Špión a zradca

Špión a zradca https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458368/bmid_spion-a-zradca-hfV-458368.jpg 5 25 9

Oleg Gordijevskij je syn agenta KGB a produkt najvychýrenejších sovietskych inštitúcií. Tento bystrý a kultivovaný muž postupne začal vnímať komunistické zriadenie svojej krajiny ako zločinné a neschopné reformy. Ruská spravodajská služba ho ako svojho agenta prvý raz nasadila v roku 1968 a napokon sa stal popredným zástupcom Sovietskeho zväzu v Londýne. Od roku 1973 však tajne pracoval pre MI6. V období, keď sa studená vojna chýlila ku koncu, takmer desať rokov pomáhal Západu odhaľovať ruských špiónov a umožňoval prekaziť nespočetné množstvo tajných plánov spravodajskej služby. To všetko sa dialo v čase, keď sovietske vedenie podliehalo čoraz väčšej paranoji v súvislosti s prvým úderom, ktorý mohol prísť zo strany Spojených štátov amerických, a svet sa tak dostával na pokraj vojny. Pracovníci MI6 v zúfalom úsilí udržať okruh zasvätených čo najužší nikdy neprezradili Gordijevského meno ani svojim spojencom zo CIA. Tí sa preto horúčkovito snažili odhaliť totožnosť britského zdroja, pôsobiaceho na najvyššej úrovni. Ich posadnutosť napokon viedla ku Gordijevského skaze. Agentom CIA, ktorý ho identifikoval, totiž nebol nikto iný ako Aldrich Ames, muž, ktorý sa stal smutne známym práve tajnou špionážou v prospech Sovietov. Najnovšia kniha Bena Macintyra je zatiaľ zároveň jeho najlepším dielom. Rozvíja v nej trojstranné nešportové správanie USA, Británie a Sovietskeho zväzu a ako vyvrcholenie ponúka čitateľom strhujúci chronologický, priam filmový opis Gordijevského fascinujúceho úteku z Moskvy v roku 1985. Čitateľa zasvätí do hlboko utajeného sveta zrady, kde sa hranice medzi osobným a pracovným stierajú a rozhodnutie jediného človeka môže zmeniť budúcnosť celých národov a štátov.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War , 2018


více info...

Přidat komentář

gladya
11.01.2023 5 z 5

Tuhle knížku mi doporučil a půjčil jeden kamarád, a jsem mu vděčná. Kam se hrabou vymyšlené příběhy, popis útěku stál opravdu za to. Zajímavý byl Olegův vývoj, vývoj syna zapáleného soudruha z KGB, ovšem syna, který časem pochopil, že takovému režimu sloužit nechce. Zaujal mě i popis špionážní práce, často ve stylu vím , že víš, že jsem špion. A tomu, jak zásadní měl Gordijevskij vliv na nebojím se říct geopolitickou situaci, se mi až nechce věřit.
Jednoduše doporučuji.

leukjetezien
31.08.2022 5 z 5

The fella knows how to write.

Vybrat si zajímavý příběh je jedna věc. Shromáždit informace od zúčastněných osob je věc druhá. A z toho všeho vytvořit vyprávění, které se dá číst, to ne každý dokáže. Tady měl autor ještě stíženou práci, že příběh pojednává o agentovi, které přeběhl na druhou stranu během studené války, takže si dokážu představit, že nejen dolování informací ze zainteresovaných osob, ale vůbec možnost je vyhledat či se k nim dostat byla obtížná, ale podle všeho to autor zvládl. Na to, že nebyl osobně přítomný ničemu, co se v knize odehrává, odvedl při vyprávění skvělou práci. Skoro se nechce věřit, že se to tak stalo.

Knížku jsem si vybral trochu ze zvědavosti z důvodu toho, jak tajné služby (asi) fungují, jak operují jednotliví lidé, to všechno tam na pozadí taky bylo (jasně, nemusí to odpovídat úplně realitě, ale mi to věrohodné celkem přišlo), takže i v tomto byla knížka obohacující.


Auto999
09.08.2021 4 z 5

Velmi silný příběh. První skoro třetina knihy je dost nezáživná a Gordijevskeho se týká jen velice okrajově. Až poté se to rozjede a poslední třetina už se čte v napětí jedním dechem.

jan7760
14.07.2021 5 z 5

Vyborna kniha o asi najvplynejsom ruskom spionovi, ktory presiel na druhu stranu. Pri citani az zimomriavky behaju po chrbte, ked si clovek predstavi, ako blizko bolo k vypuknutiu vojny, aky velky vplyv mal Gordijevskij na chod historie, ked este aj Reagan a Thatcherova si davali poradit pred rokovaniami s Gorbacovom. Odporucam...

Poetika_slov
24.04.2021 5 z 5

Je to Špión. A zrádce! Není to jen název této knihy, ale i osoba, která napáchala Sovětskému svazu největší škody. Není to nic převratného, kdy se špióni snaží konvertovat své protivníky na svou stranu, v zájmu získat co nejvíce informací. Většinou jsou to osoby bez vysokého postavení v hierarchii, které mají zájem předávat informace, jež by vlastní straně poškodily. Prvním a častým zájmem jsou peníze, kterých se tajné rozvědky nebojí využívat, pak přichází potřeba sounáležitosti a pocitu být něčím výjimečný (znát něco, co jiní o tom nemají ani tušení), a nakonec přichází ideologický zájem, kdy je člověk znechucený politickou situaci v zemi. Právě osoby s ideologickými zájmy jsou nejvíce vzácnými, neboť je nevede ke zradě chtíč nebo pocit někam patřit, ale především boj za správné hodnoty. Tímto případem je i Oleg Gordijevskij. Jeho hodnotu zvyšuje i skutečnost, že se narodil do rodiny KGB příslušníku. Jeho otec věrně a naivně věřil, že KGB má vždy pravdu, a to i bez ohledu na to, co prožil v 30. letech během Stalinistických čistek. Stejnou ideologii měl i jeho bratr, který se dokonce jako nelegál podílel na Pražském jaru Československa. I Oleg byl naverbován do KGB, aby sloužil své vlasti. Ideologická konverze přicházela v Olegových myšlenkách pomalu, ale přesto změnila sled události bipolárního světa. Na vlastní oči spatřil stavbu berlínské zdi v Německu, a viděl Pražské jaro z pohledu KGB. Západ mu otevíral oči, aby viděl skutečnou podobu svého života. Spád vyústil až v Dánsku, kdy se stal i britským špiónem MI6. Oleg nebyl jen pouhá vějička, která by předávala drobné informace, ale osoba, která stála přímo v dění KGB, a jeho hodnost stále rostla. Kromě informací, které MI6 ochotně předával, odhaloval chování Sovětského svazu i jeho předpokládané reakce na politické dění. Díky tomu se dokonce podařilo zabránit hrozící 3. světové válce, která by na základě nedorozumění nastala. Za takový úspěch ale přichází i ceny, kterou musí člověk zaplatit. Díky výbornému výcviku KGB Gordijevskij poznal, že je podezříván, podaří se mu utéct před Sovětským svazem, který má oči a uši všude nebo jej sérum pravdy odhalí? Nahlédněte pod oponu a přečtěte tuto knihu. Velmi doporučuji!

mgeisselreiter
18.10.2020 5 z 5

Neskutečný příběh výtečně zpracovaný, který se krásně čte. Odhaluje mnoho zajímavých a kdysi velmi tajných informací. Je čerstvě zpracovaný, takže vypovídá i o současnosti některých postav. 90% a 5*, 18. 10. 2020.

soukroma
18.07.2020 5 z 5

Skvěle podaný fascinující příběh asi nejslavnějšího dvojitého agenta za dob studené války: není to ani čistá biografie ani suchopárná literatura faktu (ve srovnání např. s knihou Do lví tlamy), je to čtivé opravdu jako román. Sice se autor nerozmachuje daleko do šířky, soustřeďuje se jen na události a souvislosti, které se přímo týkají hrdiny (takže třeba Pražskému jaru je věnovaná asi půlstránka, protože Olega jako příslušníka KGB invaze pěkně namíchla, nemohl tomu uvěřit), ale to právě svědčí čtivosti a udržuje to jednoznačně v popředí samotné životní (a špionážní) Olegovy osudy.
Samotný útěk na šílené trase Moskva-Leningrad-Vyborg-Finsko-polární kruh-Oslo-Londýn byl naprosto úžasný, po všech stránkách, kam se na něj hrabou akční špionážní filmy, a je jen dobře, že zabírá přes čtvrtinu knihy, přestože trval "jen" pár desítek hodin. Ovšem na plánu exfiltrace (pro MI6 první tohoto druhu v dějinách pro vyrvání špiona ze spárů a hranic SSSR) se pracovalo hned po zaangažování Olega, tedy drahně let, a celý plán se průběžně kontroloval a ozkoušel aspoň v dílčích krocích. Špičková špionáž!
Samozřejmě k biografii přidal autor pár příloh včetně rejstříku, takže se hodí kniha i k hlubšímu studiu. Nechybí ani obsáhlá fotografická příloha.

"Špioni jsou obchodníci s důvěrou."

Pozn.: V knize je opětovně připomínán (pro Brity potupný) starší příběh Kima Philbyho, který byl agentem pro Rusy a nakonec k nim zběhl - román Čas zrádců - Cambridgeská pětka o něm vypovídá.

sioux
28.01.2020 4 z 5

Kvalitní literatura faktu. Čtenář se hodně dozví, jak to fungovalo za časů studené války a jak byla společnost prošpikována špiony z obou stran. Chvílemi strašidelné, speciálně jak to fungovalo v KGB a jak paranoia obou stran mohla vést ke třetí světové.
Chvílemi velmi napínavé, chvílemi nudnější, ale pro lidi, kteří mají rádi literaturu faktu, to je určitě skvělá kniha.

0035
15.01.2020 5 z 5

Naprosto fenomenální knížka, každý, kdo se alespon trochu zajímá o špionáž , by si jí měl přečíst. Příběh o jednom z nejvýznamějších špionů studené války, kniha je sice faktografií, ale psaná jako novela, obohacena fotografiemi z archivů tajných služeb ale i osobních fotografií.

Kniha Špión a zradca je v

Přečtených32x
Doporučených3x
Knihotéce15x
Chystám se číst52x
Chci si koupit26x