybuchuje a blázní. Tuto sérií jsem si oblíbila a budu vyhledávat nová vydání.

akinomV
31.12.2020 5 z 5

Detektivka dle mého gusta - historické prostředí, Anglie, zajímavá zápletka a milý příběh. Taková malá jednohubka, ale potěší.

SBH
27.11.2020 4 z 5

Na plný počet tomu něco chybělo. Vraha jsem odhadla brzo, takže mi vyšetřování přišlo přímočaré a nepříliš zábavné. Moudré postřehy a úchvatné popisy činí z textu klenot. Ale ani bratr Cadfael, ani můj oblíbenec Hugh nedostali tolik prostoru, kolik by se mi líbilo. Navíc pořadí, v jakém Mystery Press sérii vydává, je přinejmenším podivné, takže si s obtížemi vybavuju předchozí osudy hrdinů a postavy kvůli tomu můžou působit odbytým dojmem.
Ale každopádně autorka vykreslila atmosféru počátku dvanáctého století věrně a živě, historické podrobnosti jsou dokonalé.

mikika
02.11.2020 4 z 5

na ten poetický styl vyprávění si člověk musí zvyknout, ale jak se tam dostane, už nemůže ven. krásné a uklidňující, i když tam umírají jak na běžícím pásu.

Modrina
16.10.2020 5 z 5

Pachatele jsem si tipla správně, ale to můj požitek z knihy nikterak nesnížilo. Moc pěkné.

jaroiva
16.08.2018 4 z 5

Zápletka i rozuzlení se mi líbily. Jen jsem si nějak nedokázala oblíbit žádného z mladých mužů, nikomu jsem nefandila, vlastně mi bylo jedno, kdo byl pachatel a kdo nakonec "vyhraje".
Cadfael se tentokrát podle mě málo zapojil do pátrání. Nebo ne tak zajímavě. Ale i tak se mi knížka líbí. Určitě mnohem víc než předešlý Havran z Předklášteří.

Vojslava
12.10.2017 5 z 5

Ráda jsem si zase tenhle příběh, který nepostrádá logiku i romantiku, přečetla. Přehledný, vlastně i poklidný, s atmosférou, i hlavního viník se dal vyluštit... na podzimní večery ideální společnost!

Eicherik
06.08.2017 4 z 5

Další detektivní příběh s bratrem Cadfaelem, tentokrát s mimořádně pěkným přebalem.

wooloong
01.08.2015 5 z 5

Trochu historie, špetka lásky a nějaká ta vraždička. Bratr Cadfael v nejlepší kondici.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

I mnich se může zamilovat a tí,m začíná náš příběh.

tenax
15.08.2013 5 z 5

Přestože bratr Cadfael v průběhu cyklu stárne, stále je ve formě a autorka zjevně taky.

Hřibče
20.06.2012 5 z 5

Výborná historická detektivka z anglického prostředí, vřele doporučuji! :)