Spiaci obri

Spiaci obri https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342003/bmid_spiaci-obri-38M-342003.jpg 4 489 137

Akta Themis série

1. díl >

Malá Rose sa bicykluje neďaleko svojho domu v Deadwoode v Južnej Dakote, keď sa odrazu prepadne pod zem. Preberie sa na dne štvorcovej jamy, na ktorej stenách žiaria tajomné symboly. Hasičom, ktorí ju prídu zachrániť, sa zhora naskytne ešte zvláštnejší pohľad: dievčatko leží na dlani obrovskej kovovej ruky. Prejde sedemnásť rokov a záhada bizarného artefaktu zostáva nevyriešená, jeho pôvod, tvorcovia a význam sú stále neznáme. Určenie veku uhlíkovou metódou sa vzpiera logike, vojenské správy sú cenzurované, nové teórie zamietané. No istí ľudia neúnavne pátrajú po odpovediach.¬ Rose Franklinová, v súčasnosti už vyštudovaná fyzička, vedie tajný tím, ktorého úlohou je rozlúštiť kód na obrovskej ruke. Spolu s kolegami ju spovedá bezmenný vyšetrovateľ, ktorého moc a právomoci sú rovnako tajuplné ako hľadaný artefakt. Isté je, že Rose a jej spolupracovníci sú na ceste k odhaleniu najzáhadnejšieho objavu v dejinách a jeho významu pre ľudstvo. Len čo budú kúsky skladačky na svojich miestach, získajú nástroj na nastolenie dlhotrvajúceho mieru. Alebo skôr zbraň hromadného ničenia?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Sleeping Giants , 2016


více info...

Přidat komentář

Karlík27
08.02.2024 3 z 5

Zajímavý námět knihy a i forma mě bavila protože byla jiná než u ostatních knih

Arev122
02.04.2023 2 z 5

Námět velmi zajímavý, ale vadila mi forma vyprávění. Mám raději klasické románové čtení.


mekkejla
18.01.2023 4 z 5

Za mě super. Líbil se mi jak příběh samotný, tak jeho forma. Epilog mě hodně navnadil na další díl.

CharlesWard
18.12.2022 3 z 5

Zajímavý nápad a forma.

petr_
17.11.2022 4 z 5

Způsob jakým je kniha napsána se mi líbí. I když člověk čte dokumenty výslechů a rozhovorů, přesto je stržen dějem, trochu mi to připomíná Součkovo Cestu slepých ptáků, nebo jinou knihu která se jmenuje Konec agentury Dodo (od jiného autora).
Téma je skvělé a vlastně i aktuální. Co všechno lidé dovedou udělat, když se jim do rukou dostane vyspělá technologie.
Určitě se začnu shánět po dalších dílech.

OndraMergl
25.10.2022 3 z 5

Je to pech, když vám emzáci na dvorku zakopou skládanku válečného stroje a zapomenou přiložit návod. Vyvolá to směsici nelogického chování většiny postav, které ani pan šedošedá eminence nezvládá ukočírovat. Ve výsledku tři hvězdy za to, že si zvládli nerozflákat planetu na cimprcampr.

bydza
15.04.2022 4 z 5

Velice zajímavý námět, celkem čtivá kniha, nic světoborného, ale snaha se cení. Určitě zkusím i další díly.

chaera
02.03.2022 4 z 5

(čteno v originále) V Illuminae mi forma rozhovorů a dokumentů neskutečně sedla, tady trochu postrádám vysvětlení, proč je kniha vyprávěna právě takto. Má to spád, nechybí ani plno zvratů, ale skrze rozhovory jsem si nedokázala utvořit s postavami pořádný vztah a ve výsledku mi až tak nezáleželo na tom, co se s nimi stane. Celkově ale hodnotím knihu kladně a určitě sáhnu i po dalším díle - zápletka se mi moc líbí a já chci vidět, s čím dalším tento autor přijde. 4/5

radim9968
27.02.2022 1 z 5

Ufff tyhle ty marketingy co nam obalkou prodaji knihu:-)....na to tolik lidi skoci...Ano jako scifista hledam na databaci knihy, ktere ostatni doporuci a maji nejake hodnoceni, ale dobre "cervene" hodnoceni neznamena, ze se jedna o dobrou knihu, ad1. knihu precetlo hodne lidi, ktere zaujal obal a ad2. kniha se dostala do rukou lidem, kteri scifi moc nectou, ale tohle zkousli...Zacatek dobry, namet primo skvely, forma vypraveni do pulky nevadi, pak zacne vadit ale prvni zasmodrchani deje, nelogicnosti, nahla zkratkovitost na jednu stranu me zacala ukazovat na "marketingovy" produkt a spisovatele na vlne "scifi-akcni-thriler"...no nic, donutil jsem se to teda docist, a pocit je, ze zkusob jak vytahnout penize z kapes lidi tim, ze knihu chytre rozdelim na 3 dalsi nebudu podporovat....i pres vychvalene hodnoceni lidi zde se jedna o scifi prumer, ktery je tak na delsi povidku do casopisu...a vydrzet tento zpusob vypraveni ve 3 knihach to musi byt bolest...

haannyys
04.02.2022 4 z 5

Náhodně vybraná kniha v akci za směšnou cenu, kterou po přečtení knihy bych nazvala skoro urážkou! Kromě poutavé obálky vnímám jako přidanou hodnotu i formu rozhovorů. Sloh je čtivý, děj někdy maličko předvídatelný, ale se zvraty. Rozhodně si přečtu i další dva díly (i když získat ten druhý za přijatelnou cenu byl oříšek).

work
20.01.2022 4 z 5

Je to k neuvěření, ale tuto knihu - respektive první dvě knihy spolu s Probuzenými bohy - mám už tři roky na poličce. Koupil jsem si obě v originále na letišti, protože měly pěkný obal i synopsi. Sleeping Giants, neboli Spící obry, jsem otevřel až teď a zhltal je za pár večerů. Nejsou bez chyb, ale v rámci žánru jde pořád o nadprůměrné počtení.
Pravděpodobně nejchytlavějším rysem je forma, která má evokovat čtenáři archiv složek z výslechů a rozhovorů s hlavními aktéry příběhu. Je to významný jednotící prvek vyprávění, je to neotřelé, a funguje to velmi dobře. Dobře funguje i to, že autor odolal a nenasázel do knížky mraky akčních scén, i když to téma vyloženě nabízelo. Přesto se mi líbila víc první polovina, která je tajemnější a trochu ve stylu Akta X. V druhé už dostanou přednost vztahy a politika, i když je to pořád dostatečně zajímavé i pořád dostatečně sci-fi.
Na konci jsem čekal nějaký vrchol, nějaký wow efekt, něco, co by mě přinutilo říct "A sakra, to je tedy pecka". To se ale nestalo a celek tak možná nevygraduje, jak by si čtenář přál. Ale koneckonců už v této knize autor avizuje, že jde o budoucí cyklus, takže se není co divit, že nechal konec otevřený. Naštěstí teď, po třech letech, jsou ostatní pokračování venku, takže vlastně mám dobrý timing a můžu se do nich pustit:)

kačenka80
12.10.2021 5 z 5

Sci-fi nemusím ale příběh byl dobře zpracován. Konec byl sice předvídatelný ale zvraty, politické pletichaření a lehkost s jakou byla kniha napsaná se mi líbil. Trochu mi vadila forma rozhovoru, kterou je kniha napsaná.

FireOfFilth
07.06.2021 4 z 5

Tato kniha mě zaujala svou anotací. Lehce jsem si přečetl několik recenzí a zjistil, že je psaná formou rozhovoru. Nikdy jsem nic podobného nečetl. Každopádně mužů hned říci, že se kniha četla velice dobře a krásně odsýpala.
Kniha nám představila několik postav, které jsou vcelku sympatické. Nejvíc mě baví samozřejmě samotný vyslýchající, o něm toho moc nevíme o to působí tajemněji. V příběhu se však ukáže ještě tajemnější postava, která dost překvapí i našeho prvního záhadného.
Máme tu dost politického pletichaření, které i obyčejný člověk pochopí a baví ho číst. Kniha obsahuje i solidní technické popisy a celkové zkoumání onoho předmětu okolo, kterého se kniha točí.
A samozřejmě na konci máme úžasný cliffhanger, který navnadí na další díl.
Hodnotím 80%

Borufka_9
25.05.2021 5 z 5

Mně se to líbilo moc. Light sci-fi, vůbec mi nevadil styl a ani forma vyprávění. Nenudila jsem se ani chvíli, s chutí se vrhám na druhý díl!

BloodyO
25.05.2021 5 z 5

Příjemné decentní sci-fi, které se velice dobře čte a to i vzhledem k nezvyklému způsobu vyprávění. 354 stran uteče jako voda a to i z toho důvodu, že velká část knihy je vedena dialogem mezi jednotlivými postavami.

Dada077
10.05.2021 5 z 5

Dobré sci-fi, rozprávajúce o mimozemskej skladačke rozloženej po zemeguli. Originálny nápad, ako prácu s artefaktami vnímajú velitelia, výkonní dôstojníci, aj vedci, za čo dávam plný počet.
Ale tiež patrím medzi čitateľov, ktorým vadila forma vyrozprávania deja (zápisnice z rozhovorov, výsluchov a konfrontácií), kým som si trochu zvykla, čítala som záver. Na druhú stranu, ľahšie sa mi kniha odkladala, keď som napredovala po odstavcoch a potom som sa k nej vracala.

Luigi1
31.03.2021 5 z 5

Tato kniha mě mile překvapila,velmi krásně čtivé.Takové sci-fi mám rád.

tomas9591
04.03.2021 3 z 5

Super knížka, která rychle ubíhá a je psaná pomocí různých deníkových záznamu, reportáží a hlavně výslechů.

OsolenéKnihy
22.02.2021 5 z 5

Knihu jsem nyní četla podruhé a přestože nese charakter thrilleru a staví na mnohých zvratech, i nyní mě přesvědčila o tom, že si mé nadšení zaslouží. Poprvé jsem ji četla asi před třemi lety, a i když jsem si ten příběh tenkrát zamilovala, je vidno, že mi paměť až tak neslouží a mnohá odhalení na mě udělaly stejný dojem, jako při prvním čtení. Moc se mi líbí zapojení mystiky a tajemna, pan Neznámý je postava, kterou byste nejradši zabili, ale nakonec se přistihnete, jak jeho manipulativním schopnostem fandíte, aby stál pořád při postavách, které je těžké si neoblíbit. I když je kniha jednou velkou sbírkou rozhovorů, charakter postav dobře vyniká a v situacích jednají prostě jako lidé, humor se tu přesně trefil do toho mého a to je vždy bod k dobru. Těším se i na rereading druhého dílu, věřím, že na mě bude mít stejný účinek, jako ten první a Spící obry doporučuji, kudy chodím. Fandím tady i zapojení světové politiky, super záporné postavě, o které byste neřekli, co se z ní vyloupne a skvělému rozehrání děje, který hodně prozradí během prvního dílu a ještě si zvládne připravovat půdu pro ty další. Líbí se mi i to, že to není čistokrevné sci-fi a tak kniha má potenciál zaujmout širší okruh publika. Je mi líto, že u nás nevyšly další autorovy knihy, ale chystám se na ně alespoň v originále.

janyska13
21.02.2021 4 z 5

Bylo to napínavý, bylo to nepředvídatelny, bylo to hustý. Hlavní postavy jsou komplikovaný, záhadný, některé strašně chytrý. Nějaký ten zvrat tam taky byl, ale myslím si, že se to pořádně teprve rozjede v dalších dílech. Jednu hvězdičku navíc si nechávám na pokračování, protože jsem napnutá jak kšandy.
Bála jsem se formy, jakou je tato kniha psaná, ne vždycky mi totiž vyhovuje. A třeba u Illuminae mě to šíleně nebavilo.