Volání Cthulhu

Volání Cthulhu https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25226/bmid_volani-cthulhu-TCw-25226.png 4 194 21

Výbor z povídek amerického autora, který patří nejen k zakladatelům, ale i nejlepším autorům moderně pojatého hororu. Čtenáři jistě ocení působivou atmosféru příběhů, v nichž tajemné síly, nepoznané zlo a kosmické hrůzy vyvolávají mrazení v zádech.

Literatura světová Horory
Vydáno: , Zlatý kůň
Originální název:

The Call of Cthulhu: And Other Weird Stories , 1989


více info...

Přidat komentář

666Jitka
25.08.2023 5 z 5

Volání Cthulhu a další příběhy génia H.P.Lovecrafta patří dozajista k tomu nejlepšímu z hororové tvorby všech dob. Velice ráda se k jeho děsivým příběhům, nabitým neskutečně hrozivou atmosférou a plíživým strachem z nepoznaného, se zatajeným dechem opakovaně vracím. Lovecraftův kult Cthulhu působí tak skutečně, že bych se vůbec nedivila, kdyby to vše nebyl jenom výplod zdánlivě choré mysli tohoto obdivuhodného vizionáře. Tíživá nálada a autentičnost jeho vyprávění je vskutku neskutečná a v člověku vyvolává neodbytný pocit, že je člověk jenom malý pán v porovnání s časem, prostorem a pradávnými stvořeními, která zde přebývají po eony věků.

janina66
10.08.2023 4 z 5

jednoznačně nejlepší hororové povídky z této sbírky je Chladný vzduch a Alchymista.
O něco slabší Slavnost a Krysy ve zdech.
Děs reshookské čtvrti se mi naopak nelíbilo.
Volání Cthulhu byla celkem fajn.
Polaris-méně zajímavá povídka, snové představy o putování k neznáméhu Kadathu.


jaroiva
05.02.2023 2 z 5

Je mi líto, ale nebudu cítit hrůzu a děs jen proto, že někdo píše, že to bylo děsivé nebo hrůzyplné.
Zkoušela jsem i večer před spaním, ale ani po tmě to nefungovalo. Mrazivá atmosféra se nekonala. Spíš jsem si vzpomněla, jak nám pionýrský vedoucí na táboře předčítal z knihy Kluci, holky a Stodůlky hororovým hlasem.
Ale chtěla jsem si doplnit přehled... Doplněno, děkuji, další Lovecrafty nepotřebuji.

Patrik02
13.03.2022 5 z 5

Úvodní povídkou, v česku asi nejznámější, Volání Cthulhu, se Lovecraft zapsal do historie. Vytvořil znepokojující příběh, v němž vystavěl celý kult prastarých bytostí, které obývaly vesmír a naši planetu dávno, dávno před námi. A nyní se opět probouzí. Nejen tato, ale i ostatní povídky nabídnou své. Lovecraft byl mistrem hutné atmosféry, kterou dokázal přenést na papír a vytvořit tak spousty nepříjemných a znepokojivých příběhů.

BrooksWasHere
05.03.2022 4 z 5

Túto poviedkovú knihu som si chcel prečítať najmä kvôli titulnej poviedke a bola to moja prvotina od H. P. Lovecrafta.
Na štýl, ktorým bola písaná som si najprv musel zvyknúť, no potom už to bolo v poriadku...
Najviac sa mi páčili poviedky Volání Cthulhu a Krysy ve zdech.
Aby som to zhodnotil, tak myslím, že toto určite nebola posledná Lovecraftova kniha, ktorú som si prečítal.
85 %

666Jitka
20.01.2022 5 z 5

Opravdu bych se chtěla podívat do Lovecraftovy hlavy, protože stvořit celý nový svět oplývající neskutečnými místy s vlastními božstvy a ostatními stvořeními, které obývají celý vesmír - Zemi nevyjímaje - celé eony, může jedině geniální mysl. Možná by se mistr H.P.L. divil, jak slavný fenomén svým mýtem Cthulhu stvořil. Anebo že by "na každém šprochu, pravdy trochu..." a Lovecraft tyto světy, jejich obyvatele a hrůzná božstva skutečně spatřil ? Každopádně atmosféra jeho do nejmenších detailů propracovaných povídek je neuvěřitelně mrazivá a hrozivá a člověk má pocit, že autor skutečně vypráví to, co viděl na vlastní oči.

Johana
26.06.2021 3 z 5

Sbírku jsem si vzala do ruky kvůli titulní povídce. Totiž, jak jsem stará, tak jsem hloupá, že mi donedávna unikala existence tvorů Cthulhu! Pokud spanilomyslného čtenáře mých prostých zápisků postihlo totéž neblahé, jakkoli stěží uvěřitelné neštěstí, doporučuji k nápravě věci zadat ono tajemné slovo Cthulhu do Google, a nechat si ukázat obrázky! Tam to uzříte, vytanulé před vašimi úžasem a hrůzou vypoulenými zraky!!!
Asi tak.

Citáty:

- Myslím, že to nejmilosrdnější na světě je neschopnost lidské mysli uvědomovat si celý svůj obsah. Obýváme poklidný ostrov nevědomosti uprostřed temných moří nekonečna a není nám dáno cestovat daleko. Vědy, každá z nich směřující vlastním směrem, na tom sotva co změnily; avšak jednoho dne spojení znalostí až doposud nesouvisejících nám otevřou tak úděsné pohledy na skutečnost a na naše ubohé postavení v jejím rámci, že z toho zjevení buď zešílíme, nebo uprchneme z nebezpečného světla do klidu a bezpečí nového věku temna.

- Také Cthulhu stále ještě žije, jak myslím, znovu v kamenné propasti, která mu dala úkryt od doby, kdy Slunce bylo ještě mladé. Jeho prokleté město se znovu potopilo, vždyť Vigilant těmi místy po dubnové bouři proplouval; avšak jeho služebníci na této zemi stále ještě na opuštěných místech povykují a vzpínají se a vraždí kolem monolitů s modlou na vrcholku.

- Kdybych prohlásil, že moje poněkud výstřední obraznost se současně přikláněla k domněnce, že jde současně o obrázek chobotnice, draka a lidské karikatury, nevystihl bych věrně ducha té věci. Nezřetelná, chapadly opatřená hlava seděla na šupinatém těle s náznaky křídel; avšak bylo to všeobecné pojetí obrázku, co budilo otřesný děs.
----

(Poznámka na závěr. Kdo by hledal příznaky páně Lovecraftova rasismu, právě v povídce, kterou zmiňuji, se myslím dají skutečně najít.)

Jehumaja
13.02.2021 5 z 5

Tak tenhle "lovec raftů" mě zas moc bavil, nejlepší je samozřejmě titulní povídka

OUTbrain
22.01.2021 2 z 5

Hodně krátké a nevýrazné.

sasa.chetan
11.11.2020 5 z 5

klasika

milan9325
22.07.2019 2 z 5

H. P. Lovecraftovi jsem nepřišel na chuť. Cthulhu mě vždy zajímal. Dočetl jsem to jen, protože je to krátké. Ma první kniha ze žánru hororu, ale horor na mě v knižní podobě asi nefunguje, protože to ve mě vůbec nevzbudilo jakoukoliv emoci

danny_21
30.11.2018 2 z 5

Druhá sbírka sebraných spisů HPL se nese ve znamení podprůměrném. Dokázaly mě zaujmout jen dvě povídky - titulní Cthulhu a Chladný vzduch - 40 %

Pedias
08.08.2018 5 z 5

Stejně skvělé jako první kniha ze série.

alef
15.02.2018 4 z 5

„Jen poezie či šílenství by dokázaly plně postihnout zvuky, které slyšeli ... po bezpočtu věků je Cthulhu opět na svobodě a slídí po požitcích ... Cthulhu u kterého neplatí žádné zákonitosti hmoty a perspektivy ...“

To proto je tou nejmilosrdnější věcí na světě neschopnost lidské mysli usouvztažnit veškerý svůj obsah ... žijeme v poklidném ostrůvku nevědomosti ...a ještě že tak :-) ... já bych totiž hrozně nerada po tom krátkém nahlédnutí do zapovězených věků ... podlehla nepříčetnosti :-) ... záblesk pravdy mi úplně stačil :-) ... působil dojmem nejdivočejších snů tvořitele mýtů ... a přitom působil vlastně až poeticky ... svou zvláštní ... jedinečnou atmosférou ... kterou, když v Lovecraftových příbězích objevíte ... budete ji už vyhledávat čas od času znovu a znovu ... občas zatoužíte navštívit místa odedávna opředená zlými pověstmi a mýty ... občas zatoužíte slyšet o zvláštních snových vizích ... záhadných pocitových dojmech ... a prazvláštních fenoménech ... a že pan Lovecraft o nich vyprávět umí :-).

"Není mrtvé to, co může věčně dumat,
a po zvláštních érách i smrt může skonat."

Miro.slav
19.07.2016 5 z 5

V druhom zväzku edície "Zlatý kůň" sa dozvedáme viac o tzv. mýte Cthulhu: 1. v poviedke "Slavnost" sa plížime spolu s hlavným hrdinom ulicami a podzemím Kingsportu, a 2. v poviedke "Volání Cthulhu" už Lovecraft načrtáva explicitnú podobu veľkého Cthulhu. Okrem toho sa v tomto zväzku stretneme aj s Lovecraftovým snovým dielom "Polaris", pričom k týmto snovým víziám neskôr Lovecraft pridá aj ďalšie diela podobného razenia. Za zmienku však stojí aj poviedka "Chladný vzduch", ktorá viac než strach vyvoláva skôr smútok a melanchóliu nad osudom Dr. Muñoza.

Skip
01.09.2015 4 z 5

V podstatě by se dalo říct to samé, co už bylo řečeno o knize Dagon a jiné horory. Akorát se tentokrát čtenář dozví víc o Cthulhu, který byl v první knize jen naznačen.

Mandrejka
29.06.2015 5 z 5

Nesmrtelná klasika. Kdo nezná Cthulhu, nezná horor.

E.Hyde
08.04.2015 5 z 5

Nektere povidky od Lovecrafta jen tak preletnu, protoze jsou takove nemastne neslane, ale naopak jine hltam jak nedelni svickovou :-) Takovymi jsou Krysy ve zdech, Chladny vzduch a Alchymista. Hura na dalsi sbirku!

Ronin Roujin
18.06.2013 3 z 5

Prostě HPL. Pokud vám vyhovuje jeho trošku oldskoolový styl psaní tak není co řešit. HPL je jedním z pilířů hororového žánru a kult Cthulhu se stal fenoménem v alternativní kultuře. Pro lepší setting jsem si tuto knihu dal na mobilu (část v nočním pokoji bez světla).

capis
30.07.2012 4 z 5

Souhlasím. Chladný vzduch a Krysy ve zdech jsou parádní povídky.