Sophie

Sophie https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24339/bmid_sophie-v9Q-24339.jpg 4 98 26

Šlechtičnu Sophii Stanton-Lacyovou vychoval svobodomyslný otec, a tak nemá s jinými dívkami ze své společenské vrstvy mnoho společného. Na rozdíl od nich totiž nedbá na konvence, nepředstírá slabost a poddajnost typické pro mladou dámu, ale vždycky se snaží prosadit svou a především má obrovský smysl pro humor. Mnoha lidem připadá její chování pobuřující a jen těžko ho zkousnou, ale většina z těch, kdo mají možnost ji poznat líp, brzy pochopí, že Sophie má velmi laskavé srdce, hlavu na pravém místě a život s ní je zábava. Uvědomí si to i přísný bratránek Charles, kterého její kousky zpočátku rozpalují hněvem. Jenomže se už zaslíbil kožené slečně Wraxtonové a zrušit oficiální zasnoubení nemůže. Sophie, která pomůže sestřenici Cecílii získat muže, kterého miluje, si bude muset poradit a vymyslet plán, který zajistí štěstí i jí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Grand Sophy , 1950


více info...

Lemurka
Lemurka
14.02.2024 2 z 5

Mě nesedl styl, jakým kniha byla napsána,tak mě to úplně nebavilo...

kacenka6144
kacenka6144
26.07.2023 4 z 5

Byla to taková ta stará dobrá romantika - bez erotiky, nedej Bože sexu. Ale vůbec to nevadilo. Sophie byla živel, který vtrhl do klidných vod rodiny Ombersleyových a celý jejich život převrátil vzhůru nohama. Jenom nevím, jak to mají v Anglii, ale přímý bratranec?!


Ála1968
Ála1968
09.05.2023 3 z 5

Abych pravdu řekla, čekala jsem víc.Předtím jsem přečetla Elinor a byla jsem z ní nadšená.To jsem očekávala i z této knihy,ale potrhlá Sophie mi k srdci nepřirostla.

biki
biki
01.05.2023 4 z 5

Milá, zábavná a velmi vtipná kniha, při které jsem se hodně a hodně nasmála. Musela jsem ale strhnout jednu *, protože v závěru se mi Sofie zdála až moc manipulativní, ale naštěstí jí to tak úplně nevyšlo.

miruska1
miruska1
23.04.2023 4 z 5

V podstatě komedie, docela jsem se bavila. Ale kdyby měla kniha o pár stránek méně asi by to nevadilo......

Červená33
Červená33
08.04.2023 4 z 5

Už dlouho mne romantická knížka tak nepobavila a přtom 70 let stará kniha! Úsměvné, svižné, vtipné dialogy - moc příjemné čtení. Většinou mi vadí moc postav (a že jich tu bylo!), ale tady fungovaly.
PS A jde to i bez postelových scén

rampapa
rampapa
27.03.2023 5 z 5

Moc krásná knížka. Moc se mi příběh líbil. Vřele doporučuji všem co mají rádi romantiku.

alnahu
alnahu
05.03.2023 4 z 5

Čtivá nenáročná historická romance.

RMája
RMája
20.12.2022 4 z 5

Tato duchapřítomná dáma si mě získala svým bezproblémovým přístupem k životu, energií a sebevědomím, které není podobné většině z žen té doby. Její výstřednost mě bavila, navodila bezstarostnou atmosféru a oddechnete si s ní určitě i vy. Romantické city jsou zde trochu na uzdě, popřípadě vyjádřeny poněkud neromanticky až netaktně, což strhává hvězdičku z mého dojmu.
Ve formě audioknihy krásně přednesené vyprávění v podání paní Hudečkové, o přinejmenším zajímavých nápadech slečny Sophie, vás určitě rozptýlí.

helenkan
helenkan
20.10.2022 5 z 5

Tohle bylo naprosto famózní. Já se skutečně bavila. Hlavní hrdinka příběhu byla skvělá. Myslím, že se k tomu ještě někdy vrátím. Bezva pohodovka.

LilluLong
LilluLong
19.10.2022 4 z 5

Skvelý dobre napísaný príbeh vynikajúce dialógy co dokáže vytvorit len ten kto ma vysoké IQ a schopnosť konšpirácie i ked to pri konci autorka prekonspirovala :) , preto odoberám jednu hviezdičku , takze odo mna 4*

Vknihách
Vknihách
07.09.2022 5 z 5

Poslednú dobu som si zamilovala okrem romancí aj ich historické príbuzné a nakoľko som od Heyer nečítala nič, dokonca som o nej ako autorke ani nepočula (červenám sa), tak som sa s nevídanou chuťou pustila do príbehu. Sophy bola skvelá postava. Na tú dobu(rozumej dobu, kedy sa príbeh odohrával) bola nekonvenčná, uštipačná, tvrdohlavá ale aj srdečná a starostlivá. Jej správanie občas hraničilo s bezočivosťou a musím povedať, že bola perfektná manipulátorka. Ku cti jej slúži, že jej zámery neboli (takmer) nikdy sebecké a len posúvaním svojich názorov dokázala ľudí doslova zblbnúť. Až na jednu manipulátorku, ktorá však bola pravým opakom Sophy. Som rada, že jej hlavná hrdinka neraz povedala od srdca( pekne zaobalene, ako sa to kedysi slušilo)a dala jej príučku ako sa patrí. Autorka píše/písala skvelé. Zápletky a situácie, ktoré sa v knihe odohrali boli pre mňa to pravé orechové. Na to, že Sophy nebola podľa opisu krásavica ako jej sesternica Cecy(lebo Cecilia je strašne dlhé meno XD), dokázala si svojou živelnou a nespútanou povahou získať každého. No podarí sa to aj v prípade “suchára” a mrzúta, najstaršieho bratranca? Prečítajte si príbeh jednej šibaly a dozviete sa ;)

beruzzka
beruzzka
03.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Do poloviny knihy jsem myslela, ze knihu odlozim a nedoctu, druha pulka se mi ale moc libila, co pro me bylo sokujici byl zaver, jasan roman z 18.stoleti a jasne ze psan s nadsazkou a satirou, ale bratranec a sestrenice? ufff

bábuška
bábuška
13.09.2020 3 z 5

Vyloženě odpočinkový příběh, u kterého jsem se pěkně pobavila. Připomnělo mi to dívčí románky typu Svéhlavičky, Sextánky, Táni z naší oktávy a další. Ale podobnou literaturu rozhodně nechci odsuzovat, občas je třeba udělat si pohodovou chvilku. Zavítali jsme mezi anglickou šlechtu a poznali, že není vše zlato co se třpytí, ale ukázalo se, že i tehdy se použila zákeřnost a pomlouvačnost. Hlavně že vždy vyšla pravda najevo.

Greg25
Greg25
21.07.2019 3 z 5

Záleží, jak se na to díváte. Já jako na velmi zdařilou parodii na romány 18. století - autorka sice datuje děj někdy do období po roce 1815 a patrně před nástupem Jiřího IV. na trůn, ale kdyby se tam objevili bandité a únosy dam v kočáře, bylo by to jako vystřižené z románů (a nejen těch červené knihovny) 18. století a jejich neuvěřitelných příhod. Nicméně Heyer se na vše dívá s nadhledem, nadsázkou a všechno, co se v knize děje protínají dialogy plné ironie, komična a vlastně tak trochu frašky. Některé scény skoro připomínají salonní komedie (ten závěr rozhodně). Vše je to zábavné a její postavy živé a zajímavé. Což samozřejmě nic nemění na faktu, že je to celé nereálné - autorka velice dobře zná reálie doby, ale ani v nejmenším se jich nedrží v popisu konvencí v dané době. Pro mě byla trochu přes čáru celá linie s Hubertem, protože ta byla nejen nepravděpodobná, ale i bez humoru, což tomu ubíralo tempo i zábavnost a vlastně i ochotu brát to s nadhledem a zábavně jako zbytek knihy. Za přečtení, ale kniha rozhodně stojí, je to taková bláznivá dobová komedie se zběsilým tempem. A navíc dobře napsaná (obzvlášť v dialozích). 65%

účetní
účetní
18.06.2019 5 z 5

Tak toto byla opravdu paráda, skvělá kniha plná humoru a místy až komických situací, kniha byla bohatá na děj se spoustou vtipných dialogů, stále se něco dělo a k tomu super hlavní hrdinové a také moc pěkný závěr. Tyhle nenápadné knihy, které hodně překvapí mám nejraději, tato se autorce opravdu povedla, hodně jsem se u ní nasmála a musím taky pochválit naprosto skvělý překlad.

havrmoni
havrmoni
06.05.2019 5 z 5

Neskutečně mě ta kniha bavila. Je napsaná s lehkostí,autorka si nedělá hlavu s tím co by v té době Sophii prošlo či neprošlo. Soustředila se jen na vykreslení postav a situací a toho čeho chtěla Sophie svými ,, intrikami" dosáhnout. Je to opravdu velmi relaxační svěží příběh. Žádný sex a vlastně ani romantické bláboly, ale i tak cítíte rodící se lásku. A na konci to vyznání, to bylo úžasné, přesně v duchu celého příběhu a ladilo s povahou postavy. Neudělala z něj najednou romantika blábolícího o lásce.

pip11
pip11
01.03.2019 5 z 5

Bláznivá romantická komedie, která mě velmi pobavila . Hlavní hrdinka, je vskutku neobvyklé povahy na tehdejší dobu. Smála jsem se nahlas, závěrečné dvě kapitoly byly obzvlášť zábavné a komické. Určitě si zaslouží plný počet ***** Knihy Georgette Heyer jsou opravdu skvělé.

Jája92
Jája92
02.12.2018 4 z 5

Klasická červená knihovna, ale čtení to bylo milé a zábavné.

evik75
evik75
10.11.2017 4 z 5

Opět mě autorka nezklamala a napsala hezký příběh o vznikající náklonnosti a lásce, aniž by k tomu potřebovala kvantum erotických scén. Jen si nejsem jistá, že by všechny ty výstřelky hlavní hrdince tehdy prošly.

Štítky knihy

rodina Jižní Amerika stěhování regentská Anglie

Autorovy další knížky

Georgette Heyer
anglická, 1902 - 1974
2009  77%Sylvestr
2007  80%Sophie
2005  73%Elinor
2008  80%Debora
2011  72%Vojvodova pomsta

Kniha Sophie je v

Právě čtených1x
Přečtených133x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce131x
Chystám se číst44x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x