Souboj s osudem

Souboj s osudem https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96460/souboj-s-osudem-96460.jpg 5 5 1

Zdeněk Straka byl od malička smolař. Drobný, hubený, bojácný a ke všemu dyslektik. Takové děti bývají terčem posměchu a šikany. Jen Marjánka, jeho věrná kamarádka a jednička ve třídě, nad ním držela ochranou ruku. Z otloukánka však vyrostl štíhlý a pohyblivý kluk, který závodil ve společenských tancích a se svojí partnerkou v kategorii do patnácti let se stal mistrem republiky. Přesto byl dál tím pronásledovaným outseidrem. Tehdy se vzbouřil proti sobě a sám sobě přísahal, že už nikdy brečet nebude, že se postaví proti těm, kdo mu ubližovali. K dovršení jeho nepovedeného života ve škole si zlomil na školním výletě nohu a lékaři mu řekli, že jako tanečník profesionál nemůže počítat s tím, že by soutěžil. Když ležel v nemocnici, přemýšlel o svém osudu. Jeho taneční partnerka si našla nového tanečníka, jeho sen o kariéře v tancování se zhroutil. Tehdy se postavil proti svému osudu podruhé. Věřte nebo ne, za pomoci Marjánky a svého dřívějšího úhlavního pronásledovatele Čeňka, zvítězil. Kde? Tam, kde uplatnil své pohybové schopnosti. Ve fotbale. Stal se z něho nejlepší brankář na okrese. Bylo mu dvanáct let.... celý text

Přidat komentář

medlovice
16.08.2018 4 z 5

Zdenek se popral se svým osudem. Jeho matla chtěla , aby z něho byl profesionální tanečník . Tak se věnoval tanci i když to byl finančně náročný koníček, měl to rád. Měl rád i svoji partnerku v tanci Natálku. Otec chtěl mít syna fotbalistu, ale Zdenek se fotbalu spíše bál. A nejvíc si ho hledí spolužačka Marjánka, která ho ochranuje a podporuje a už v něm vidí svého budoucího ženicha. Pak jedou na školní výlet a on si zlomí nohu v kotníku a skončí v nemocnici. Neštastný, zlomený , myslí, že jeho život skončil. Natálka, si najde jiného tanečníka . Marjánka jiného chlapce, a Zdenek začíná úplně jiný život, už není otloukánek, Pan Hopsafrak, konečně dospěje a začně být sám sebou. S novou holkou a novým sportem, novou partou kluků, kterých se předtím bál. získáva respekt a sám sebe.
Jako knihovnice musím mít přehled i v dětské literatuře a proto tyto knihy čtu. Knižka je tenká , obal mluví za vše a doporučila bych jak klukům, tak i holkám.