Soumrak bohů - Severské mýty a báje

Soumrak bohů - Severské mýty a báje https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42799/bmid_soumrak-bohu-seversk-42799.jpg 4 116 35

Vydání českého souboru staroseverských mýtů a bájí, jejichž autorkou je naše přední nordistka, která středověké mýty převyprávěla překrásnou, živou a čtivou češtinou. Kniha Soumrak bohů je českým beletristickým zpracováním dvou islandských rukopisů ze 13. století -- sbírky severských mytologických a hrdinských básní Starší Edda a prozaického převyprávění mytologie od islandského dějepisce Snorriho Sturlusona (Mladší nebo Snorriho Edda). Naše přední nordistka Helena Kadečková přibližuje čtenářům jejich obsah o něco výpravnější, zábavnější a především ucelenější formou a zároveň poskytuje představu o prostředí, v němž se tyto mýty a báje rodily. Vyprávění o vzniku a zániku světa, o životě, radostech a strastech bohů, obrů, skřítků i lidí, jež autorka obohacuje barvitými charakteristikami hlavních postav, nabízí čtenářům pohled do svérázného světa staroseverských mýtů. Čtenářský dojem pak navíc umocňuje bohatý, živý jazyk. Knihu doplňují ilustrace mladé výtvarnice Kláry Folvarské-Roseové, které osobitě evokují atmosféru severské mytologie. 2. vydání... celý text

Přidat komentář

RyonMathrin
07.12.2023 5 z 5

Se severskými bohy se setkáváme mnohde a jsou inspirací pro další příběhy. Původní báje mne velice zajímaly (samozřejmě převyprávěné - originál by byl asi těžko stravitelný). Po přečtení jsem nadšen. Jednak samotnými příběhy, ale i zpracováním. Muselo být obtížné složitou mytologii předělat do takto čtivé formy.
Je zvláštní, jak jsou "bohové" nedokonalí a zejména Odinův charakter prošel zajímavým vývojem.
Nemám sice porovnání s jiným zpracováním této mytologie, ale myslím, že mohu klidně všem doporučit, kvalita je zjevná.

Zemlja
30.09.2023 4 z 5

Krásné vydání. Ke čtení mě popostrčily filmy o Thorovi a spol., chtěla jsem si rozšířit obzory.


lazarus
23.10.2022 5 z 5

Nádherně, ostatně jako vždy u Dybbuku, zpracované vydání severských bájí založených na Eddě. Paní Kadečková vám příběh Odina, Thora, Frey a dalších, všem dnešním mláďatům známých postav, předvede v mnohem stravitelnější formě než můj oblíbený Gaiman v jeho Severské mytologii. Tam, kde to N.G. nezvládl a vygeneroval popisný, nezáživný, generický příběh, tam paní autorka české lite verze Eddy dokázala odvyprávět čitelnou a zábavnou formou pohádku, kterou děcka znají z bedny. Tedy skoro. Marvelovky jsou ještě více okleštěným a psychedelickým - rozuměj moderním a barevnějším - instantním "výcucem" severských bájí.
Dybbuk se postaral o nádhernou knížečku a okořenil ji obrázky Jana Grumla, jež hezky korespondují s cílovou skupinou publikace.
Původně jsem chtěl do knihovny starší vydání od Aurory, ale nakonec jsem rád za to co mám. Nejsem žádný bibliofil a ty mrsklé nabídky v bazarech mě za to vážně nestojí.

Peter73
30.06.2022 4 z 5

Severská mytológia jednoduchou stručnou formou. Pani Kadečková napísala príbehy formou prístupnou každému čitateľovi, najmä tomu mladšiemu. Niektorým príbehom jednoduchosť svedčí, niektoré by som prijal trochu obšírnejšie. Severská mytológia je ťažká a spletitá. Kniha od N.Gaimana Severská mytológie je viac beletristická, autor si vybral niektoré príbehy a tie viac zdramatizoval. J. Kadečková využíva stručnejšiu formu - je to taký úvod do severskej mytológie.

slunicko1958
14.01.2022 4 z 5

Nejdříve se musím přiznat, že o severské mytologii jsem nevěděla téměř nic. O to víc jsem byla na tuto knížku zvědavá. Příběhy jsou zajímavé, kniha se čte dobře. Ve srovnání s řeckými bájemi mně ti řečtí bohové připadali obdivuhodnější, důstojnější.
Ježíšek mi nadělil "zimní vydání". Tak jsem si na přebalu láskyplně pohladila latexový sníh na stromech a těšila se na vychvalované ilustrace. No a kvůli nim dávám o jednu hvězdičku méně.
Potěšilo mě, že díky této knížce lépe chápu text písně Immigrant Song ;-))

ChrisBlack
08.11.2021 5 z 5

Kniha je velmi čtivě napsána a podání jednotlivých příběhů je skvěle srozumitelné. Za mě osobně největším přínosem v knize jsou úryvky ze Starší Eddy, jelikož jsem na ně v jiných interpretacích nenarazila, a skvěle dotváří příběh. Další částí, která mě velmi potěšila, je doslov, ve kterém jsou shrnuty nejdůležitější historické fakty, jež vysvětlují i důvod, proč jsou v různých interpretacích užita jiná jména potažmo jiné opisy některých situací. Nicméně, jednu výtku mám, v knize se vyskytují chyby v textu - ať už chybějící písmena, špatné skloňování, nebo dokonce užití chybných slov. Největším a zároveň milým překvapením pro mne konkrétně v tomto vydání byly ilustrace, které výborně podtrhují starosevesrkou atmosféru.

jarki
25.10.2021 5 z 5

Výborné zpracování, o antických bájích toho víme že školy, ale neměla jsem ponětí jak zajímavé a vzrušující jsou severské báje.

ozzy13
23.10.2021 5 z 5

Nejlepší převyprávění severské mytologie jaké jsem kdy četl a jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec.

madlenka3189
02.06.2021 5 z 5

Protože miluji uměleckou tvorbu Jana Grumla alias Slakinglizarda, nemohla jsem si knihu nechat ujít i vzhledem k tomu, že severské země prostě miluji a kniha mi dala příležitost se k nim zase o něco víc přiblížit. A kdo to má stejně, tak tuhle knihu nesmí vynechat! Ze začátku jsem měla trochu problém se zorientovat ve jménech, ale čím dál jsem četla tím víc jsem se do knížky zamilovávala! Je to takové letem světem, ale severské mýty a báje mi přijdou velmi zajímavé a byla jsem velmi překvapena - a to i co se týče rozdílnosti v zobrazení bohů v Marvelu.

Anushka1
11.05.2021 5 z 5

Jak vznikl svět? Jak přišel Tór ke svému kladivu Mjöllni? Co všechno natropil Loki? A jak proběhl Ragnarok?

Na všechny tyto otázky odpovídá kniha SOUMRAK BOHŮ od Heleny Kadečkové. Při čtení zjistíte, že severští bozi se zas tolik od nás neliší. A hlavně se vůbec nepodobají těm od Marvelu

Asi se neubráním srovnání s Gaimanovou Severskou mytologií. Obě knihy v podstatě popisují stejné události. U Kadečkové jsou však rozloženy do více kratších kapitol a obsahují úryvky z Eddy, sbírky hrdinských písní. Nedokážu říct, jestli se mi více líbilo to nebo ono zpracování. Podle mě jsou obě skvělé a pokud vás zajímá mytologie bohů Ásgardu, stojí za přečtení obě.

Finn69
10.04.2021 4 z 5

Tahle kniha je vlastně starší brácha Severské mytologie Neila Gaimana. A je to brácha nejen starší, ale i o kousek lepší. Tomuhle srovnání se nedá vyhnout, obě knížky čtivě a zábavně vyprávějí staroseverské ságy a obě čerpají ze stejných zdrojů, zejména z islandské Starší a Mladší Eddy. Nevyhnutelně tak vyprávějí stejné příběhy, byť každý trošku jinak. Pokaždé je to ale velká zábava. Nic proti Gaimanovu zpracování, on psát umí a já mám jeho knížky moc rád. U paní Kadečkové je ale navíc znát, že se historií severských zemí zabývá celoživotně a psát, to ona umí taky. Doporučuji zájemcům jak tuhle knížku, tak třeba Dějiny Islandu, je to všechno jiné, než suchopárná přednáška. Dočtete se tam mimo jiné i víc o autorovi Eddy, Snorri Sturlusonovi.

hanicka258
29.03.2021 4 z 5

Zajímavě a poutavě napsané vyprávění severských mýtů.

elyonka9643
08.11.2020 5 z 5

Zábavně a srozumitelně sepsané mýty a báje starých seveřanů. Doplněné o krásné ilustrace Honzy Grumla. Moje severská duše při čtení plesala. Takže vřele doporučuju všem milovníkům skandinávských zemí.

Norri
13.05.2020 4 z 5

Coby milovník severské mytologie jsem nemohl vynechat české převyprávění eddických příběhů přímo od jedné z nejpovolanějších osob - od Heleny Kadečkové. Soumrak bohů má celkem dobré reference a tak jsem se na tu knihu těšil. O to více, že mám nejnovější vydání doplněné ilustracemi Jana Grumla a vůbec celá kniha vypadá velmi pěkně. Od Soumraku bohů jsem očekával, že to bude lepší než Gaimanova Norská mytologie. Nyní ale už vím, že není ani lepší, ani horší. Je podobná, ale přesto jiná. Vím, vypadá to jako šalamounská odpověď, vysvětlím to. Když už má člověk nějaké příběhy načtené, tak je citlivý na jejich různé variace a i přesto si nemusí pamatovat některé detaily správně. Pokud jako základ pro posuzování vezmeme Eddy, pak se chyb, či spíše vlastních interpretací dopustili Kadečková i Gaiman. V tomto ohledu jsou jejich díla srovnatelná, i když Kadečková se překvapivě, coby překladatelka Eddy, dopustila větších odchylek. Malý rozdíl je i ve způsobu vyprávění. Gaiman vypráví o něco rychleji, ale hlídá si logiku jednání aktérů. Nepovedly se mu ale některé čistě popisné kapitoly. Kadečková se více rozepisuje, ale občas jako by ji něco vypadlo a to potom chybí a vy nevíte, proč dotyčný jedná tak jak jedná. Co se týká celkového obsahu, tak tam má Kadečková navrch. Soumrak bohů obsahuje více Eddických příběhů a dokonce je do příběhu zahrnut i historický vývoj náboženství v Evropě a nebo začátek Snorriho Gylfiho oblouznění. Po dočtení Soumraku jsem z knihovny vytáhnul i Gaimana a obě Eddy a ve dvě hodiny po půlnoci jsem srovnával rozdíly v některých pasážích...

Kopta
29.02.2020 4 z 5

Neuvěřitelná atmosféra v rámci pojetí bájí, mytologie a příběhů severských bohů. Něco, co by asi mělo být takovouto neuvěřitelně čtivou a přijatelnou formou být napsáno o jakékoliv mytologii a překládáno do všech jazyků. A o to více je ctí, že něco takového vzniklo v naší zemi od české autorky. I když jsou populárnější texty populárnějších autorů, i tak zde můžeme mluvit o skvělém zpracování a vlastně o něčem, co už několik let hledám. A přitom to bylo tak blízko. Kromě nudnějších příběhů nebo pasážích asi nejde, co vytknout. Prostě nádhera. Ať už v rámci zábavy nebo popularizace.

Korsika
03.12.2019 5 z 5

Příběhy severské mytologie přepracované čtivou formou do zábavných, svižných a přesto dramatických příběhů, kterým ale nechybí nadhled nad danou tématikou. Přibližení bohů lidem mě velmi bavilo a jsem ráda, že jsem si ji přečetla (původně i naposlouchala jako audioknihu, ale z nějakého mě neznámého důvodu jsem sehnala jen zkrácenou verzi) předtím, než vytáhnu z knihovny Eddu. :)

Elea
16.09.2019 4 z 5

Zajímavě a čtivě popsané příběhy severské mytologie.

jezo31
22.01.2019 5 z 5

Perfektne a hlavne jednoducho a zrozumiteľne spracovaná severská mytológia.

LucillaPeters
18.01.2019 5 z 5

Krásně, srozumitelně zpracováno. K severské mytologii jsem vždycky tíhla a tohle podáni mě moc bavilo. Autorka zvolila populárni, moderní formu vyprávění a zpřístupnila ne úplně lehkou látku širší veřejnosti. Za mě palec hore.

Lady.Lucrezia
11.12.2018 4 z 5

Úžasně napsané mýty severu, aneb takhle to má vypadat, když píše vědátor pro všechny. Poutavé, barvité, čtivé a s ponaučením. Kniha není nijak dramaticky dlouhá, nicméně Vám dokáže předat veškeré základní údaje, proto abyste dále mohli číst např. EDDU.
Dovolím si ve vztahu k výše uvedenému uplatnit slogan ČMSS - Na těchto základech můžete stavět!