Velké obléhání

Velké obléhání https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175285/bmid_velke-oblehani-175285.jpg 4 35 14

Souboj říší série

1. díl

Křesťanství, nebo islám? Rozhodne bitva o Maltu. Píše se rok 1565. Ostrůvek uprostřed Středozemního moře působí jako strážce cest mezi Východem a Západem. Má se stát dějištěm jednoho z nejpodivuhodnějších příběhů odvahy, nesmiřitelných bojů a krvežíznivosti – obléhání Malty. Právě tam, na holé skále si rytíři svatého Jana vybudovali svůj domov. Osmani je před několika staletími vypudili ze Svaté země. Teď je jejich pradávný nepřítel opět před branami. Bezpočet Turků přichází, aby malý ostrov oblehli, ale v cestě jim stojí jenom pár stovek rytířů a místních vojáků. Mladý anglický šlechtic Nicholas Ingoldsby nemá zdání o poutech, která ho pojí s touto vyprahlou zemí. Přesto se po boku svých přátel, ostatních zbožných a chrabrých lidí, ale i dobrodruhů a mužů na útěku před zákonem postaví osmanským útočníkům. Obránci očekávají, že jim křesťanští vládci Evropy pošlou pomoc, ale ta stále nepřichází…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Clash of Empires. The Great Siege , 2011


více info...

Přidat komentář

lampernaqui
15.08.2019 4 z 5

Škoda, že se další knihy nedočkáme. A to jsem měl problém se začíst do začátku románu. Jenže jakmile začalo obléhání, nedala se kniha odložit a jedna akce střídala jinou. Souhlasím, že hlavní hrdina zde byl něco jako Terminátor, kterého jen tak něco nerozhází. Autor měl u něj trochu ubrat, ale zase chápu, že potřeboval postavu, díky níž by posouval děj a mohl nahlížet na další místa bitvy. Rozhodně pro mě bylo Velké obléhání příjemným překvapením.

Bolomsson
22.06.2019 4 z 5

Líbilo se mi to. Na knihu Řád to sice ani zdaleka nemá, ta je naprosto dokonalá, ale zdejší popis obléhání Malty je popsán velmi záživně a napínavě. Jen ten Nicolas mohl být vyobrazen přeci jen trochu více realisticky a ne stylem superhrdiny, který z každé šlamastyky a souboje s bezvěrci vždy vyvázne, jako zkušený rytíř.
Ale když se přes tuto nedokonalost dokážete přenést, tak jde o kvalitní historický román, který nenudí a je napínavý od začátku až do konce. Mé hodnocení 85%.


tonysojka
26.12.2018 5 z 5

Mně se tato věc velmi líbila ,četl jsem to asi před třemi lety a od té doby toužím(marně) navštívit Maltu.Fascinovaly mne osobní osudy historických postav ,které jsem si pak našel na netu.Byli to obyčejní lidé z masa a kostí a přesto šli do toho ,vědomi si bezvýchodnosti situace.Dělali to,čemu věřili a k čemu byli pověřeni.A co se týče výtek ohledně nevěrohodnosti hlavního hrdiny a jeho jednání...je to úlitba bohu čtivosti...a četl jsem mnohem horší historické věci,namátkou...h..............ej :-)

Radoušš
30.07.2018 4 z 5

Příběh je dobrý. Člověk se ponoří do děje a udělá si představu, jak obléhání probíhalo. Bylo znát, že hlavní hrdina Nicholas Ingoldsby je vymyšlený, ale zase děj byl u většiny střetů.

Garik
02.03.2018 2 z 5

„… alebo Dobrodružstvá mladého Ingoldsbyho v boji so strašným Turkom“
Aj takto dajako by bolo možné doplniť názov tejto knihy.
Výčiny mladého Nicholasa Ingoldsbyho učinili z tohto historického románu aleju utrpenia. Mal som čo robiť, aby som si nekmásal vlasy. Šestnásťročný mladík, ešte pred pár týždňami ponevierajúci sa po hnojisku, nevediac, za ktorý koniec uchopiť meč, sa behom niekoľko málo týždňov mení v neuveriteľne výkonnú vražednú mašinu, pričom bratia johaniti môžu len čumieť s ovisnutými sánkami a ticho závidieť. Tak na toto legenda o šľachtickom ľavobočkovi nestačí. To by chcelo skôr pôvod podobnejší tomu Herkulovmu.

67pista
25.02.2018 4 z 5

dobré to bolo

Vlk.kh
31.12.2017 3 z 5

Kniha je dobře napsaná a vcelku historicky přesná - alespoň dle toho mála, co jsem si ověřoval, samozřejmě vycházím jen z toho, co se mi podařilo ohledně bitvy o Maltu zjistit. Ale za co bohužel musím srazit hodnocení dolů je hlavní hrdina a jeho rychlovýcvik v předního bijce mezi bojem a tvrdým drillem zoceleným rytířstvem z řádu Johanitů - to je pro mě trochu moc přitažené za vlasy. A je to věčná škoda, protože to zbytečně ubírá kvalitě knihy, která je jinak velice dobře zpracovaná.

stryko007
14.12.2017 3 z 5

Příběh je pěkný, zasazený do historický reálií které každý fanoušek historie musí ocenit. Ale na 16 letého hlavního hrdinu až moc supermanovské konání. Ostřílení rytíři nesahají 16 letému mladíkovi bez zkušeností ani po kolena? Zajímavé.

flanker.27
25.01.2017 4 z 5

Takový lepší průměr na poli historických dobrodružných románů. Popis průběhu obléhání je poměrně zdařilý, občas však popisnost zastiňuje rozvoj charakterů. Navíc autor z nějakého důvodu zamlčuje, že Turci obléhání ukončili teprve poté, co na pomoc Maltě přišlo španělské vojsko. V přehledu událostí zmíněných v knize i chronologii událostí navíc chybí třeba turecké dobytí Tripolisu v roce 1551, které bylo předzvěstí útoku na Maltu. Nájezd na Gozo je také sotva zmíněn. Přesto mi bylo líto, že další dva díly nejsou přeloženy do češtiny, proto dávám vyšší hodnocení.

MartinL
30.11.2016 5 z 5

Skvělý historický román a pro mě další objevené téma z historie. Kniha je skvěle čtivá od začátku do konce, vychází velmi věrně z historických pramenů. Ač je hlavní hrdina literární fikce, místy v roli nezranitelného Supermana a příběh je vystavěn okolo něho, nic to neubírá na reálném epickém boji dvou táborů - na jedné straně zbytkem křesťanského světa opuštění rytíři, kráčející nebojácně smrti vstříc a na druhé čiré zlo z Východu v podobě fanatických Turků.

Tohle by stálo za zfilmování!

Richie1
24.07.2016 4 z 5

Vcelku podařený román o dobývání Malty tureckými vojsky roku 1565. Jeho první část byla slabší - cesta hlavního hrdiny z Anglie až na Maltu byla zbytečně natahovaná a méně zajímavá. Od poloviny knihy, kdy se příběh odvíjel na pozadí velkého obléhání, je čtení podstatně napínavější a kvalitnější. Samotný příběh hlavního hrdiny příliš nezaujal - jeho aktér je na můj vkus popisován poněkud nevěrohodně (mladík bez zkušeností si počíná v každém boji jako dokonale vycvičený bojovník a rytíř). Velké plus dávám ale za popis celého obléhání. Autor se přidržoval známých faktů a pouze některé drobné události (především v závěru obléhání) si upravil.
Z hlediska historické věrohodnosti hodnotím román velmi dobře, z hlediska příběhu hodnotím román o něco hůře než podobnou knihu o dobývání Malty - Řád od Tima Willockse. 80 %

kryspin66
24.06.2015 4 z 5

Vcelku mě kniha vtáhla do děje. Jen bylo přehnané jak ze všeho hlavní hrdina vyvázl takřka bez zranění nebo naopak byl hned vyléčený. Jinak historické obléhání Malty byl docela přesný. Můžu doporučit.

klokan.1905
20.03.2015 4 z 5

Mladík Nicholas Ingoldsby se začíná pořádně učit s mečem a po pár týdnech - při přepadení jejich lodi, která pluje na Maltu, zabíjí hnedky 5 hrdlořezů... Tak to byl dle mě takový malý úlet autora... ;-) Nicméně jinak se Souboj říší čte moc dobře... Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvědičkami, nakonec dávám čtyři :-)

braunerova
05.09.2014 3 z 5

Nicholas Ingoldsby je 16letý mladík, který se po krátkém výcviku na palubě lodi plující na Maltu stává nejlepším vojákem mezi křesťany i muslimy. Slavné vítězství johanitů byla hlavně jeho zásluha, postaral se i o smrt osmanského velitele Draguta. Jeho sebevražedné akce skončí nanejvýše několika boulemi. Kupodivu jinak je obléhání Malty popisováno historicky přesně, včetně průběhu bojů a jmen velitelů. Autor doplnil i slovníček historických osob a událostí.

Štítky knihy

bitva o Maltu (1941-1942) obléhání

Autorovy další knížky

William Napier
anglická, 1965
2013  81%Velké obléhání
2007  74%Attila - Konec světa přijde z Východu

Kniha Velké obléhání je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Doporučených3x
Knihotéce20x
Chystám se číst13x
Chci si koupit6x