Soudný potok

Soudný potok https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203201/bmid_soudny-potok-JXa-203201.png 3 6 2

Prvotina prachatického rodáka, jihočeského rybáře a brněnského studenta v jedné osobě. Zaujme čistotou, která není předstíraná ani naivní. Postřehy zapsané v krátkých básních v prvních třech čtvrtinách knihy na konci vystřídají verše jen o málo rozvitější. Voda je hlavním živlem, která se dere do básní. Voda rybniční, středomořská, ale hlavně - voda potoční. A na čtenáři zůstává, zda si soudný potok bude pouze představovat nebo zda vyhledá ten skutečně existující na mapě.... celý text

Přidat komentář

Avathar
29.11.2022 4 z 5

Sústredená a príjemná prírodná lyrika. Možno to nič extra nové neprináša, ale čítalo sa to veľmi fajn.

lubtich
29.12.2021 3 z 5

Všímavé záznamy podávané ve zhuštěných obrazech. Číší z toho poznání, touha odpozorovat, snad i v přírodě nacházet takové věci, které můžeme závidět (třeba báseň o narážející mouše do skla), nebo to, co není lidskou činností snad ani možné ("místo slov vítr / přináší mi vůni / všech ohňů / kterými plane svět"). Snad nejvíc se mi líbí ten aspekt zpochybnění běžného vnímání reality, třeba když najednou "popel volavek je majákem pro tmu". Škoda že občas se ta jedinečnost pohledu (někdy až s dětskou zvídavostí), která může být popsána i celkem prostě a bez virtuozit, vytrácí a nastupují trochu křečovité metafory (třeba česající se slunce). V prvních oddílech miniatur jsou spíš drobné imprese, ve Spáleném času jsem nabyl dojmu, že už se jde víc za hranice kulis.
Ale ze všeho jde cítit ta pospolitost, vzájemnost a koloběh substancí, které utvářejí svět ve své přirozenosti. A už tady vidím to, co Radek Štěpánek rozvádí ve sbírkách dalších – touhu s přírodou splynout ("přijímají mezi sebe / i můj stín").
Dva zaryté verše – "a dlaně abych pohladil / a nesevřel" a "a řeka odplouvá / i bez lodí".

OBLEVA

Sníh taje
ale země k vůni
ještě nedozrála

Spálená obloha
se zcelila jako rána

A voda znovu váží tolik
kolik váží voda
(s. 45)


Štítky knihy

prvotina

Autorovy další knížky

Radek Štěpánek
česká, 1986
2020  96%Šálek dál hřeje dlaně
2023  85%Hezké počasí
2012  80%Přeletět moře nad Bezdreví
2010  63%Soudný potok
2013  78%Krajky Pagu

Kniha Soudný potok je v

Přečtených8x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x