Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku?

Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku? https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66197/soukrome-penize-potrebujeme-centralni-banku-66197.jpg 4 17 2

Kniha předního představitele liberální ekonomie věnovaná problematice peněz, inflace a kritice měnové politiky jako takové.

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod

Vydáno: , Liberální institut
Originální název:

Denationalisation of Money


více info...

lungaj
lungaj
07.01.2023 5 z 5

Hayekova vize svobodných peněz, pro mne zásadní dílo peněžní teorie. Hayek zde nabízí širší pojetí než např. Rothbard, trvající na zlatém standardu. Myslím, že jej Hayek úplně nevylučuje, ale v každém případě jej nevidí jako jediný možný.

Dooma
Dooma
06.01.2012 5 z 5

Pro mnoho lidí je obsah této knihy možná naprosto nepředstavitelný a v praktickém životě nerealizovatelný. F. A. Hayek totiž v této knize navrhuje rozšíření působnosti trhu i na ten možná nejdůležitější trh v ekonomice a to trh peněz. Pokládá si zde otázku, kterou si pokládá jen velmi málo ekonomů - proč musí existovat centrální banka? Proč je monopol na emisi peněz prospěšný, když dle ekonomické teorie jsou monopoly škodlivé na každém jiném trhu? Proč má centrální banka a stát právo zakázat lidem používat své zlaté peníze a od nich odvozené bankovky?

Hayek předkládá mnohé argumenty, kdy zmiňuje škodlivost monopolu na emisi peněz a popisuje historická fakta, kdy panovníci a centrální bankéři neustále znehodnocovali peníze (inflace). Dle něj by zrušení centrální banky mělo výhodu i v tom, že by nemohla provádět měnovou politiku, která je dle teorie hospodářského cyklu příčinou současných krizí. Úroková míra (jako možná jedna z nejdůležitějších cen v ekonomice) by byla určována trhem a nikoli centrální autoritou.

Zajímavé je, že Hayek nepředpokládá, že by se jako peníze ustanovily na svobodném trhu zlaté mince a bankovky 100% kryté zlatem, ale předpokládá, že by soukromí emitenti emitovali nekryté bankovky, kdy by přislíbili držet stabilní kupní sílu vůči definovanému koši komodit, k čemuž by je nutil trh, neboť by lidé od emitenta rychle odešli, pokud by nebyl schopen držet kupní sílu. Kooperace všech lidí na svobodném trhu by tedy postupně vedla k výběru nejlepších měn, které si lidé přejí, přičemž by neustále každý emitent byl podroben tvrdé konkurenci a možnosti odlivu zákazníků, pokud by je zklamal - neměl by tedy monopol na emisi peněz a lidé by mohli změnit měnu, pokud by emitent prováděl takovou inflaci jako dnešní centrální banky.


Štítky knihy

Rakouská ekonomická škola

Autorovy další knížky

Friedrich A. Hayek
rakouská, 1899 - 1992
2004  88%Cesta do otroctví
1999  82%Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku?
1994  85%Právo, zákonodárství a svoboda
1995  82%Kontrarevoluce vědy
2002  70%Autobiografické rozhovory

Kniha Soukromé peníze: Potřebujeme centrální banku? je v

Právě čtených2x
Přečtených20x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst21x
Chci si koupit13x