Sovětská zima a náčelník Apačů

Sovětská zima a náčelník Apačů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442122/bmid_sovetska-zima-a-nacelnik-apacu-y1r-442122.jpg 4 7 4

Hlavní hrdinka, které sama sebe (a svou sestru) stylizuje do role lišky, opatrné a střežící svůj pelíšek – své soukromí, musí překonávat dvojí handicap. Kromě své povahy, nejistoty, nedostatku sebedůvěry a nedůvěřivosti, stejně jako určitého bolestínství, je to komplex z periferie, „dalekého Západu“ tehdejšího Československa. Perifernost jejího rodného kraje symbolicky vyjadřuje popis zemětřesení, které na přelomu let 1985/1986 Chebsko postihlo. Protože Češi v kraji sídlí teprve nedávno, nemají v regionu pravidelné seismické otřesy v kolektivní paměti. Náčelník Apačů v názvu odkazuje k postavě Karla Maye a jeho literárního světa, který hraje v autorčině dospívání a životní cestě důležitou roli. Postupně, po vrstvách, objevuje nové stránky Mayovy tvorby a osobnosti. Od Vinnetoua se tak dostává k Mayově religiozitě a jeho hlubšímu rozměru. May tak hraje určitou roli i v hledání a objevování víry, které je jedním z důležitých témat textu. Věrna své „liščí nátuře“, překonává hrdinka i v tomto směru vrozenou opatrnost a postupně roste v důvěře, objevuje křesťanské prostředí s jeho výraznými postavami (Jiří Reinsberg) a zapojuje se do něj. Finále textu tvoří konec roku 1989 a zapojení tehdejší studentky Filozofické fakulty UK do sametového dění. Asi nezajímavější v tomto směru je její výprava (společně se sestrou) do rodné Aše. „Revoluce“, zásadní změna poměrů, se pro ni stane uvěřitelnou skutečností až tehdy, když (řečeno dnešním slovníkem) mimo pražskou „bublinu“ zasáhne i natolik odlišný kraj, odlišný svět, jakým bylo její rodiště. Nadšením z revolučního dění občas probleskuje autorčina skepse a dodává líčení zemitější a zajímavější charakter.... celý text

Přidat komentář

Hubay
16.11.2023 4 z 5

Co mě bavilo: Autentičnost deníkových zápisků, to mě vlastně baví vždycky. Autorka v první části zvolila velmi netradiční přístup, kdy nechala zápisky z dětství tak, jak je kdysi napsala, dětsky naivní a plné chyb. Paradoxně tuto část pokládám za velmi silnou. Silná je samozřejmě i závěrečná část z revolučních dnů, jejichž euforie byla úžasná a pro nás pamětníky nezapomenutelná. A taky mě bavil Karel May, měl jsem pro něho v určitém věku taky slabost.

Co mě nebavilo: Absence vztahových zápisků. Copak proboha holka mezi 16 a 27 neměla jediný vztah? Jakoby byl její život, a potažmo i deník, neúplný.

Více na mém blogu: 100knih.blogspot.com

Hema
02.01.2021 5 z 5

Fascinující postavy, kniha se mi líbila. Nejvíc asi tím; že byla tak jiná než ostatní.


evask
02.09.2020 4 z 5

Docela se mně to líbilo. Nějak jsem s ubíhajícími léty na to listopadové nadšení zapomněla, knížka to připomíná a člověku se zdá až neuvěřitelné, že to tak bylo. Slušnost a ohleduplnost nám taky dlouho nevydržela.

matejko
06.07.2020 5 z 5

(SPOILER) Hlavním tématem knihy (vlastně autobiografie) je vnitřní konfrontace autorky se životem v socialistickém státě. Kniha mě tímto tématem (a také svým svérázným jazykem) velmi oslovila, protože jsem zažíval velmi podobnou zkušenost.
Jedním z prvních velkých, formujících zážitků autorky - v jejích 5 letech - je 21. srpen 1968 s příjezdem sovětských tanků. Vyrůstá v Aši a běžně slyšívá střelbu od asi 2 km vzdálených hraničních drátů. Vyrůstá v rodině, kde je zvykem denně poslouchat zprávy západního rozhlasu, a která má rozsáhlé negativní zkušenosti s komunistickou stranou a StB z 50. let.
Po dlouhých peripetiích se dostává ke studiu na VŠ ve věku, kdy jiní už školu končí. (já sám jsem nastoupil v 18 letech a uvědomuji, že mi studium i pobyt v Praze mohly dát mnohem víc, kdybych studium začal třeba o dva roky starší.) Zároveň autorka i její sestra nacházejí cestu k víře a kniha tak informuje o mladých křesťanech mezi vysokoškoláky koncem 80. let. Jednou z posledních scén knihy je autorčina účast na demonstraci 17. listopadu 1989 na Národní třídě, která skončí velmi nečekaným způsobem.
Prozrazuji sice kostru děje, ale vlastní obsah je mnohem bohatší. Dělám to proto, že si myslím, že ten, kdo dočetl můj komentář až sem, už je přesvědčený, že tato kniha je právě pro něj.

Autorovy knížky

2020  83%Sovětská zima a náčelník Apačů

Kniha Sovětská zima a náčelník Apačů je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x