Soumrak sociálního státu

Soumrak sociálního státu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146210/soumrak-socialniho-statu-146210.jpg 5 36 7

Kniha je kritickým pojednáním o dnešní situaci sociálního státu a jeho perspektivách v prostředí globalizované ekonomiky. Autor dokumentuje, nakolik globalizace zužuje prostor pro řešení interních problémů sociálního státu, jako je stárnutí populace, změny na úrovni rodiny a změny na trhu práce. Na příkladu vývoje v jednotlivých evropských zemích ukazuje, jakým způsobem reagují na tyto tlaky různé typy sociálního státu. V této souvislosti podrobuje kritice koncept „modernizace“ sociálního státu, jenž se stal jedním z ústředních hesel dnešního politického a mediálního diskurzu. Všímá si především krize solidarity, která je doprovodným jevem této modernizace. Kriticky se zabývá řadou návrhů na to, jak prohlubující se krizi sociálního státu řešit. Tematizuje otázku starých a nových sociálních rizik, problém bludných kruhů ve fungování sociální politiky a zkoumá, jakých podob dnes nabývá sociální otázka. Zvláštní pozornost věnuje postavení středních vrstev a jejich zásadnímu významu při reprodukci sociálního státu. ... celý text

Přidat komentář

Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Kvalitní publikace.

Mr.Moldau
30.10.2021 3 z 5

Jan Keller je bezesporu výborným sociologem, který si nebere servítky na současnou společnost. Vzhledem k tomu, že jsem knihu četl až nyní, mnohé myšlenky v knize obsažené nejsou již zcela aktuální a některé Kellerovo prognózy se nevyplnily. Přesto ve mně kniha vyvolala otázku o udržitelnosti sociálního státu v dnešním globalizovaném světě.


zahadum
27.02.2020 5 z 5

Čo je to vlastne sociálny štát ? prečo sa o ňom hovorí, píše a vedú sa také vášnivé diskusie ? má zmysel ? nemá zmysel ? aká je jeho minulosť, súčasnosť a samozrejme budúcnosť ?...tieto ale aj iné otázky sú v knihe Jána Kellera viac ako dokonale odpovedané. Autor je jednoznačne fundovaný odborník na danú tému a ukazuje na všetky plusy a mínusy ktoré so sebou prináša sociálny štát. Môj názor je taký,že štát je nejaké spoločné spoločenstvo ľudí ktoré sa dohodli za istých pravidiel spolu koexistovať. V rámci koexistencie musí existovať aj solidarita a výhľad na budúcnosť. Sociálne zabezpečenie spoločnosti samozrejme v tom zdravom zmysle slova, dáva šancu na zdravú spoločenskú klímu, prostredie a hlavne nedáva veľké obavy z budúcnosti. Komentovať pravicové, nenažraté a kapitálové skupiny nemá zmysel, ich koncepcia bude vždy len zisky sú súkromné a straty sú verejné...len hlupák si zamieňa pojem sociálny za pojem socialistický...je to diametrálne odlišná vec. Za mňa kniha na jednotku !

Tatopulos
24.05.2019 5 z 5

Brilantní kniha, všichni, kdo brojí proti sociálnímu státu a proti státu vůbec by si ji měli přečíst.
Pravice schvaluje určité sociální prvky státu jen, pokud na to stát má. Ekonomika ovládla naši mysl. Ale nemá sloužit ekonomika člověku, nikoli člověk ekonomice ? Klíčová slova- stát je velký pojišťovatel proti sociálním rizikům

p.pavlina
01.03.2018 5 z 5

Zajímavá kniha k zamyšlení. Sice jsem jí četla povinně k přijímačkám, ale zaujala mě a jako jedna z mála povinných knih mě bavila.

Jana307
09.11.2015

Kdo nečetl Kellera, jakoby nebyl.....

Thrawn89
15.01.2015 5 z 5

V našem prostředí jednoznačně nejlepší analýza sociálního státu a jeho současné krize. Otázka zní, zda lze tento trend změnit, či zda je nutné začít přemýšlet o jiných konceptech.