Malá Dorritka

Malá Dorritka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372874/bmid_mala-dorritka-sHc-372874.jpg 4 79 10

V minulosti dlužníci velmi často končili ve vězení. Podobný osud potkal i Williama Dorrita. Ve věznici s ním vyrůstají i jeho děti - Fanny, Amy a Edward. Pro ně ale vězení neplatí a mohou je opouštět. Amy, zvaná Malá Dorritka, proto rodině vypomáhá jako švadlena. Přitom se seznámí s Arturem, který zjistí, že by Amin otec vězení mohl opustit…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

Little Dorrit , 1857


více info...

Luigi1
Luigi1
09.08.2023 3 z 5

Dalo se číst,ale nemělo to by být tak zdlouhavý

lampernaqui
lampernaqui
21.12.2022 4 z 5

První kniha od Dickense, která se četla sama. Četl jsem výtisk z edice Knihovna klasiků, na první pohled jsem si u téhle tenké knížky říkal, že bude mít tak maximálně tři sta stran. Omyl, skoro tisíc a papír, který se snad musel odfoukávat, abych ho omylem nenatrhl. Příběhově pěkné, pro mě zajímavější první polovina knihy, která se většinou odehrávala ve věznici či chudinských čtvrtích. V druhé části mě asi nejméně upoutalo putování v cizině, naštěstí román se potom vrací do starých známých míst. Jsem zvědavý na BBC adaptaci.


8211
8211
05.10.2022 3 z 5

Velmi, velmi, velmi dlouhý příběh, což mu ubírá na kráse a zajímavosti.

Artep071
Artep071
04.08.2020 3 z 5

Pro mě je to klasika a krásný milý, smutný příběh, sic to autor pojal příšerně zdlouhavě.

Šárkaxx
Šárkaxx
11.05.2019

Šíleně dlouhá kniha, 890 stránek, množství sociální kritiky, která se dá klidně převést na dnešní dobu. Humor jako Pratchett, což mě překvapilo, jen P. ho má dotažený do absurdity. Ale u Dickense jde vždycky o ten styl psaní, pomalý, propojení postav, jejich vykreslení...

mira.l
mira.l
21.09.2018 4 z 5

Ke knize jsem přišel tak nějak jak "slepej k houslím", a to v jejím nejnovějším vydání z r. 2018. Jelikož co se týká knih, mám rád výzvy, tak když jsem tu cihlu viděl, tak jsem se rozhodl, že si ji přečtu.
Je to beze sporu jedno z klasických děl anglické literatury. Dickens vytvořil asi celkem věrný obraz poměrů té doby a místy velmi komické karikatury určitých postav zároveň. Hlavně v druhé části knihy na mě převážná část Dorritovy rodiny působila jako karikatura sebe sama, jako ukázkový příklad toho, když si někdo hraje na někoho kým není a řadí se ve společnosti někam, kam jaksi nepatří. Dickens dokázal vytvořit zajímavý úkaz, kdy se u mě při čtení střídaly takové pocity, kdy mě to velmi bavilo s těmi, kdy bych to občas vzal a hodil proti zdi:). Některé části či celé kapitoly mi přišly jako vcelku zbytečné, kdyby tam nebyly, tak by se asi nic nestalo, bylo to místy takové ve stylu "jak popsat několik stran a neříct vlastně vůbec nic."
Docela často se mi stávalo i to, že jsem úplně nepochopil význam té či oné věty tak, jak byla napsána, jako by tam chybělo či přebývalo nějaké písmeno či slůvko, a tak nějak nevím, mám-li to přičíst na vrub tiskovým chybám nebo to má opravdu tak být, je pravda, že Dickensův jazyk je občas docela svérázný.
A v neposlední řadě musím přiznat, že některé kličky dějové zápletky jsem asi ne zcela pochopil.
Knihu nezatracuji, jsem rád, že jsem si ji přečtet, ale nevím, jestli na ni někdy najdu znovu tu správnou náladu.

Sahalea
Sahalea
01.02.2018 5 z 5

Příběh jsem znala se seriálu, přesto mě kniha bavila. Skvělé byly i protiklady, které do děje vložil autor. Fakt stoji za přečtení

jaja1989
jaja1989
17.04.2015 3 z 5

Dorritka se sice nevyrovná Oliverovi Twistovi, ale jsem ráda, že je u něj i holka hlavní hrdinka.

Atuin
Atuin
26.04.2014 5 z 5

Neuvěřitelně dojemný příběh s neuvěřitelně poutavě vykreslenými reáliemi, které knihu postavili na můj osobní piedestal už dávno, byla jsem ochotna s ní strávit na poprvé snad i půl roku a číst ji pořád dokola, některé úseky se odevzdaně dostanou pod kůži a pro mě je Dorittka taková sázka na jistotu. jenže já mám obecně ráda Dickense, takže nejsem patrně dosti objektivní:)
Celá kniha je velice kompaktní, v rámci pod jaké poklice nahlíží a do jakých srdíček vkládá to či ono. Vyjádřil se pevně jasně a neuvěřitelně krásně.

Skjaninka
Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Veľmi pekná klasika, ktorá vystihuje a kritizuje vtedajšie spoločenské pomery.