Spi!

Spi! https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135149/spi-135149.jpg 4 49 8

Asi bychom těžko hledali dvě rozdílnější povahy, než jsou dva hlavní hrdinové románu belgické debutantky Annelies Verbeke Slaap! (De Geus, Breda 2003). Na jedné straně mladá krásná Maja, která má zdánlivě vše, co je třeba k relativně šťastnému životu – dobré vzdělání, vlastní existenci i byt, milujícího přítele a spoustu přátel. Na druhé straně stárnoucí Benoit, syn prostitutky, odchovanec dětských domovů, který se příležitostně živí jako plavčík či noční vrátný. A přece je oba něco spojuje – chronická nespavost. Maja se jí nejprve snaží všemožně čelit. Zkouší dobře míněné rady přátel, relaxační videokazety i kurzy, ale nic nepomáhá. Ve chvíli, kdy je zoufalá a kdy už zdánlivě přišla o všechno – milence, přátele i sebekontrolu – , jí setkání s Benoitem obrátí život naruby. I když je román Slaap! debutem, jedná se o neuvěřitelné vyzrálé a celistvé literární dílo. Autorka bravurně pomocí střídajících se vypravěčů zachycuje stav duše, mysli i těla dvou lidí, kteří díky své nespavostí ztrácejí pojem o čase, o tom, co je skutečností a co snem. S citlivostí lékárníka odvažuje přesné dávky ironie, humoru, magična a napětí, takže čtenář „zhltne“ knihu od začátku do konce se zatajeným dechem, aniž by přitom Annelies Verbeke na úkor čtivosti byť jen na chvíli rezignovala na literární či intelektuální hloubku svého textu. Belgická autorka Annelies Verbeke (1976) vystudovala na univerzitě v Gentu obor germánské jazyky a literatura a později ještě absolvovala kurz scénického psaní v Bruselu. Vedle mimořádně úspěšné románové prvotiny Slaap! (Spi!), která vyšla na jaře roku 2010 v češtině, je autorkou několika scénářů, které rovněž došly řady ocenění, ať už samy o sobě nebo v podobě filmů, které byly podle nich natočeny. Román získal četné literární a kulturní ceny a bude zfilmován.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Slaap! , 2003


více info...

Přidat komentář

sgjoli
18.02.2024 4 z 5

Kniha "Spi!" byla dárkem, který jsem dostala od Ježíška, a bylo to příjemné překvapení. O autorce ani knize jsem předtím nikdy neslyšela, ale anotace zněla lákavě, tak jsem se do knihy chtěla pustit brzy. A čtení stálo za to.
Na to, že se jedná o autorčin debut, působí kniha vlastně docela dost vypsaně a obsahem hodně vyzrále. Máme tu dva hlavní hrdiny, kteří se potýkají s nespavostí. Téma je to pro mne spíše vzdálené - jak v reálném životě, tak v literatuře. Na téma nespavosti jsem četla dosud snad jen jednu knihu. A musím říct, že na tom malém prostoru, který tato kniha nabízí, přináší autorka k tématu nespavosti docela dost.
Nahlížíme do mysli dvou zcela rozličných lidí a pozorujeme chaos, zoufalství a místy takové jako odevzdání, které našim postavám jejich problém s nespavostí přinesl. Autorka se tím tak snaží nastínit, jaké to je s tímto problémem žít.
Za sebe mohu říct, že se ty emoce z této knihy na mne přenášely docela dost. Vůbec jsem postavám jejich osud nezáviděla, vlastně mi jich bylo líto. Zároveň mne to přimělo přemýšlet nad tím, co takový člověk s nespavostí prožívá. Vcítit se do té pozice. Není to snadné, ale autorka tomu tímto textem docela dobře napomáhá. A za to jí děkuji, protože mi to zase přiblížilo něco, co sama moc neznám.
Styl psaní je hodně hutný, autorka píše hodně úsporně a řadu věcí si člověk musí vyčíst mezi řádky, domýšlet se. A mně se to moc líbilo.
Nevím, co přesně mi chybělo, abych dala plný počet hvězd. Nicméně 4 hvězdy zcela jasně a těším se, s čím dalším autorka přijde.

MilaSliacka
21.12.2019 5 z 5

Trpím nespavostí, takže oceňuju atmosféru a autorčinu sebeironii na toto téma. Přes komičnost knihy se na konci dočkáme i trochy zoufalství, které probublávalo pod vtipným popisem situací. I přes to (nebo proto?) mám z knihy hřejivý pocit (asi, že v tom nejsem sama). Nakonec musím ocenit i překlad z vlámštiny, který na ozdíl od jiných překladů z tohoto jazyka není kostrbatý.


Gooverka
08.10.2017 3 z 5

Jelikož je to autorčina prvotina, musím říct, že není vůbec špatná a autorka jistě psát umí. Ze začátku mě příběh bavil, ale jak se dostával ke svému konci a byl čím dál absurdnější, moje hodnocení klesalo. Nakonec dávám tři hvězdy.

Koka
14.10.2014 5 z 5

Pozoruhodné. Pokud tohle je opravdu prvotina té autorky, tak na co se můžeme těšit, až dozraje? I když kvalitu opravdu dobré prvotiny jen málokterý autor překoná. Je to psáno tak svobodně! Žádná klišé, ale bohatá obraznost v příběhu i jazyku. Takhle může psát jenom sebevědomý autor, který si nedělá starosti, zda se to bude líbit.
Je to sice příběh ztroskotaných existencí, ale nejsou to typy asociálů, kteří by si libovali ve svém pádu. Tihle dva se ještě snaží, ještě to zkoušejí, ještě hledají - alespoň jeden druhého.
Moc doporučuji. Mohlo by se líbit zejména těm, kteří porozuměli Andreasu Dopplerovi nebo Veněčkovi cestujícímu na trase Moskva - Petušky.

Clarice
14.08.2013 5 z 5

Údajně autorčina prvotina, a pokud ano, opravdu smekám. Příběh to není příjemný, rozpracovává existenciální témata, pochybnosti, které se každému čas od času vloudí do myšlenek - a hlavní hrdinové, trpící nespavostí, která je příčinou i příznakem, s v nich doslova topí. Vše odlehčuje přímočařarý styl psaní a tragikomický nadhled. Kniha rozhodně není pro každého, ale nočním sovám se sklonem k sarkasmu doporučuji :-)
"Kdo v noci spí, nemůže pochopit, čím se od sebe světlo a tma tak odlišují. Kdo v noci spí, má ze dne menší strach, i to je pravda." /s. 113/

MahulenaK
11.07.2013 2 z 5

Ze začátku to šlo, ale nějak jsem té knížce nepřišla na chuť :-(

Tulenik
05.03.2013 3 z 5

Neobvyklá, místy poetická, styl psaní na hranici mezi poezií a prózou, téma velmi zvláštní, osudy lidí inspirativní.

Nejsem literární kritik, abych hodnotila vyzrálost stylu autorky, tak můžu jen říct, že jsem na několika místech byla zmatená a musela otočit stránku zpět, co mi uteklo.

Hlavní hrdinové jsou svým způsobem sympatičtí, byť totálně sebestřední (no, potkat je v reálu, asi bych moc sympatií nenašla). Řeší dost zapeklité životy s velkou komplikací, kterou vůbec nedokážu pojmout. Postupný rozklad osobností a šílenství rozumu. Touha po lidském teple kombinovaná se závistí a snahou se pomstít za své prokletí. Nevyzpytatelné reakce, setření rozdílů mezi imaginací a realitou.

Tohle rozhodně není lehká kniha. Kdyby to byl film, byl by střihově a obrazově velmi náročný - osudy různých osob se proplétají v čase i v prostoru.

Řekla bych, že stojí za pozornost, minimálně proto, že nepluje v hlavním proudu řeky současné tvorby.

Dixinka
06.07.2012

Příběh dvou lidí - nespavců. Zajimavé, ale depresivní. Smutné, kam až může vést nespavost.