Soudce a jeho kat / Podezření

Soudce a jeho kat / Podezření https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87092/soudce-a-jeho-kat-po-87092.jpg 4 67 7

Dvě na sebe volně navazující prózy, které se setkávají v jednom svazku, Soudce a jeho kat (1951) a Podezření (1958), nesou sice charakter kriminálních románů, v jistém smyslu však meze tradiční detektivky překračují – a v tom tkví jejich jedinečnost i umělecká hodnota. Autor navazující na klasiky žánru, jakými byli například Rex Stout, Raymond Chandler či Georges Simenon, totiž ví, že jádrem dobré kriminální zápletky není pouze honička za pachatelem či rozluštění záhady, ale především psychologická kresba zla v obecnější rovině. Takové vyprávění však nesmí čtenáře nudit, a tak je Dürrenmatt koření svým typickým, řeklo by se možná až zlomyslným humorem. Odstup, s jakým autor ke svému dílu přistupuje, se ostatně zračí i v jeho prohlášení, že román Soudce a jeho kat napsal především kvůli penězům…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Richter und sein Henker / Verdacht


více info...

Přidat komentář

draka
07.09.2021 5 z 5

K této knize se vracím a budu stále vracet, neboť jsou to výtečně napsané příběhy detektiva, starého praktika, který dokonale zná psychologii pachatelů a pátrá po zločinu navzdory jemu vlastnímu ohrožení.

SSTknihy
27.01.2021 4 z 5

Detektivní příběhy, které v sobě skrývají mnohem víc než jen cíl dopadnout pachatele. Pro komisaře Bärlacha je při pátrání důležitější lidská povaha, motivy, které vedly k činům a touha po spravedlnosti. Za svou pravdou jde s buldočí zatvrzelostí, i kdyby ho to mělo stát život. Napínavé do poslední řádky.


Jerry H
11.10.2020 5 z 5

Pěkná kniha k zamyšlení o propojení dobra a zla, chudoby a peněz, lidských hodnot a moci. Pěkně vykreslené a do detailu popsané postavy. Povídka Podezření se mi líbila o něco více, ke konci to už bylo hodně napínavé až psycho.

Acamar
18.09.2020 4 z 5

Dva případy nezdolného starého komisaře (a soudce v jedné osobě), rozhodnutého odhalit nepotrestané zločiny ... a v obale lehce detektivních příběhů zajímavé úvahy nad samotnou psychologií zla. A i když kniha nepostrádá humor a určitou bizarnost, zejména v povídce Podezření je to chvílemi značně mrazivé čtení.

ut.la
01.10.2019 4 z 5

Není to úplně detektivka. Ale čte se to jedním dechem. Podezření mi přišlo trochu slabší, Soudce se mi líbil víc.

Plútarchos
19.01.2015 5 z 5

'Dvě na sebe volně navazující prózy - "Soudce a jeho kat" a "Podezření" nesou sice charakter kriminálních povídek avšak meze krimi daleko překračují. Autor totiž ví, že jádrem dobré kriminální zápletky není jen honička za pachatelem či rozluštění záhady, ale především psychologická kresba, snaha odhalit a pochopit existenci zla v obecnější rovině. Oba příběhy spojuje postava komisaře Barlacha, který sice není čítankově kladný hrdina, ale o to více je lidský; konečně právě narušení černobílé optiky lze označit za jeden ze stěžejních autorových motivů.'
Některé myšlenky autora, vyřčené protagonisty příběhů, sahají hluboko do našeho psychologického a filozofického vnímání společnosti, moci, peněz a lidského života a jeho hodnot.

Rup
02.11.2013 5 z 5

Je zřejmé, a Friedrich Dürrenmatt to svou tvorbou dokazuje, že špičková literatura se může uplatnit v jakémkoli žánru. Pokud však čekáte akci a potoky krve, pak knihu ani neotvírejte. Stačí-li vám však "pouze" napětí, logika a především něco k zamyšlení, jste na správné stopě.

Štítky knihy

švýcarská literatura

Autorovy další knížky

Friedrich Dürrenmatt
švýcarská, 1921 - 1990
2001  85%Soudce a jeho kat
2018  85%Návštěva staré dámy
1964  90%Slib
1989  87%Soudce a jeho kat / Podezření / Slib
1963  85%Fyzikové

Kniha Soudce a jeho kat / Podezření je v

Přečtených109x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených8x
Knihotéce78x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x