Soudní řízení na Epsí

Soudní řízení na Epsí https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29467/bmid_soudni-rizeni-na-epsi-H4b-29467.jpg 4 59 11

Pozemské astronauty čeká na planetě Epsí hvězdy Epsilon Eridani řada překvapení. Vše začíná tím, že na zdánlivě neobydlené planetě objeví inteligentní – a velmi inteligentní – život v poněkud nečekané schránce. Arachnoidi vyslance pozemské civilizace přijmou naoko přátelsky, ale nezodpovězené otázky se kupí jedna na druhou. Za vším se skrývá klíčové tajemství, které hrozí překazit první kontakt dvou (nebo snad dokonce tří?) civilizací v nekonečném hvězdném oceánu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Gerichtstag auf Epsi , 1973


více info...

Přidat komentář

RoBertino27
15.03.2021 4 z 5

Kosmická loď Heliophor vplula do mé knihovny na doporučení vrstevníků, kteří na mě pokřikovali termíny z jejího děje. Nejspíš by v dnešním světě zapadla, ale na druhou stranu je to přesně ten sci-fi směr, u nějž nemusíte na 120 stranách vysvětlovat způsob a smysl fungování něčeho, jehož činnost pak zabere pět vět. Další z knih, jíž by nejspíš slušela i filmová verze.

knihyKeMne
16.09.2020 4 z 5

Od počátku mi něco na čtení vadilo, možná fyzická viditelná starobylost knížky vydané 1980, možná ten divný mimozemský pavouk na obálce (asi sdílím k pavoukům stejný vztah jako Li z příběhu), možná těch několik postav, které se mi dost dlouho mezi sebou pletly, možná to, že autor se s tím nepáře a hned od začátku nás vrhne do neznámého prostředí a akce. Nejspíš ti pavouci. Člověk od nich chce co nejdál.

V druhé polovině ale děj nabere rychlý spád a konečně mám pocit, že tohle číst chci. Rozuzlení je parádně překvapivé a vlastně se mi líbilo, jak si to ten autor hezky vymyslel. Jen kdyby to nebyli zrovna pavouci...


ufak
13.04.2020

Pamatuju, že mě zajímalo odhalené tajemství, ale celkově mě moc nebavila. Jako dospělý se k ní vracet nebudu.

Malarkey
22.07.2018 4 z 5

Výborně napsané sci-fi, které otevírá novou možnost mimozemských civilizací včetně nové planety, což mě vždy těší o to více, když si s představivostí autor vysloveně vyhraje. A to se zde stalo. No a pokud je příběh nejenom zajímavý, ale i čtivý, tak nemohu být zklamaný. Tento příběh je ještě specifický tím, že ve druhé polovině příběhu se čtenář dočká opravdového soudního řízení na samotné planetě Epsí, tudíž kniha splní samotný název, který na první pohled může být zavádějící...ale na druhou stranu i zapamatování hodný.

PanTomina
16.04.2017 3 z 5

Tato kniha mě nenudila, ovšem nic závratného to také není.

Pavelpi
30.11.2016 4 z 5

Knihu mám doma již několik let,ale teprve teď jsem se k ní dostal.Samozřejmě dnes může těžko konkurovat tzv.moderní scifi.Musel jsem si odmyslet některé technické věci a potom už byla kniha dobře čtivá a celkem se mi líbila.

Solgeon
21.11.2016 3 z 5

V době vydání naprosto perektní, ale i dnes je stále ještě aktuální.

babča56
23.06.2015 4 z 5

Pefektní, pořád je aktuální a v novějších sci-fi se neztratí

KetrinZel
15.11.2014 5 z 5

Knihu jsem četla před 25 lety, ale dodnes se pamatuji, jak moc se mi tenkrát líbila.

Jiří Seidl
20.01.2014 4 z 5

Spíše mě baví sci-fi filmy než knihy, ale tahle mě naprosto pohltila, moc hezká četba, žádná složitá a nudná bichle, čtení jde rychle a děj je plynulý, rozhodně doporučuji.

Jack Bauer
01.12.2011 4 z 5

Klasická dobrá sci-fi, která v dětství patřila k mým nejoblíbenějším. Když jsem ji četl po dlouhé době asi po páté, už mě v záplavě dnešních sci-fi tak nebrala, jelikož je psána dost dětinsky s mnoha trapnými komentáři, jako když rozmlouvá Donutil s Bartoškou v Cestománii.
viz citace:

-Připadám si jako na mucholapce. Proč já jsem se jen neučil krasobruslit?
-Jenomže vy nejste moucha, ale inteligentní člověk a jako takový jistě chápete, že ani na bruslích se neobejdete bez tření.

Bota naráží s tupým žuchnutím podrážkou do jeho těla. Ben zasténá a tře si zadek. Kulmin se jen směje. To máte z toho, poznamenává škodolibě, že nedáte na zkušenější.

-Není ti tu nic nápadného?
-Ano, Zřejmě se právě střídají dvě směny.
-Na těch padácích, ty inteligente.
-Že jsou taková průhledné?
-Ty jsi beznadějný případ.

- Kousek téhle čarodějné fólie bych si rád odvezl...
-Ty by sis chtěl zřejmě zalítat, viď, ty záletníku...

-Náhle se Benu Alefovi začínají rozšiřovat zraky. Pit!. Hlučně se pleskne do čela. Já trouba!
-Co to tu plácáte?

A z takových trapných komentářů je celá kniha. Copak tak se někdo vyjadřuje? Zvlášť astronauti (zde kosmonauti) ve vzdálené budoucnosti.
O špatném zastaralém překladu plném chyb se nemá cenu ani zmiňovat, je to patrné z citací.

Autorovy knížky

1980  73%Soudní řízení na Epsí

Kniha Soudní řízení na Epsí je v

Právě čtených2x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce81x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x