Spis Rosenherzová

Spis Rosenherzová https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119067/bmid_spis-rosenherzova-kF1-119067.jpg 4 119 29

Robert Marthaler série

< 4. díl >

Nikdo, kdo byl tenkrát na místě činu, na ten případ nezapomene. Jedné horké srpnové noci roku 1966 je ve Frankfurtu brutálně zavražděna prostitutka. Brzy začnou kolovat zvěsti, že se jedná o další „případ Nitribittová". Rosemarie Nitribittová byla prostitutka, jejíž smrt v roce 1957 způsobila v Německu skandál. A opravdu - i v případě Rosenherzové zůstal viník neodhalen. O čtyřicet let později je přepadena Tereza, těhotná přítelkyně hlavního komisaře Marthalera. Vyvázne s těžkým zraněním. Policista dostane tip - měl by se znovu pořádně podívat na starý případ. Marthaler se však bude muset postavit mocným protivníkům, kteří se snaží ututlat své dřívější hříchy. Spis Rosenherzová musí zůstat za každou cenu uzavřený.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Akte Rosenherz , 2009


více info...

Přidat komentář

Jura Jurax
17.05.2021 4 z 5

Velmi dobrá klasická detektivka.
Zápletka je dobře vymyšlená, reálná, příběh funguje a dobře odsýpá. Pojato civilně, žádný thriller. Komisař Marthaler je díl od dílu lepší.

aralka
27.10.2019 5 z 5

Byla to první kniha od pana Segherse, kterou jsem četla a musím říct, že určitě ne poslední.... velmi čtivý a osvěžující styl psaní, rafinovaně vystavěný napínavý děj, velmi reálné postavy... líbila se mi postava Anny, která mi lehce připomínala Lisbeth Salanderovou, jak už zde někdo dole poznamenal :-) celý děj na mě působil dost realisticky, uvěřitelně, nejsou zde žádné rádobyšokující blbosti, i když pár divností a nejasností, které nebyly vůbec vysvětleny, by se taky našlo, také psychologie jednotlivých postav je výborně zpracovaná, několik rozehraných linií celého příběhu, které se zdají zpočátku nesouvisející, do sebe na konci krásně zapadnou, hodně pozorný čtenář už může uhodnout, jakou roli ve skutečnosti hraje v příběhu Anna a neobjasněná vražda z minulosti, podle nenápadně nahozených indicií dejme tomu v druhé polovině knihy... za mě super detektivka vyšší úrovně, těším se na Nevěstu ve sněhu :-)


Martina1805
21.03.2019 5 z 5

Po přečtení Nevěsty ve sněhu, která mě naprosto uchvátila jsem neodolala a zakousla se do této knihy, která byla napsána podle skutečného příběhu. Super jdu hledat další knihu tohoto autora v naší super městské knihovně.

Devil-Ivet
19.12.2018 4 z 5

Příběh postavený na skutečné události. Bylo to čtivé, napínavé a vystřídalo se ve mně tolik emocí, jako snad ještě nikdy. Jan Seghers si skvěle pohrává s city čtenáře, napíná ho a pak mu dá úžasný závěr. Zatím jedna z nejlepších příběhů s tímto detektivem.

helenkan
05.04.2018 4 z 5

Dobrá detektivka,staré dobré vyšetřování a žádné psycho. Mě se to líbilo.

hopen
13.03.2018 4 z 5

Dobré čtení .

Pechule
03.03.2018 4 z 5

Tento typ detektivek mě baví, nehemží se to drastickými popisy, neztrácím se v množství postav, od začátku do konce čtivá a napínavá.

trudoš
11.10.2017 3 z 5

Slušná detektivka, kterou autor na můj vkus jen zbytečně dlouho drží v rozjezdu. Jak zpočátku nabere vyprávění spád, konkrétního pátrání se člověk dočká až v druhé půlce románu, což vzhledem k tomu, že se jedná o čtvrtou knihu v sérii, je poměrně zvláštní. Zvláštní ve smyslu, že už snad není třeba seznamovat čtenáře s životní situací jednotlivých protagonistů. Stejně se to děje a pro mě to bylo únavné. Samoúčelně na mě působila i tragická událost v životě hlavního hrdiny, jež je zde v podstatě jen proto, abychom jej mohli co nejvíc politovat. Ovšem uznávám, že bez návaznosti předchozích románů, to právě takhle působit může, ačkoli původní záměr byl odlišný. S tím hrdinou je to celé ale vůbec divné, protože ústřední roli zde má mladičká novinářka Anna Buchwaldová, bez níž by se nic nikam nepohnulo a jež má na svědomí většinu zásadních zvratů. Přesto má Spis Rosenherzová kouzlo - nehraje si na víc než je, nekopíruje úspěšné trendy a působí poměrně realisticky. A to všechno se počítá.

konicekbily
11.05.2017 5 z 5

Povedená detektivka, vycházející ze skutečných událostí a působivý styl vyprávění s dobrým zakončením, mne potěšila. Autor je pan spisovatel a rád si od něho zase něco přečtu.

Aymira
09.04.2017 3 z 5

Příběh popisuje dvě zdánlivě nesouvisející vraždy, které od sebe dělí skoro čtyřicet let. Pro Roberta Marthalera je vyšetřování tentokrát velmi osobní a zažívá jakési déja vu. Jeho pomocnice v této knize, Anna Buchwaldová, mi v mnohém připomínala Lisbeth Salanderovou. Knížka je to dobrá, ale nepřišla mi stejně kvalitní jako Seghersovy předchozí. Přišlo mi, že tady to zachraňoval především dobře sestavený a velmi svižný závěr.

Majdule
27.02.2017 5 z 5

Spis Rosenherzová rozhodně naplňuje představy o moderním detektivním románu. První rys: Kniha je velmi čtivá, Seghersův styl patří k těm, které vás provádějí dějem a dokonce vás dokažou leckdy okouzlit tak, že si nevšimnete nedostatku obsahu. Což rozhodně není tento případ. Druhý rys: kniha je středoevropská, ve smyslu srozumitelná v kontextu, motivacích, způsobech myšlení. Což je v době globálních trháků podle mě výhoda. Třetí rys: přes lehkost vyprávění je to kniha úsporná v prostředcích. Vede čtenáře od složitého k jednoduchému se zdánlivou lehkostí. Čtvrtý rys: i přes tu úspornost nepostrádá kniha rafinovanost, o čemž svědčí dohra příběhu. A proč ausgerechnet čtyři rysy? Seghers nabízí čtyři kapitoly, v nichž na scénu postupně přicházejí hlavní postavy: oběť, vyšetřovatel, laický vyšetřovatel a vrah. Detail, který zaujme, když si všímáte i formy. A mimochodem, žádná z hlavní postav není nijak extra sympatická, což je docela osvěžující. Samozřejmě vás stejně dostanou, jak jinak v dobré knize?
90 %

sagasir
10.12.2016 5 z 5

Detektivky ze Skandinávie máte konkurenci


Pro jednou jsem se opět rozhodl, že si koupím nějakou novou knížku. Jak je u mě poslední dobou zvykem, opět jsem zapátral mezi detektivkami. Kupodivu jsem si však nevybral žádnou od severského autora, ale sáhl jsem po autorovi z Německa. Tohoto výběru jsem naštěstí nakonec nemusel litovat. Naopak jsem za něj velmi rád. Objevil jsem totiž dalšího skvělého autora, který se kvalitou minimálně této knížky vyrovná těm skvělým severským detektivkám.

Tato kniha mě chytla hned ze začátku a až do konce mě nadšení z ní neopustilo. Co na ní nesmírně obdivuju je její lehkost a to, že je naprosto v celé své škále uvěřitelná. Mimoto se mně opět potvrdilo, že nepotřebuju nevím kolik obětí a nevím jak drastické scény, abych byl s danou knihou spokojen. Jediné co mně v knize vadilo, byl ten skok z roku 1966 do roku 2005. Obrovským kladem této knihy jsou i její postavy, které jsou tak reálné až je to někdy k neuvěření. Bravurně je tu také sepsán vztah viny a trestu a celkově je kniha velice dobře psychologicky propracovaná. Děj sice nekvapí nějakým obrovským tempem na druhou stranu ani nenudí. Nenalezl jsem zde ani žádné zbytečné pasáže a děj se drží svého a zbytečně neodbíhá od příběhu, který je v knize vyprávěn.


Sečteno podtrženo, tato kniha se v klidu vyrovná bravurním severským detektivkám a dá se směle prohlásit jako konkurence pro ně. Já se již nemohu dočkat, až si přečtu další knihu tohoto autora a než se tak stane, tak tuto knihu doporučuju všem milovníkům čtení a obdivovatelům kriminálek a zvláště pak severských aby si mohli udělat případné srovnání.

knihomolka525
03.07.2016 5 z 5

dobře popsaný děj.Máte pocit že se díváte na film jinak to vyjádřit neumím.A seghers se stal mým oblíbeným spisovatelem

konicekbily
25.05.2016 5 z 5

Povedená detektivka, vycházející ze skutečných událostí a působivý styl vyprávění s dobrým zakončením, mne potěšila. Autor je pan spisovatel a rád si od něho zase něco přečtu.

Makii
16.11.2015 4 z 5

Jan Seghers mě opět nezklamal. Spolupráce Marthalera s mladou Annou mě bavila a doufám, že se s Marthalerem ještě potkají v dalších dílech. Já doporučuji, je to dobrá detektivka.

hanap
17.06.2015 5 z 5

Mě se tato detektivka moc líbila , mám přečtenou "Příliš krásnou dívku " a " Partituru smrti ", Kriminální vyšetřování a běžný život detektiva se dobře doplňují . Za mě na výbornou .

šipek
25.03.2015 4 z 5

Tak koukám,že tato kniha má i dost negativních komentářů,ale mě se četla velice dobře.

ondrash77
25.08.2014

Kniha vychází z tisíckrát ohraného modelu, kterému místy až pitomé dialogy zrovna nepomohou. Čtenář má občas dojem, že postavy spolu mluví jen proto, aby mluvily, nikoliv aby něco sdělovaly a posouvaly děj kupředu. Na druhou stranu Seghers píše čtivým, srozumitelným a přímočarým stylem, jaký je ostatně pro současné mainstreamové detektivky typický.

jefff
06.06.2014 4 z 5

Na tuto knihu jsem dlouho čekal a měl vysoká očekávání, která se naštěstí splnila do poslední kapky. Skvěle napsané, zajímavé, trochu netradiční, zábavné a hlavně ne zbytečně prvoplánové. Hlavní hrdina má charisma a i když to není strhující veledílo, tak v rámci žánru pobaví a zaujme.

Moňa69
28.05.2014 5 z 5

Zajímavá detektivka s pozoruhodnou zápletkou. Během četby jsem si říkala, jak to do sebe sakra může zapadat, Seghers v závěru dostál svému spisovatelskému umu a oba případy do sebe zapadly jako dílky skládačky.