Spánek malých dětí

Spánek malých dětí https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200132/spanek-malych-deti-pq4-200132.jpg 2 8 2

Praktická knížka přináší rady a poučení o spánku malých dětí (do tří let věku). První část knihy autorka věnuje obecnému poučení o spánku, jeho jednotlivých fázích a o všem, co věda dosud dokázala o spánku a jeho nezbytnosti pro zdravý vývoj jedince zjistit. Další část se pak zabývá spánkem malých dětí od narození až do tří let věku. Vysvětluje, jakou potřebu spánku má dítě v jednotlivých vývojových etapách, jak důležitý je spánek např. pro správný vývoj nervové soustavy nebo pro uvolňování růstového hormonu. Knížka poradí rodičům, kdy by jejich dítě mělo začít spát celou noc, jestli spí dostatečně dlouho, proč nechce spát nebo proč se v noci často budí. V nejdůležitější části knihy autorka radí, jak používat uklidňovacích a uspávacích rituálů a jak i za pomoci dudlíků a oblíbených "plyšáků" vyvolat v dítěti pocit klidu a bezpečí, který přejde do spánku. Zároveň však upozorňuje i na projevy poruch spánku, s nimiž by se rodiče měli obrátit na lékaře.... celý text

Literatura naučná Rodina
Vydáno: , Portál
Originální název:

Le sommeil des bébés , 1999


více info...

Přidat komentář

Edeltruda
23.11.2019 2 z 5

Z knihy mám rozporuplné pocity. Na jedné straně obsahuje zajímavé informace o biologii dětského spánku i stručné zmínky, jak k dětskému spaní přistupují v mimoevropských kulturách. Na druhou stranu pak až paradoxně a násilně působí některé rady a přístup k našim dětem a jejich "poruchám spánku". Kromě uklidňujících rituálů, ukolébavek, dudlíků, plyšových mazlíků dojde i na obligátní metodu kontrolovaného pláče. Prostě hlavně uspat rychle a bez přítomnosti rodiče, což se dá v realitě francouzské společnosti a jejich krátké mateřské dovolené pochopit. Šokovala mě informace, jak rozšířené je ve Francii podávání léků na spaní už kojencům! Což naštěstí autorka nedoporučuje.

martin3683
28.01.2016 4 z 5

Pokud spánek vašeho prcka není úplně ideální a nebo mu chcete prostě jen porozumět, tak tahle knížka je ideálním průvodcem do světa spánku malých dětí.
Čtivě a stručně bourá zažité stereotypy čerstvých rodičů. Vysvětluje různé etapy spánku, a pomáhá rodičům pochopit, proč potomek pláče a co asi cítí v určitých situacích.
Pro čtení knihy nemusíte být studenty Vývojové psychologie, abyste všemu porozuměli. Navíc je kniha doplněna zajímavými vsuvkami, jak se daná věc řeší v jiné kultuře. Mě osobně kniha pomohla se zorientovat v pár věcech kolem spánku naší holčičky a kvůli některým se už tak nestresuji.


Štítky knihy

spánek

Autorovy další knížky

2003  45%Spánek malých dětí
2006  80%Šikana ve škole, na ulici, doma
2011  65%Když se rodiče rozvádějí

Kniha Spánek malých dětí je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce2x