Špitál

Špitál https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493874/bmid_spital-AUQ-493874.jpg 4 25 10

Zkušený lékař, jemuž náročná operace nedá spát. Starý pacient, který najde spřízněnou duši v laskavé medičce. Rodiny, které stmelí až vážná nemoc. To jsou jen některé ze širokého spektra příběhů, s nímž kardiolog a spisovatel Josef Veselka přichází v nové povídkové sbírce Špitál. V mnohých se objevují nelehká témata – mimo jiné i covidová pandemie -, ale také humor, a především profesionální vhled, který však neubírá textům na lidskosti. Většina povídek vycházela také v magazínu Pátek deníku Lidové noviny.... celý text

Přidat komentář

katynka78
16.04.2024 4 z 5

Jsem ráda, že jsem objevila nového autora lékařských příběhů, které mám obecně moc a moc ráda. Pan Veselka je navíc skutečným lékařem, takže jeho pohled na věc je opravdu erudovaný a neočekávám nějaké výcucy z prstu.
Kniha Špitál se bude u mne řadit k velmi zdařilým povídkovým počinům a to je co říct, protože povídkové knihy nemám moc ráda a zatím u mne vede jen od Tomáše Zástěry.
U Špitálu mne dostalo pár věcí. První z nich je, že autor naprosto bravurně dokáže popsat pohled na nemocniční prostředí z různých stran a perspektiv a tím poznáte, že je velmi empatický, vnímavý a rozhodně není zahleděn jen do své vlastní pozice a práce. A to je obrovské plus a já doufám, že tento pohled má i jako odborník ve své praxi. Takže se tady píší příběhy jak lékařů, tak sester, tak pacientů, ale také nemocí, pocitů a věcí. Jakých? To si musíte přečíst, protože právě to je kouzlo na těchto povídkách, že objevujete ony pohledy a v závěru každé povídky dáváte autorovi za pravdu a navíc - moc rádi.
Líbí se mi i kritičnost a rizikovost, kterou se nebojí popsat a ukázat. Dalo by se říct, že odkrývá pocity, o kterých sice mi obyčejní smrtelníci víme, ale které jsou nám skryty a nepřiznány. Tak tady dostane odpověď a věřte, že ač není v některých případech kladná, tak přesto budete spokojeni.
Kniha je dost ovlivněna dobou covidu, ale protože jsem to zažila, tak mi to i vyhovuje. Už to prostě bude patřit do historie lidstva, tak proč před tím utíkat.

Za mne - jdu hledat další knihy pana Veselky, protože vím, že to bude moc a moc fajn.

Limonadovyjoe
12.04.2024 5 z 5

“Když máme to štěstí a všechno se povede, je medicína ta nejlepší práce na světě.

Všechny povídky i přesto, že byly smyšlené, byly táák pravdivé. Jako zdravotní sestra je znám utéměř všechny, některé milé, jiné smutné, dojemné i veselé. A pár covidových, které až teď s odstupem pár let vnímám naplno, bez pracovního vytěsnění.

Pan doktor psát umí, to už ukázal v Srdcařích a potěšilo mě jak empaticky se umí vžít i do role nelékařských pracovníků i pacientů.

“Velký špitál je jako město. Jsou tady čtvrtě bohaté i chudší a žijí tady chytráci i lidi hloupí, pracanti i lenoši..


janina66
08.04.2024 3 z 5

Kratinké povídečky ze života nemocnice. Spíše smutné, jiné poučné. Zamyšlení z doby covidové mě moc nenadchlo.
Josef Veselka, autor je náš špičkový kardiolog.
Výborná četba Vladislava Beneše.

Lenndy
18.01.2024 4 z 5

Krátké povídky. Mě se jako zdravotníkovi líbili. A mám i ráda tenhle styl krátkých povídek.

99jana99
01.08.2023 1 z 5

Za mě bohužel úplně zbytečná knížka s krátkými kapitolami, které nijak nekončí. Přečetla jsem jen, protože to byl dárek.

Janadvorackova
23.07.2023 4 z 5

Krátké, místy vtipné, ale většinou dojemné příběhy ze života sester, doktorů a pacientů.
Některé jsou z... a o době covidu.

cukrovka
03.05.2023 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Velmi krátké povídky, spíš taková zamyšlení z prostředí nemocnice. Některé byli smutné, jiné úsměvné nebo k zamyšlení. Střídá se také vyprávějící - zkušený lékař, pacient, medik.

Knihomura
06.03.2023

Povídky/příběhy psány spíš jako školní slohovka. Z 99,99 procent nudné. O ničem. Maximálně navodí strach z doktorů, kteří když nemají den, tak je po pacientovi.

Katka2382
17.02.2023 5 z 5

Velice krátké povídky,spíše takové střípky ze špitálu.Tu pohledem sestry,tu pohledem lékaře a onde z pohledu pacienta.

avynka
02.01.2023 5 z 5

Český autor a lékař v jedné podobě je jasnou volbou pro všechny, kdo mají rádi povídky z lékařského prostředí. Já mám knihy z nemocničního prostředí ráda a tak jsem sáhla i po této. A byla to dobrá volba. Krátké příběhy z různých oddělení ukazují realitu všedních dní. I tu, která byla v době covidu. Doporučuji !

Autorovy další knížky

Josef Veselka
česká, 1965
2021  86%Srdcaři
2022  78%Špitál
2017  53%Překroč ten stín
2004  0%Kardiologie l
2019  75%Kardiologova příslužba

Kniha Špitál je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce68x
Chystám se číst32x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x