Soumrak impéria

Soumrak impéria https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368796/bmid_soumrak-imperia-9mn-368796.jpg 4 10 4

K čemu skutečně došlo ráno 30. ledna 1889 v zasněženém loveckém zámečku? Rudolf a Mary uvízli v osidlech nebezpečně rozehrané, smrtící partie a mnoho z jejich spoluhráčů – včetně baronky Heleny Vetserové a Marie Larischové – přispělo k tragickému vyústění závažnou, ba i děsivou měrou. Ačkoliv nikdo nemůže s jistotou říci, co se tehdy přesně odehrálo v Rudolfově ložnici, věříme, že naše rekonstrukce událostí je správná, v souladu s fakty, podpořena psychologickou analýzou a posílena dalšími, dříve přehlédnutými forenzními důkazy. Závěry, které takto vycházejí najevo, jsou občas překvapivé, možná dokonce šokující. Za cukrátkovým závojem romantismu se skrývá příběh ještě dramatičtější než samotná legenda, která zůstává jeho věrnou průvodkyní již více než sto let. Mayerling je příběhem jednoho milostného poměru a dvou poraněných bytostí, které se na zářivém jevišti imperiální Vídně rozhodly spáchat strašlivou folie a deux. Greg King je také spoluautorem (společně se Sue Woolmansovou) knihy Vražda Arcivévody, jež vyšla v nakladatelství Bourdon na jaře roku 2017.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Twilight of Empire: The Tragedy at Mayerling and the End of the Habsburgs , 2017


více info...

Přidat komentář

Paulika419
26.09.2023 5 z 5

Knihu mám v knihovně na předním místě.To znamená,že patří k nejlepším.

kafeknizkualet
12.02.2023

Zajímalo mě to téma, ale bohužel musím odložit po pár stránkách. Typograficky pěkná knížka a bylo by super, kdyby takovou vazbu mělo víc knih… ale ten překlad byl důvod, proč (možná zatím) číst dál nemůžu.


Ladiva
11.10.2019 4 z 5

O udalosti v Mayerlingu som toho prečítala už dosť veľa a toto spracovanie sa mi zatiaľ zdá ako najlepšie. Vidieť, že autori sa témou zaoberali veľmi dôkladne, naštudovali si množstvá materiálov a snažili sa zrekonštruovať čo najvierohodnejší priebeh udalostí bez falošnej romantiky či prevratných odhalení. Je to literatúra faktu, ale písaná veľmi zrozumiteľne. Mne sa kniha páčila a mám pocit, že takto nejako sa tento príbeh mohol odohrať.

Igor1311
02.09.2019 3 z 5

Od knihy som mal podobné očakávania ako od Romanovovcov, ale bohužiaľ. Jednalo sa v podstate len o jednu udalosť, ale ani tá nebola až tak dobre opísaná. Samozrejme, dostalo sa nám vysvetlenia ako a prečo sa to stalo, ale príbeh miestami viazol, aj vďaka prekladu. Nebolo to zas ani také zlé, dozvedeli sme sa čo-to o chode monarchie a najmä o jej ikonickom panovníkovi Františkovi Jozefovi, ale celkovo sa nejedná o až také dobré faktografické dielo.