Soumrak model / Duševní aristokratismus / O životě a umění

Soumrak model / Duševní aristokratismus / O životě a umění https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67470/soumrak-model-dusevni-aristokratismus-o-zivote-a-umeni-67470.jpg 4 26 2

Autor se obrací proti věčným modlám tohoto světa, které se zrodily na půdě filosofie, náboženství a morálky.

Přidat komentář

Mimir
26.07.2018 4 z 5

Duševný aristokratizmus je pravdepodobne najväčšou a najúspešnejšou apológiou ľudskej individuality, ktorá oslavuje sviatočnú udalosť - oddelenie osobnosti od stádovej idey. Súmrak modiel je z veľkej časti morálne-náboženskou kritikou, pričom môže čitateľ postrehnúť jeden paradox - autor: "...úbohý, očumujúci moralista povie k tomu: človek má byť taký a taký! Vie vôbec tento úbožiak, aký by mal byť? Namaľuje seba na stenu a dodá: Ecce homo!" A práve Nietzscheho "Ecce homo" nie je ničím iným, než maľbou autora, autorom samým. Prídavok O živote a umení je kolážou autorových úvah a myšlienok, pričom nemenej trefných ako predchádzajúce texty.

dearkiki
16.02.2015 4 z 5

Převratné a osvobozující myšlenky. Hodně mně oslovily. Jen později mi dost vadilo, že se v průběhu knihy několikrát opakují stejné věty a poslední část - O životě a umění je prakticky už jen výtah z předchozích dvou částí.


Kniha Soumrak model / Duševní aristokratismus / O životě a umění je v

Přečtených47x
Knihotéce59x
Chystám se číst14x
Chci si koupit2x