Soudný den

Soudný den https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158919/bmid_soudny-den-eqh-158919.png 5 12 2

Jedna z posledních her Ödöna von Horvátha vznikla v roce 1936. Horváth drama zasadil do malé obce na železniční trati, kterou vlaky častěji projíždějí, než v ní zastavují. Pod dusivým drobnohledem tady žije železniční přednosta Hudetz, jehož manželství se starší ženou je oblíbeným námětem místních drbů. Když přednosta způsobí srážku vlaků, po které zůstane víc než deset mrtvých, přiklání se veřejné mínění ve sporu o jeho vinu či nevinu hned na tu, hned na onu stranu. Bez důkazů, ale pokaždé připravené podle potřeby člověka zatratit nebo oslavovat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Dilia
Originální název:

Der jüngste Tag , 1937


více info...

stoun25
stoun25
13.06.2023 5 z 5

Ödön Von Horváth se začíná pomalu stávat mým oblíbeným spisovatelem. Objevil jsem jeho dílo teprve tento rok a to díky Českému rozhlasu. Perfektní a výstižné dílo. Za mě 5 hvězd.

666Jitka
666Jitka
06.05.2020 5 z 5

Poslouchala jsem dramatizaci na Můj Rozhlas. Strhující divadelní hra o vině a trestu. Maloměstská společnost, která neváhá bez důkazů v jednu chvíli jedince zatracovat a za pár dní oslavovat. Příběh popisuje malé městečko, kde dojde k neštěstí a zločinu. Hra vypovídá o tom, jak vrtkavé je veřejné mínění, které ovlivňuje postoj společnosti jak k událostem, tak k lidem samotným. Další otázku, kterou se zde autor zabývá, je podíl viny jednotlivců a přijetí odpovědnosti.