Narcis a Goldmund / Pouť do Země východní / Pozdní prózy

Narcis a Goldmund / Pouť do Země východní / Pozdní prózy https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31973/bmid_narcis-a-goldmund-pout-do-zeme-vych-PrV-31973.jpg 5 8 3

Román Narcis a Goldmund (1930) zpodobuje v historizujícím novoromantickém hávu a v rozložení do dvou kontrastních postav mnicha-askety a umělce-erotika autorovy vnitřní rozpory a umělecká a životní hledání. Povídka Cesta do Země východní (1932) líčí pouť reálně ireálného bratrstva duchovní a umělecké elity všech dob a národů za trvalými hodnotami. Svazek doplňuje patnáct drobnějších próz časově a tematicky spjatých s různými obdobími Hesseho života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Narziß und Goldmund / Die Morgenlandfahrt / Späte Prosa


více info...

Přidat komentář

roman9739
29.05.2019 5 z 5

Je poněkud bizarní, že další komentář v řadě k této knize je opět ode mne, ale je to tak. Po deseti měsících jsem opět dočetl tuto knihu, tentokrát již v rámci chronologického čtení Souborného díla a mohu s klidným svědomím prohlásit, že Goldmund je nejlepší Hesseho román.
Do deníku jsem si při jeho čtení poznamenal toto:
3. 5. Tak jako jsem, ani ne v ročním intervalu, přečetl znovu Stepního vlka, nyní jsem se opět pustil do Narcise a Goldmunda; jsem uchvácen: tři roky po Stepním vlku vzniklo dílo, které je čistou esencí všech předchozích povídek a románů; děj je zasazen do 2. poloviny 14. století (dle mého odhadu) - ryzí přátelství, vášeň a láska, pochyby a myšlenky, bildungs román, pokání, nadsázka, příroda, řeky, roční období, smrt.
9. 5. Narcis a Goldmund jsou boží. Asi rozumím, proč Hesse zasadil děj do temného středověku - zcela mimo moderní vymoženosti, když byl ještě člověk "čistý" jako lilium. I když ono je to s tou čistotou značně pofidérní a záleží pouze na úhlu pohledu.
12. 5. Dočetl jsem Narcise a nadále ho považuji za nejlepší Hesseho román (i když je uveden jako povídka). Narcis a Goldmund jsou jedna postava, jedna bytost, jeden osud. = Goldmund zlatoústý = Co mě na tom románu nejvíc přitahuje , je ono silné přátelství mezi oběma protagonisty - i když je na počátku jeden učitelem a druhý žákem, stanou se z nich postupem času rovnocenní partneři (druzi). Tento přerod je v rukou Narcise, jakožto vyspělejšího z dvojice - a právě ona síla jeho osobnosti je nejkrásnějším tématem knihy.

Loni jsem nečetl Pozdní prózy, protože mi přišly stařecké - a oni jsou, ale v kontextu souboru už jim rozumím; a tak se kruh pomalu uzavírá, mé necelé dva roky s Hermannem Hessem se pomalu blíží ke konci, čeká mě jeho poslední román Hra se skleněnými perlami, který jsem už jednou rozečetl, ale podcenil jsem jeho délku. Proto si ho z knihovny, v rámci letní výpůjční doby, vezmu na celé léto a pomalu, s něžností, úctou a nostalgií, si ho užiju:)

roman9739
23.07.2018 5 z 5

Je s podivem, že na toto dílo nejsem schopen napsat žádný komentář. Stále dokola začínám, mažu, začínám, mažu a stále to není ono. Narcis a Goldmund se nedá popsat, ten se musí přečíst. V kontextu Hesseho díla, které jsem doposavad přečetl, je to prostě jedinečný kousek, který nelze uchopit pár větami.
Pouť do Země východní je v tomto ohledu jednodušší. Atmosférou navazuje "jen" na Stepního vlka a tuto rovinu Hesseho imaginace mám tuze rád. Je to zcela odlišný styl vyprávění a díky soubornému dílu, kde je tato povídka zařazena hned za, pro mě slovy neuchopitelného, Narcise a Goldmunda, může čtenář zažít celou šíři Hesseho geniality.


kniper
27.08.2012 5 z 5

Tak Hesse mně opět nezklamal. Výborně čtivý úvodní román nastíní rozpor mezi světem smyslovým a intelektuálním, mezi požitky a obětováním se. Z toho všeho jsem pochopil, že je zbytečné pokoušet se o nějaké umění, pokud člověk nemá životní zážitky a to ne ledajaké, ale takové, při kterých běhá mráz po zádech - životní zážitky otřásající celou lidskou existencí jako je smrt, zrada, zrození, nenávist, usmíření ale hlavně láska.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Hermann Hesse
německá, 1877 - 1962
2006  88%Stepní vlk
2003  90%Siddhártha
2008  89%Demian
2005  91%Narcis a Goldmund
2012  84%Hra se skleněnými perlami

Kniha Narcis a Goldmund / Pouť do Země východní / Pozdní prózy je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x