Soukromý život Rudolfa Hrušínského

Soukromý život Rudolfa Hrušínského https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89350/soukrovy-zivot-rudolfa-hrusinskeho-89350.gif 4 5 1

Kniha čerpá z ukázek televizního medailonu o Rudolfu Hrušinském z připravovaného cyklu "Soukromé životy", volně navazujícím na "Předčasná úmrtí" či "Nevyjasněná úmrtí".

Přidat komentář

1amu
05.06.2020 4 z 5

Stojí za pozornost, že dva velikáni českého divadla a filmu Jan Werich a Rudolf Hrušínský byli notoričtí kuřáci (mluví se v průměru o stovce cigaret denně), a to přes opakovaná varování ošetřujících lékařů.
Tato kniha je dobrá, ale mohla být ještě lepší, pokud by se vedení dialogu chopil (třeba) Karel Hvížďala.
Ano je tam ke čtení mnoho zajímavého, ale konstrukce rozhovorů je nevyrovnaná, tam kde by to mohlo být zajímavé, autorka přeskočí úplně jinam. Škoda !
Pan herec velikosti Rudolfa Hrušínského by si zasloužil excelentní publikaci !
Fascinoval mne, zejména v divadle už jenom příchodem na scénu . Přicházel rozvážně, pomalu, se zájmem si prohlížel publikum, vše bez jediného slůvka, ale jak to na diváky působilo. Sám v této knize říká, že když nebylo vyprodáno (zpravidla špatnou dramaturgií ND a špatným režisérem) stačil si spočítat, že na prvním balkóně je 18 neobsazených sedadel.
V roce 1972 jsem ještě nepobýval v Praze a hitem v Národním divadle byl Shakespearův Othello, proč ? Mouřenína hrál Radovan Lukavský a zloducha Jaga Rudolf Hrušínský !
Dovedu si pouze představit jak dialogy probíhaly za úplného ticha v hledišti.
Pan Hrušínský byl mistr civilního projevu, bez improvizací, ale když sledujeme záznam her a filmů, kde byl obyčejně ve významné roli - jak to zahrál.
Říká, že utrpení pro něj byl režisér, který měl "svou" koncepci, jak by vše mělo vypadat k jeho obrazu. Naopak u divadla byl jeho favoritem Ota Ornest a u filmu zejména Jiří Menzel. Ten jej chtěl dokonce obsadit do role výpravčího Hubičky v Ostře sledovaných vlacích, leč mistr byl v té době "zadán". Sám režisér říká, že to bylo dobře, Pepíček S. ho nahradil výtečně !
Měl jsem štěstí, že jsem všechny tři R.H. viděl v Činoherním klubu v úžasném představení "Obsluhoval jsem anglického krále". Zážitek, na který nelze zapomenout !
Vždy měl přání pokračovat v tom co začala jeho babička, paní Červíčková, vést své divadlo. Takové, ve kterém i on začínal. Přání se mu bohužel nesplnilo. Ale synovi Janu Hrušínskému ano.
"Když režírujete, musíte dokonale pochopit v š e c h n y postavy, musíte dokonale pochopit myšlenku celé hry.Tomu všemu dát dohromady nějaký tvar, který nepřehluší to, o čem se hraje. Musíte dát prostor každému slovu, větě. Musíte tomu pomoci gestem, aranžmá, ale nesmíte jako režisér jít nikdy proti autorovi. Nesmíte mu dělat schválnosti. Vaše nápady nesmějí být nikdy originálnější, než ty jeho, které pracně vymýšlel. Musí vám jít o to, aby vše dohromady ladilo a vaše režie z toho netrčela."
Není co dodat Mistře !
Velice nám chybíte a rád bych se ve vaší společnosti také kochal.

Štítky knihy

čeští herci

Kniha Soukromý život Rudolfa Hrušínského je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x