Spasitel

Spasitel https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477741/bmid_spasitel-3xf-477741.jpg 4 3409 484

Harry Hole série

< 6. díl >

6. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později… v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi. Chorvatský nájemný vrah s červeným šátkem kolem krku dokončil svůj poslední úkol a opouští nepozorován místo činu. Jeho let do Záhřebu je však kvůli hustému sněžení zrušen. Následujícího dne při pohledu do ranních novin zjistí, že zastřelil nesprávného muže. Návrat do vlasti se odkládá, zadanou práci je třeba dokončit stůj co stůj. To však nebude tak jednoduché. Problémy se jen vrší, Chorvat nemá peníze, nemá kde spát, docházejí mu náboje ve zbrani, a především policie v čele s Harrym Holem už je mu na stopě. Harry přitom stojí před nelehkým úkolem - ochránit skutečnou oběť a chytit zabijáka co nejdříve. Aby to dokázal, musí se uchýlit k ještě nekonvenčnějším postupům než obvykle.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Frelseren , 2005


více info...

Přidat komentář

MíšaS.
17.04.2024 4 z 5

Tato série má asi vzestupnou tendenci, tak snad mě další díly vystřelí do nebe ;)
Jinak zápletka zajímavá, děj se místy táhl, ale pak se něco vždy stalo a zase se děj rozjel. Za mě jsou to zasloužené 4*.

Mája777
11.04.2024 5 z 5

Uf, tak tenhle díl jsem si moc nepamatovala. Asi dobře, protože jsem si ho mohla pořádně vychutnat. Ze začátku jsem v tom měla trochu zmatek, ale pak si to sedlo a celý příběh byl parádní. Typovala jsem vraha, ale ty první pokusy byly samozřejmě omyl. Ke konci už to do sebe začíná zapadat. Jenom toho jednoho je mi opravdu moc líto.
(11. 4. 24 - 8 584 - 21)


likaf
13.03.2024 5 z 5

Začátek se mi zdál lehce nepřehledný, ale to potom!!! Přečetla jsem jedním dechem. Harry Hole je skvělý. I když je to alkoholik, mám ho prostě ráda. Doporučuji

Haloon
12.03.2024 5 z 5

Děj šesté knihy série nás vrhne přímo do nitra Armády spásy a jak i název díla napovídá, okolo tématu křesťanského spasení a pykání za hříchy se případ točí hodně.
A znovu nezbývá než se udivovat, kolik si toho autor o tématu zjistil, jak věrohodně to dokázal podat a dávkovat informace v tu správnou chvíli, aby celek vyšel jako úžasná a mrazivá krimi, kterou spasitel bez pochyby je.

princesse
04.03.2024 4 z 5

Opět zajímavá zápletka, opět zajímavý děj, opět ... Harry a jeho neřesti, kterým je někdy věnováno až moc místa a slov. Chvílemi mě to nebaví a trochu otravuje, ale pak se to nějak zlepší a zastíní to "něco" čím se to zachrání. Takže celkově opět čtivé a opět zkusím další díl.

Filomena1961
27.02.2024 5 z 5

Další setkání s HH tentokráte v mrazivém adventu. V knize se střídá minulost s přítomností a děj je jako obvykle v těchto detektivkách plný napětí, zvratů a zápletek. Nadále u mě vede Červenka, ale i tuto knihu jsem si náležitě vychutnala i když v odhadech jsem samozřejmě byla vedle jak ta jedle. Doporučuji k četbě.

1Cannis
04.02.2024 5 z 5

Sledujete s napětím od prvopočátku až do konce. Série Harry Hole je skvělá, nejen v tomto díle.

andy_nejedla
25.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Nejdřív jsem si říkala, že oproti předchozímu dílu to není tak dobré, ale konec knihy mě asi pětkrát přescědčil o opaku. Takže se už zase těším na další díl s HH.

SPOILER!
To, že Jona nechal Harry popravit mě překvapilo, ale řekla jsem si, že to je dobře, ale to, že Moller spolupracoval s Waalerem a ani nevěděl, že spolupracuje s ním? Panebože! Prostě skvělé!

Araso
01.01.2024 4 z 5

Nesbo se mi líbí hlavně proto, že mě vždycky někam dovede... něco zajímavého se dozvím - otevřu minimálně google mapy a čučím kam mě příběh zanesl. Tentokrát to bylo Chorvatsko... a také téma Armády spásy - o kterém jsem téměř nic nevěděla. Skvělá zápletka.

Jak je někdo Harrym Holem polapen, tím totálním sympatickým zoufalcem, musí číst dál :-D

mila2411
14.12.2023 5 z 5

Moc se líbilo!!!! Nesbo na 110%. Temné a uvěřitelné.

MartinkaSl
12.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Opět skvělý Harry Hole!

Nesbo se touto knihou trochu “láme, zlepšuje, příběhy začínají být temnější.

Bavila mne zápletka, příběh provázející celou knihu, ačkoliv mne překvapilo téma Armády spásy. Když jsem poprvé slyšela, že bude součástí této knihy, nebyla jsem nadšená a bála jsem se, zda mě příběh bude bavit.

Každopádně v knize byly skvělé zvraty, napínavý děj a samozřejmě autorovo známé vyvrcholení příběhu v posledních stranách.

Misoso
19.11.2023 5 z 5

Skvelé, napínavá krimi detektívka. Prajem príjemný zvyšok dňa.

Pazďa
11.10.2023 5 z 5

Poprvé dávám Harrymu Holeovi plný počet hvězd s naprosto čistým svědomím. Spasitel je kniha, kde se Nesbo spisovatelsky extrémně posunul, celý příběh je extrémně našlapaný a baví mě hravé změny pohledu mezi odstavci. Zároveň tu nejlépe manifestuje motivy a přináší dost unikátní případ i pro zkušené fanoušky detektivního žánru. Konec je také zatím top, jedno z nejlepších a nejúspokojivějších rozuzlení co jsem četl. Série Harryho Holea postupně nabírala na kvalitě a po pěti knihách můžu říct, že Spasitel je ta dokonalá detektivka, ke které to směřovalo, a doufám, že není ze série poslední.

K.a.a
24.09.2023 4 z 5

Knížky čtu v pořadí, takže Spasitel byla moje 6. kniha. Při čtení jsem se nenudila, to rozhodně ne. Řekla bych, že zde nastala spousta zvratů, nicméně mě kniha nějak extra neoslovila. Závěr byl, jako vždy u Harryho Hola, strhující a napínavý, ale i tak váhám mezi 3* a 4*. Nicméně to nevzdávám a s radostí se vrhnu na 7.díl

Hkk935
07.09.2023 5 z 5

Velmi dlouho člověk neví a je překvapen, kdo za tím stojí, tolikrát už si myslí, že ví a vždycky ne.

Péťa86
04.09.2023 5 z 5

Nečekané, jako vždy. Dala jsem si od Nesboa dlouhou pauzu, nechápu proč :-) Zase mě přesvědčil, že je pan spisovatel. Harryho je fajn číst podle pořadí v sérii, ale i samostatné příběhy dávají smysl.
Doporučuji!

Lely
24.08.2023 5 z 5

Napínavá zápletka, která se v průběhu pěkně zamotává a napínavé závěrečné rozuzlení. Super počtení.

Čand@
27.06.2023 3 z 5

Nie naschvál idem proti prúdu Nesbøho obdivovateľov. Harrymu som dala šancu tretíkrát, ale nie, ani jeden jeho prípad ma nevzal. I Spasiteľa som dočítala len z úcty k autorovi. Moje čitateľské srdce si Harry Hole bohužiaľ nezískal.

Majkrofon
26.06.2023 5 z 5

Aj keď sa mi predchádzajúci diel páčil o trošku viac, stále ide o výbornú knihu so skvele vystaveným príbehom a záverom, ktorý vás nenechá chladným.

ArwenAragorn
19.06.2023 5 z 5

85%
Nad postelí stála postava.
Jon zalapal po dechu, protože se do něj zakousl smrtelný strach, jehož zuby mu pronikly masem a zasáhly nervy na okostici. Protože jestli mu bylo něco naprosto jasné, pak to, že tahle osoby si přeje jeho smrt.
"Ovdje sam," pronesla postava.
Jon neuměl moc chorvatsky, ale to, co pochytil od nájemníků z Vukovaru, stačilo, aby si dokázal přeložit, co hlas řekl.
"Jsem tady."
___________________________________________________________________________________________________________________
Další parádní díl. Přečetla jsem už jednou, ale jaksi rychločetbou, přeskakující stránky, protože jsem musela knížku vrátit do knihovny a moc jsem z ní neměla. Teď jsem si ji plně vychutnala. A Harry pořád jede! Napínavé, velice čtivé, se spoustou zvratů, zápletka skvělá, rozuzlení dokonalé, to mě naprosto dostalo. Tady Harry u mě zase boduje. Jako třešinku na dortu přidávám hodinky, které dostal Harry od svého šéfa při jeho odchodu. A jako smutnou skutečnost beru to, co Harrymu šéf na konci knihy řekl a to, že Harry přišel o dalšího výborného kolegu.
Neváhejte a čtěte! Autor píše opravdu bravurně, od knížky se nedá odtrhnout.