Špinavá práce

Špinavá práce https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432893/spinava-pracepuQMCX-v38-.jpg 4 280 72

Špinavá práce série

1. díl >

Charlie Asher je úplně normální chlap. Lehce neschopný, mírně neurotický, tak trochu hypochondr. Je tím, čemu se říká beta samec – chlapík, který je vždy opatrný a věrný, ten typ, co je vždycky po ruce, když holku odkopne větší, vyšší, silnější alfa samec. Ale Charlie měl kliku. Je majitelem domu v srdci San Franciska a vetešnictví, které vede s pomocí oddaných, byť poněkud vyšinutých zaměstnanců. Jeho chytrá a krásná manželka Rachel ho pro jeho naprostou obyčejnost upřímně miluje. Ano, na beta samce si Charlie vede dobře. Tedy až do chvíle, kdy se mu narodí dcera Sophie. Zrovna když se porodem vyčerpaný Charlie chystá k odchodu z porodnice, zahlédne u Racheliny postele stát podivného muže v mátově zeleném obleku; muže, který tvrdí, že by ho nikdo neměl vidět. Jenže Charlie ho vidí a od té chvíle se začnou dít opravdu divné věci: Lidé kolem něj začnou umírat, na střeše jeho domu hřadují obří havrani a všude, kam se vrtne, jej pronásleduje temný šepot vycházející odněkud zpod chodníku. V jeho diáři na nočním stolku se začínají objevovat neznámá jména a než se naděje, umírají jejich nositelé. Zdá se, že si Charlieho Ashera najali na novou práci, nepříjemnou, ale zcela nezbytnou – práci Smrti. Je to špinavá práce. Ale někdo to přece dělat musí. Christopher Moore, díky jehož Nejhloupějšímu andělovi jsme propadli neodolatelnému kouzlu hororových Vánoc v Kalifornii, si tentokrát posvítil na neprobádané území, které nakonec budeme muset prozkoumat všichni – smrt a umírání. A výsledkem je román, který je legrační a vtipný, doslova k popukání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

A Dirty Job , 2006


více info...

Přidat komentář

Micho86
25.06.2023 5 z 5

Parádně bláznivá ujeťárna, několikrát jsem se u knížky od srdíčka zasmála, příběh je napsaný vtipně a čtivě. Objevila jsem v Levných knihách druhý díl, který mě natolik zaujal že jsem si ho zakoupila a sehnala tento první. Rozhodně nelituji a myslím, že pro seznámení s autorem jsem si mezi jeho tvorbou nemohla vybrat lepší knížku.:)

denoush
02.03.2023 5 z 5

Tohle byla prostě bomba. Smál jsem se už asi od první stránky, a to bylo přesně to, co jsem od knihy očekával. Postavy jsem si zamiloval úplně všechny. Děj byl super a originální a jeden den jsem se přistihl, že nechci dělat nic jiného než číst, co bude dál, a tak jsem přečetl asi půlku knihy na jeden zátah. Rozhodně doporučuju všem, kteří se chtějí pobavit a zrelaxovat se.


Kate3003
12.12.2022 3 z 5

Celkově kniha nebyla špatná. Má slabší i silnější momenty a rozhodně velmi zajímavý námět, ale nepřišla mi až tak k popukání jak slibuje obálka. Nejvtipnější mi přišlo přejmenování zabití na odkoťátkování , ale informace o betasamcích bych vynechala. Shrnuto … celkem fajn čtení s vtipnými momenty, ale zařadila bych do kategorie “neurazí/nenadchne”

PetrCepek
23.01.2022 3 z 5

Od téhož autora jsem nedávno četl Nejhloupějšího anděla a byla to parádní jízda jako při marihuanovém tripu s chechtotem na každé druhé stránce. Naopak Špinavá práce mne rozesmála nanejvýš čtyřikrát. Když jsem se tam posté dočetl, že hlavní hrdina je beta samec, stal jsem se na tuto nadužívanou informaci značně alergický. Navíc nejrůznějších "výpůjček" odjinud - například z Burtonova filmu Beetlejuice či Gaimanova komiksového Sandmana - je zde opravdu požehnaně. Není holt každý den posvícení.

Allys
21.09.2021 4 z 5

Námet knihy sa mi páčil. Príbeh sa čítal dobre, bolo tam plno vtipných, absurdných a občas aj trochu morbídnych situácií. Môžeme si všimnúť aj vývoj hlavnej postavy Charlieho, ktorý sa na začiatku bál snáď aj vlastného tieňa a ku koncu bol odvážny a akčný. Jeho dcérka bola úžasná, rovnako aj jej pekelní strážcovia a slovíčko "koťátko".
Super boli aj teórie o alfa a beta samcoch :-D Čo sa mi však páčilo menej, že príbeh mal hlavne ku koncu, viac slabších pasáží, ktoré mi prišli zbytočne zdĺhavé. Časté opakovanie podobných situácií a záver mi tiež úplne nesadol. V každom prípade je to príjemné oddychové čítanie pre každého, kto vyhľadáva podobný typ humoru.

petr_
21.07.2021 3 z 5

Téma mi připadalo být zajímavé, ale jeho zpracování už bylo horší. Zejména mi přišla nedostatečné vysvětlení motivace aktérů, proč dělali co dělali. Kdo se stane luminátem, mě došlo už v třetině příběhů. Nejzábavnější mi na knize přišly popisy příhod se psy a jejich exhibice se saponáty.

SputnikV
11.07.2021

poněkud zdlouhavé

soukroma
27.04.2021 2 z 5

Asi na fantasy opravdu nejsem stavěná, a toho (černého) humoru tu bylo pramálo (anotace zase lže: "legrační a vtipný, doslova k popukání"???) - spíš velmi dojemný začátek, neuvěřitelný beta samec a rychle rostoucí miminko-holčička, v podivuhodném vetešnictví v podivuhodném San Franciscu plném podivuhodných lidiček a přízraků.
Čtení opravdu ne pro mě: celou dobu jsem se sama sebe ptala, proč to vlastně čtu, a ještě více se mi stále vnucovala otázka, co v "aktualizovaném 2. vydání" muselo být přepracované oproti 1. Dospěla jsem k nepříjemnému názoru, že 2. znamená 2x tak dlouhé... (skoro - 368 stran versus 520 v mnou čteném novém vydání!, sice příjemně velká písmena, ale jinak těžká kniha zbytečně tlustá...a opravdu neskutečně dlouhá). Takže jsem vcelku oprávněně zvládla jen půlku.

Mája873
14.04.2021 5 z 5

Záchrana duší před tajemnými bytostmi skrývajícími se v kanalizaci, pekelní psi kerberové, pravda o tom, kdo je vlastně nový velký Smrť...nemohla jsem se od čtení odtrhnout, obsahovala všechno co dobrá knížka má mít napětí, humor a hezký závěr.

Blanche77
22.03.2021 5 z 5

Skvěle napsané. Černý humor prostě miluju :-))

vodovodnice
28.01.2021 4 z 5

Já si omylem nejdříve přečetla druhý díl. A pak jsem si dodatečně sehnala i ten první.
Musím říct, že mne špinavá práce hodně vtáhla a asi tak od půlky jsem měla problém knihu odložit.
Je to velmi ulítlá kniha, ale občas mě tam rušili ty "postelový" chvilky, asi to tam patří, ale na mne to působilo, jako kdyby jste si četli pohádku o šípkové růžence (a princ na princeznu při pohledu na její poprsí tasil svůj penis).
Asi to sem patří, ale mě ty postelové chvilky, trochu rušily, ale to je drobnost.
Celá kniha je pro mne skvělé fantasy počtení, je to akční, rychle odcejpá, vtáhne to do děje a je vtipná.
Takže celkově kniha skvělé čtení.

marie8567
16.01.2021 5 z 5

Vtipné, sarkastické a trochu fantasy. Rozhodně doporučuji, super oddechovka

LooneyCZ
01.01.2021 5 z 5

Je to sice trochu jiný žánr než běžně čtu, ale byla jsem velice příjemně překvapena. Příběh mě bavil a styl vyprávění byl přesně můj šálek čaje. Skvělé hlášky (hlavně od Charlieho) a několik pasáží, kde jsem se fakt smála nahlas. Taky trocha dojetí, romantiky a v neposlední řadě napětí i drama. Dobré to bylo. Zkusím i druhý díl.

tatjana1737
17.12.2020 5 z 5

(SPOILER) "Jsem vyvolený, tak mě nezkoušejte ojebat!" Když se narovnal, stál kolem něj hlouček chodců čekajících na zelenou. Všichni na něj zírali.
"Bylo to potřeba," řekl Charlie, nebyla to omluva, jenom vysvětlení.
Všichni, bankéři, makléři, zástupci ředitelů, personalisté i žena, která se chystala servírovat ústřicovou polévku v chlebové míse v Boudinově pekařství, přikývli. Nevěděli vlastně ani proč, tedy až na to, že pracovali ve finanční čtvrti, takže moc dobře věděli, jaké to je, když s vámi někdo vyjebává, a v hloubi duše (když už ne mysli) věděli, že Charlie právě ječel tím správným směrem.

Ke knize jsem se, stejně jako k mnoha dalším za poslední roky, co funguji zde na DK, dostala přes komentáře jiných uživatelů. Díky Ivaně Novákové (fakt díííky!) se mi vrátila nejen schopnost snění, ale mé Zlé Já poněkud umlklo, takže jsem si čtení užila bez jeho remcání a hnidopišských duševních poznámek. Autorův humor mne bavil od začátku, i když byl místy dost švihlý až absurdní; jednotlivé postavy se s údělem Charlieho vyrovnávaly se stoickým klidem, pokud ho nepodezřívaly, že je masový vrah. Sice jsem, ač se mne autor pokoušel zmást, od začátku nezapochybovala o tom, kdo je Luminatus, ale i tak jsem si to užila, byť bitka v jeskyni mi přišla dosti odbytá a příliš krátká na to, že mělo jít o finální souboj s Temnými silami. Trochu moc na mne byla jen Audrey a Veverčí lid, Moorovo okouzlení těmito malými stvůrčičkami vůbec nesdílím a Bože chraň, aby moje rudě pulzující světélko skončilo u / v nich. Vše podstatné vlastně napsaly komentáře čtenářů přede mnou. Kromě humoru a zajímavé zápletky nechyběly ulítlé ale sympatické postavy (lesbická sestra, Mátomil, Ray, Lily či inspektor Rivera a Císař), ale kniha se nevyhnula i jisté něze a smířlivosti při scénách umírání. Hned zítra hodlám v knihovně vypůjčit druhý díl, co autor z tématu ještě vytěží.

Bulba
06.09.2020 3 z 5

V komentářích vidím, že názory na knihu se dost různí. Ze začátku se mi líbila, ale časem mi vadila absence děje, případně i jeho nelogičnost, a i vtipnost textu se mi postupně zdála taková spíše násilná.

Chytuš
26.08.2020 4 z 5

Ulítlé a tak nějak montypythonovsky vtipné. Pro milovníky černého humoru naprostá povinnost! Vybroušené hlášky, skvělé dialogy - jen musíte být správně naladěni, potom vás Charlie, Sofie nebo Mátomil určitě něčím přiměřeným odmění :-) Přinejmenším se naučíte to, že až příště zažijete srážku s tuplovaným blbem, můžete si jen tak sami pro sebe procedit mezi zuby "Koťátko!" - rozhodně vás to dostane do povznesené nálady :-)

JIKO74
21.08.2020 5 z 5

Souhlas, nápadité. Zápletka a napětí dobře namixované. Ale také to bylo procítěné, ty pasáže s umírajícími lidmi byly moc krasně zpracované. Mělo to hloubku...

kktnk
14.07.2020 4 z 5

Nápadité fantasy, s neokoukaným tématem. Děj rychle odsýpá a než se otočíte, je konec.
Taková dobrodružná oddechovka, na pláž excelentni volba, ve svém žánru velmi dobrý kousek.

SBH
22.06.2020 4 z 5

Dobré, moc dobré. Zajímavě zpracovaný neotřelý námět. Akorát jedna připomínka - to se pro duši opravdu musí do vetešnictví? Jinak to nejde? Ale celkově jsem si pošmákla, vtipné hlášky, břitké dialogy. Charlie byl k sežrání, a to mu na paty šlapaly všechny ostatní figurky od Sophie až po Mátomila. A ke konci mě příběh dost děsil, čtení jsem musela odkládat.
Pochvala za překlad T. Jeníka, v textu nebyly chyby a četl se hladce, v dnešní době nevídaný jev.
Rozhodně doporučuji, nejspíš se ke knize někdy vrátím.

JIKO74
14.05.2020 5 z 5

Bylo to poetické a nápadité, je u toho znát, že autor v té době prožíval ztrátu/ odcházení blízké osoby...takové milé, smutně milé a zároveň vtipné, humorné...bavila jsem se....