Řetězová reakce

Řetězová reakce https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395302/bmid_retezova-reakce-Q0J-395302.jpg 4 663 120

Spad série

< 4. díl

Je po válkách, které nikdo nevyhrál. Většinu planety vymazaly výbuchy jaderných bomb a tam, kde lidé přežili, je situace stále horší – šíří se hlad, chaos, otrokářství a postapokalyptické kulty. V sutinách Prahy se dějí strašné věci, ale ti, kdo mají moc, netouží po změně. A už vůbec ne od člověka, který přináší pořádky starých časů. Navíc, když je to žena. S divokým tetováním na tváři a lidmi, kteří pro ni udělají cokoliv. A k tomu se blíží nejhorší zima od doby, kdy začala poslední válka.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Sci-fi

Vydáno: , Epocha (ČR)
Originální název:

Řetězová reakce , 2018


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Čtvrtý díl série SPAD nebyl původně asi zamýšlen. Roli hlavního protagonisty tady přebírá Alice a hlavní rozdíl oproti předchozím dílům tvoří hlavně fakt, že krom hlavní hrdinky nehrají postavy známé z předchozích dílů téměř žádnou roli.
Kniha udržuje sice slušné tempo, ale bohužel scény se stále opakují v kruhu zajetí, únik, nalezení spojenců, útok. Úroveň hlášek, brutality a sexu je zde celkem obstojná (přesně jak člověk od Kotlety čeká), ale bohužel ta repetitivnost je až do očí bijící.
Dávám celkem průměrné hodnocení, jak knize, tak celé sérii. Ne, že by SPAD jako série byla špatná, ale není ani nikterak výborná. Osobně mě Kosek zaujal asi víc. Pokud SPAD budu ještě někdy číst, budu dělat mezi jednotlivými díly přestávky, aby mě neustále se opakující scény tak neubíjely.

GigiAcoma
29.01.2024 4 z 5

Už to není ono bez plukovníka Michálka.


miroslav8603
18.01.2024 1 z 5

Čtvrtý a nástavbový díl. Neměl vzniknout a když už tak úplně jinak. Naprosto totiž popírá předchozí děj. Alice která podle předchozích dílů je nebezpečná, tvrdá a odhodláná. Zkušená bojovnice bývalá vojanda průzkumnice v hodnosti kapitána. Je tady slabá, nezkušená a neskutečně křehká. Neustále zmítáná pochybnostmi. Chova se naprosto jinak nez v předchozích třech dílech. Prostě naprosto jiná postava. Dej je celou dobu jakýsi ve spánku a naprosto nezáživný. V podstatě to shodilo celou sérii a je to škoda. Jakoby to napsal i jiny člověk skoro bych řekl žena. Bohužel takový už je autor skvělý nápad a pak postupný pád do ztracena.

Fargotroniac
20.09.2023 5 z 5

Čtvrtý a poslední díl série Spad, který je spíše spin-offem série. Sice nás čeká stejný svět jako ve zbytku série, ale postavy už zrovna ne. Tentokrát tu v hlavní roli máme ženu, která na knížce nijak neubírá. Opět klasický styl psaní Františeka Kotlety, který se prostě nezapře.

marco026
28.07.2023 5 z 5

Čakal som, že posledný diel bude už len zbytočná nadstavba a možno trochu aj je, no napriek tomu som sa bavil rovnako ako pri prvých troch knihách. Celkovo séria Spad je vynikajúca oddychovka a napriek jednoduchému deju som sa nenudil ani pri jednom diele.

DericCaster
17.07.2023 5 z 5

Ani v této knize se autor nezapře. Hrdinům příběhů to vždy nějak výjde ( Ani nevím proč, mne vždy při čtení bojových situací napadal film Comando s Arnoldem - jak tam sám pokosí celý ostrov :D ), k tomu trochu prasárniček a nevybíravého slovníku. Pro mne je to takový autor, kterého nečtete, když na něj v nihovně příjde řada, ale prostě když je na něj chuť.

Kotleta je prostě Kotleta... Když se vám líbí a je chuť, tak je v podstatě jedno co napíše a jste spokojeni.

Jonny
03.05.2023 3 z 5

Hezká čtivá oddechovka.

Mínus za divnou obálku.

Citlivě navazuje na předchozí díly a zároveň vykresluje jiné prostředí a postavy.

Predator3313
25.04.2023 4 z 5

Nebylo to tak špatné, jak jsem se bál.
Nebylo to tak dobré, jak jsem doufal.
Taktéž mi to už připadalo trochu nadstavené, ale to nebylo to nejhorší.
Problém jsem měl s Alicí. Ta pro mě byla vždy hlavní zabiják celé série. Ženská, co s nožem v ruce dokázala zlikvidovat nepřátelské komando dříve, než si vůbec někdo všiml, že se něco děje... proti tomu, mi tady připadala....slabá.
Napřed zbytečně zabíjí lidi v Praze, pak se třepe před kravaťákama, nakonec stačí 2 chlapy aby s ni udělali otrokyni, než uteče..... Jako ano, bylo to víc reálné. Ale Kotletu asi nikdo nečte, kvůli reálným schopnostem hlavních hrdinů.
Představoval jsem si, jak aspoň na konci knihy podřezává každého, kdo ji ukřivdil.
Že radní v Praze nacházejí své kolegy nabodnuté na kůl a zbytek svých krátkých životů se třesou strachy před každým stínem....
no, a teda ono celkem nic :D

Ale jinak jo, pořád se to četlo dobře, nebyla to žádná hrůza. Ale byl tam prostor pro nějaké větší terno.

Peter73
11.10.2022 5 z 5

Zaujímalo by ma, či sa bude o polstoročie na hodinách literatúry hovoriť o veľkom spisovateľovi akčnej fantasy - Františkovi Kotletovi. Kniha naväzuje na predchádzajúce tri diely, ale je čitateľná aj samostatne. Universum, ktoré vytvoril FK je zaujímavé a niečim fascinujúce, asi tou dnešnou hrozbou. Svet ovládnu despoti, svet ovládnu otrokári, hrubá sila bude jediná hodnota. Ale.... je tu Alica ( patetická ), ktorá ukáže, že všetko je možné zmeniť. Pri čítaní knihy som sa dobre bavil, ako je zvykom u Kotletu, čakal som len akciu s trochou vtipu a sexu a to som aj dostal. Chcem ďalšiu knihu s Alicou.

Maggot.87
09.09.2022 2 z 5

Nastavovaná a odbytá kaše, která už se vařit neměla.

Andrea864
23.08.2022 4 z 5

Změna prostředí a vypravěče čtvrtému dílu velmi prospěla. Bavila jsem se.

Samohyb
22.08.2022 1 z 5

Tak to byla Alice. Škoda. Tato postava mi byla celou sérii buď ukradená nebo nepříjemná. A nyní hrdinně zachraňuje svět, odhodlaná a nezlomná. Šťastná to žena. Do cesty ji osud (autor) postavil celou řadu překážek, ale ty se vlastně vždycky nějak vyřeší. Prostě ona se rozhodne a vyřešeno jest. Takže tato nezlomná hrdinka vleze do pasti, kde se nechá podrazit, zotročit a pak sjednotí všechny tajné spolky slušných ale nedostatečně bojovných lidí odsud až k moři... A progesteron smíchaný s testosteronem do banánového daikiri teče proudem... Prakticky tu není normální chlap, všichni ti správní vůdci jsou ženský. Chlapi jsou odkázáni na znásilňování, mučení, neschopnost a křiváctví. Taky dobrý. Ve vedení všech slušných postapo spolků jsou jen ženy. A všechny jsou bojovné, odhodlané, schopné a zkušené v tantrickém lesbování. Příliš mnoho progesteronu. Když byla Sigourney Weaver bojovná a stejně drsná a silná jako ostatní chlapi bylo to něco nového a zábavného. Ale dnes už to je standardní trapnou kulisou. K této sérii se vracet nebudu, jednou až až.

Áža707
19.08.2022 4 z 5

Jen pro ten dnešní den...
... bych vám upřímně chtěla přiznat, že mi svět a postavy budou strašně moc chybět. Poslední a závěrečný díl série jsem četla poprvé, dřív jsem se k němu nedostala. Ze začátku mi chvíli trvalo než jsem si zvykla na hlas paní Markéty Burešové. Chápala jsem proč v tomto díle je jiný mluvčí, ale vážně mi chyběl hlas pana Kapitančika.

K audiknize mám jedinou výtku, že se neshoduji na výslovnosti jmen a pokud jsem 2 díly zvyklá na Nacumi, tak v posledním díle její jméno vyslovované s "K" trhá uši.

Děj této knihy mě doopravdy překvapil a nečekala jsem, že se bude vyvíjet takhle. Hlavní postavou je nám již známá Alice, která už si prožila své a rozhodně ji nečeká lehký osud ani v tomto díle. 

Setkáváme se zde se starými známými postavami, ale máme tu i pár nováčků a rozhodně si myslím, že si najdou cestu k vašemu srdci.  Jo a takové lehké varování na některé si moc nezvykejte, děkuji mockrát pane Kotleto. 

Musím přiznat, že tento díl pro mě ztratil jiskru. Čekala jsem velký wow série, ale bohužel jsem se ho nedočkala. Byl trochu méně vtipný a přijde mi, že charakter Alice byl dobře vykreslen v předchozích dílech a v tomto její postava trochu pokulhávala. 

Rozhodně tím nechci říct, že bych si díl neužila, bylo to velmi krásné a důstojné ukončení série. Za sebe nejlépe hodnotím 3 díl, ten mě doopravdy dostal ️

Jinak všem, kdo máte rádi apokalyptické příběhy, tak mohu celou sérii Spad jen a jen doporučit!

⭐ 4/5

Radiq
04.08.2022 4 z 5

Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou interpretovala Markéta Burešová (ještě že ne Saskia) a poradila si s tím docela obstojně. S nekompromisní Alicí, která rozsévá smrt a jatka všude, kde se ukáže, si pohrála uvěřitelně. Jediné, co mi nesedlo, je ženským hlasem pronášené "ratatatata", ale zkuste si to sami, taky byste zněli blbě.

Už to nemá ty koule, jak předchozí knihy série, ale to je logické, když je hlavní hrdinka žena. A když ne koule, tak vaječníky, ale pěkně nasrané vaječníky, s odplatou takových rozměrů, že by se za to nemusel stydět ani španělský inkvizitor. Jedeme opravdu ve velkém. Kdo je na špatné straně, má to už holt předem spočítané. Bohužel je to ale taková docela obyčejná řež, a to na úkor kvality a hlavně humoru. Ten se tam v podstatě nevyskytuje a to je škoda. Pro slintaly se tam ale najde několik lascivních sexuálních momentů.

Nevím, možná se Franta Kotletovic už z tohoto postapokalyptického tématu trochu vyčerpal - chybí mi tam ten správný náboj, kterého jsem se načmuchal u předchozích knih. Už mě tam holt nic moc nepřekvapilo. Ale na druhou stranu pořád lepší, než nějakej Shakespeare nebo většina povinné školní četby.

Tomas20042004
08.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Som si myslel že bez Michálka to nebude ono ale Alica to zvládla. Dostala sa na úplné dno a samozrejme zasa povstala zo všetkou parádou. Čítalo sa to super ale ak by to skončilo tretím dielom nič by sa nestalo. Sexu tu bolo možno aj zbytočne vela. Inak dobrá kniha.

karol.cadex
04.06.2022 5 z 5

Jak já ten patos miluju. Jak já nenávidím lidi.
Dlouho jsem nic neobrečela jako tohle. Chvílema jsem si připadala jako totální magor - vážně řvát u Kotlety? Asi jsem se s celou sérií až moc zvnitřnila a nezdravě se připoutala. Jsem ráda, ze už to mam za sebou. S dalším dílem by mi totiž doopravdy hráblo.
Naprosto skvělý poslední díl. Nemám co dodat. Ani nechci.

Turante
01.04.2022 4 z 5

Přestože už tu není hlavní hrdina Michálek, i tak stál příběh za to. Moc se mi líbí, jak se lidé z tohoto světa nevzdávají, i když to často vypadá dost beznadějně. Takže za mě super počtení, které hezky zapadlo do zbytku série.

Ivushaak
08.03.2022 4 z 5

Toto byl podle mě nejslabší díl z celé série, kniha už nebyla tak čtivá ani poutavá, jako předchozí díly. Ale i tak to byla dobrá oddechovka.

Chajda69
02.03.2022 4 z 5

Zpětně si prohlížim komentáře ke knihám o post apo světě zničeném jadernou válkou, když je to teď dost aktuální téma, až jsem zjistil, že jsem zapomněl ohodnotit Řetězovou reakci.

Z očividných důvodu to nebyla taková pecka, jako předcházející tři knihy. Jestli byl plukovník Michálek Rambo, Alice je vyšší level Terminátora. Ale stejně to byla skvělá zábava, když počítáte s tím, že čtete brakovou literaturu.

wally
22.02.2022 2 z 5

Trošku zbytečná knížka, ale když to lidi kupujou a sype to, tak proč ji nevydat, že? Mělo to skončit Michálkovou smrtí, stejně to běz něj nemělo drajv...