Spasitel Duny
Má spiknutí šanci na úspěch?! Paul Atreides, zvaný teď převážně Muad'dib, je absolutním pánem světa – a zároveň obětí své vlastní předzvěstné schopnosti, která z něj v očích jeho poddaných udělala boha. Na Arrakis přijíždějí tisíce poutníků, aby se poklonili novému spasiteli a jeho sestře Alii. Fremenská vojska šíří vesmírem hrůzu a zkázu a ničí všechno a všechny, kdo se Paulovi postaví do cesty. Bývalé mocnosti, dnes do značné míry zbavené své moci, se ale nehodlají jen tak vzdát: Bene Gesserit, Gilda a Tleilaxané připravují tajné spiknutí proti božskému vládci – a silného spojence mají v jeho vlastní domácnosti: Paulovu manželku Irulán, dceru bývalého vládce Shaddama, která svému manželovi trpce vyčítá, že s ní nechce mít děti. Na scénu vstupuje tajná zbraň – ghola Hayt, Tleilaxany znovuoživený Duncan Idaho, který přináší svému staronovému vládci zkázu.... celý text
Originální název: Dune Messiah, 1969
Komentáře knihy Spasitel Duny
Zklamání. Alespoň pro ateistu.
Oproti první knize je zde více politiky, rozjímání, náboženství. A to nebylo to, co jsem hledala. Ale pokud vydržíte a dostanete se až na posledních 50 stran, tak samozřejmě tleskánek, ale z toho, co tam je, si sednete na zadek.
Druhý díl byl jiný, než předchozí. Méně akce, více hlubokých myšlenek, rozvážnosti, politiky. Celkově je tahle série úplně něco jiného, než jsem od ní očekával a jsem hodně rád, že jsem se k ní konečně dostal. Skáčeme tady v čase, postavy mění své chování, je to jako s každým člověkem, který dospívá. Konec mě rozšvihal a hurá na pokračování.
Duna 2 - plány v plánech
O dost pomalejší a rozvážnější než předchozí díl, ale duna nezklamala. Paul umí i tak překvapit i když většinou čtenář odhadne co se bude dít. Doufám že si série udrží kvalitu a bude dále pokračovat v rozvíjení světa. Interpretace je velmi dobrá.
I když mám někdy problém číst tak složitý série jako Duna a pokaždé mě to uvrhne do čtecí krize, kdykoli se rozhodnu sérii otevřít, stejně si tu propracovanost užívám. I když je někdy tak zatraceně komplexní, že to můj malý mozek prostě nedává.
Každopádně, druhá kniha byla trochu jiná než ta první. Nejen délkou a složitostí příběhu. Druhá kniha se mnohem víc zaměřuje na politiku Duny než na velkolepost Paula Atreida. Podle mě je Spasitel mnohem lepší než první díl. Přidává větší hloubku a porozumění prvnímu dílu. Pokud jste četli první díl, tak Spasitel je prostě nutnost. Nakonec si uvědomíte, že Paul byl jen obyčejný člověk.
Spasitel Duny se mi líbil mnohem víc, než díl první. Nebyla jsem si jistá, jestli další díly budu chtít číst, ale po přečtení Spasitele si je přečtu.
Druhý díl je stejně jako čtvrtý více introspektivní a zaměřený na prožívání svého protagonisty. První a třetí díl jsou velmi dějově nabité, proměnlivé - mnoho se v nich odehraje a v sudých dílech se pak spíše "stojí" a reflektuje. Ne zcela, protože i tam se mnoho odehraje, ale asi to není tak akcentováno a prokresleno. Ačkoliv to začíná slibně (>rozhovor zajatého historika s fanatickým imperátorovým knězem a následuje konference aktérů spiknutí proti imperátorovi) a ačkoliv mě konceptuálně velmi baví, že hrdina prvního dílu je momentálně tragickou postavou, v jehož jméně se vede galaktický džihád, který není schopen zastavit a který z něj dělá největšího tyrana v historii, tak mi toho v knize mnoho chybí a celkově ho oproti jedničce a trojce považuji za příliš simplistický. Proto mám druhý díl z první čtyřky nejméně v oblibě.
Těžké zklamání.
Jestliže očekáváte (jako já) pokračování velkolepé Duny, tak na to zapomeňte. Po napínavé akční, dějově bohaté, prostě velmi povedené Duně přichází nudná "slátanina" (pro mne). Tato kniha je z úplně jiného vesmíru. V podstatě velmi nepřehledná kniha zákulisních intrik, ve kterých jsem se pro nepřehlednost často ztrácel. V podstatě přiznávám, že jsem místy nevěděl "vo co de".
Osobně nedoporučuji, do dalších dílů již nemám odvahu.
Spasiteľ bol určite lepší diel ako ten prvý a to z prostého dôvodu, s postavami a dejom na Arakise som bol už zoznámený z predchadzajúcej časti, a dostal som sa do diania hneď zo začiatku a nemusel som sa polovicu knihy orientovať kto, čo a prečo.
Príbeh nabral zaujímavý smer k politike a náboženstvu ale kniha skončila skôr než by som čakal.
Paradoxne by som práve teraz prijal keby bol Herbert rozsiahlejší aj keď osud ktorý pripravil pre Muad'Diba nebol vôbec zlý ale aj tak by som prijal dlhšiu stopáž.
Spasitel Duny mě bohužel zklamal. I když filozofická hloubka a témata o moci a náboženství jsou zajímavá, děj mi přišel trochu pomalý a těžkopádný. Paulova vnitřní krize a politické intriky byly sice fascinující, ale kniha mi přišla méně napínavá než první díl. Postavy byly stále zajímavé, ale celkově mě to už tolik neoslovilo. 2 hvězdy.
(SPOILER)
Druhý díl ságy Duna se odehrává asi dvanáct let po tom prvním a je kratší a méně akční. Jde ale hlouběji do psychologie postav a filozofie moci. Paul Atreides, známý teď po fremensku jako Muad’Dib, získal kontrolu nad planetou Arrakis a stal se císařem známého vesmíru, poté co na konci prvního dílu porazil císaře dosavadního, a vyřídil si tak s ním křivdy spáchané na své rodině.
Zajímavé je, že čím víc Paul získává moci, tím víc si uvědomuje, že je v pasti vlastního osudu i víry, kterou kolem něj lidé postavili. V poušti byl bojovníkem a vizionářem, který se stavěl proti systému, hledal pravdu a přežití. Dalo se s ním soucítit, byl outsider, který přerůstal své okolí. Ale jakmile usedl na trůn, stal se součástí systému, proti kterému původně bojoval. Zdá se, že místo aby věci napravil, přináší ještě větší destrukci skrze džihád. A čím víc ví díky svým vizím, tím méně může něco změnit, protože každé rozhodnutí má katastrofické následky.
Paul se také chová velmi chladně a odtažitě k Irulan, dceři poraženého císaře, z níž udělal z politických důvodů svou manželku. Zakazuje jí mít s ním dítě, protože nechce, aby řád Bene Gesserit skrze Irulan manipuloval jeho dědicem. Kvůli svému jednání je Paul vnitřně rozpolcený, protože měl být tím, kdo zlomí staré způsoby, je ale sevřený mezi tím, co chce, a tím, co se musí stát. Pro potěšení má Paul má milenku Chani, svou fremenskou lásku z pouště, a s ní čeká dítě, které manželce odpírá.
Hrdina z prvního dílu je tedy ve Spasiteli duny snesen z piedestalu a naopak Irulan, která patřila k „těm zlým“, budí spíš soucit, i když je taky trochu intrikánka a její loajalita řádu Bene Gesserit přispívá k horšícímu se stavu jejího manželství. Jsem zvědavá, jak se tenhle propletenec vyvine v dalším díle.
Po první knize Duna dost velké zklamání. Příběh nikam neutíkal, motal se stále na jednom místě. Kniha se mi nečetla moc dobře a ve výsledku si z ní moc nepamatuji.
Jsem zvědavý jak bude vypadat filmová adaptace.
Hodnotím 55 %
(SPOILER) Za mě mnohem lepší než první díl. Celou dobu se vlastně nic neděje a vy jenom sledujete vnitřní pocity postav, ale ve skutečnosti jsou vám odkrývány další tajemství světa Duny a jejího vesmíru. Neustále jsem byl napjatý že spiknutí, které se vlastně odehrávalo jakoby na pozadí. A pak najednou h ničeho nic vybouchne atomovka a Paul oslepne. No prostě mega. Ještě k tomu všemu se to všechno odehrálo skoro přesně tak, jak Paul očekával. Ale i tak přes veškerou svou moc je to pořád jenom člověk a lidskými pocity, které ovlivňují každý jeho krok.
Slabší pokračování. Škoda, ale není to zase tak zlé, abyste to odložili a nedočetli. Kniha mě však zklamala.
Víra, filozofie, mudrování, ale i napínavý děj. Není to úplně jednoduchá kniha. Koupila jsem si audioknihu.
Druhý díl o něco slabší než první, ale zklamaná jsem nebyla :) Nejedná se o knihu, ve které najdete plno akce, ale spíše takové ponoření do Paulových úvah o tom, kam směřuje nejen jeho budoucnost a co to obnáší za oběti. Za mne velice povedené a určitě se časem pustím do dalších dílu :) Řekla bych, že i když se jedná o poměrně starší dílo, je celkem i nadčasové svým tématem.
Je to trosku slozitejsi cteni nez dil prvni. Knize urcite prospiva i to,ze ma pouhych 240 stran,protoze misty obsahuje na me az moc filosofickych uvah a pribeh vlastne stoji.
Za mne urcite nedosahuje kvalit dilu prvniho,ale poslednich 100 stran jsem sfoukl behem vecera,protoze to proste jinak neslo.
Nakonec je to teda za pekne 4 hvezdy
a hura na Deti Duny
Po delší době jsem se vrátil do světa Duny. (novodobé filmové zpracování předchozí Duny, které má z filmovým zpracováním pramálo společného mi to hodně pokazilo).
Spasitel Duny je skvělým pokračováním prvního dílu. Herbert je v psaní prostě mistr a na to z jakého je kniha roku je příběh opravdu skvěle zpracovaný, vymyšlený a skvěle podaný. Velmi se mi líbí Tleilaxané, kteří do příběhu vnesli skvělé prvky. V knize jsem našel opravdu plno skvělých myšlenek k zamyšlení.
Doporučuju i filmovou minisérii s názvem "Děti duny", kde první díl vypráví o ději z knihy Spasitel Duny.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
space operaFrank Herbert také napsal(a)
| 1988 | Duna |
| 1993 | Spasitel Duny |
| 2007 | Děti Duny |
| 2001 | Božský imperátor Duny |
| 1999 | Kapitula: Duna |

83 %
69 %

Úvod knihy mne poměrně navnadil a doufal jsem, že konečně do Duny plně proniknu, což se ale tak zcela nestalo. Herbert svou ságu píše stylem, který je na jednu stranu úžasný (to všechno, co se skrývá mezi řádky a tak snadno to čtenáři proteče před očima, pokud se naplno nesoustředí), na druhou však tím, že nepopisuje akci a ta je spíš jen náznaková a na pozadí, které musí čtenář domýšlet, je děj pro mě strnulý, komplikovaný a bohužel po většinu četby nudný (a přesně tak to Herbert chtěl a zamýšlel, nutí čtenáře k aktivitě, k přemýšlení a poznávání světa plného intrik a politikaření skrze střípky, jež popisuje; nečteme hrdinskou dobrodružnou sci-fi ságu, ale politicko-teologicko-ekologicko-psychologické dílo). Závěr Spasitele je perfektní. Naplnění proroctví, Paulovo rozhodnutí a nastolení nových linií pro pokračování. Paul je obecně zvláštní hlavní hrdina. Takového jen tak v kdejaké knize nenajdete. MALÝ SPOILER Řekl bych, že je skoro až hrdinou proti své vůli a my sledujeme jeho postupný vzestup, zbožštění a psychický rozklad způsobený nejen jeho darem (vidinami), ale i ztrátami a vlastně též zisky, kterých v prvním díle dosáhl, stejně jako následky svých činů. "Politiku na lásce stavět nemůžeš. Lidi nezajímá láska; je příliš neuspořádaná. Dávají přednost despotismu. Příliš mnoho svobody plodí zmatek."