Sonny Boy

Sonny Boy https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64535/sonny-boy-64535.jpg 4 16 3

Píše se rok 1930. Rika van der Lansová, jež spolu se svými čtyřmi dětmi utekla od muže, se rozhodne svou tíživou finanční situaci řešit pronajímáním pokojů. Prvním podnájemníkem v jejím malém haagském bytě se stává tichý a uzavřený černý student ze Surinamu Waldemar Nods. Navzdory značnému věkovému rozdílu, odlišnému původu i barvě pleti mezi nimi vzniká láska, jíž mnozí nedávají dlouhého trvání, a po roce se jim narodí syn. V kosmopolitní a liberální haagské čtvrti Scheveningen si Rika s Waldemarem zařídí malý penzion, jehož dveře jsou otevřeny všem, stejně jako je doširoka rozevřené Ričino srdce, vášnivě a nesobecky milující a se vší urputností bojující za nespoutanost, lásku svých dětí i svou netypickou rodinu. Po obsazení Nizozemska nacisty zde Rika s Waldemarem zcela samozřejmě začnou ukrývat Židy, politicky pronásledované i dezertéra. V roce 1944 jsou však prozrazeni...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Sonny Boy , 2004


více info...

Přidat komentář

Princezna22
25.07.2023 5 z 5

To je tak, když dlouho knihu odkládate.. Teprve teď jsem ji konečně přečetla a to skoro jedním dechem.. Pribeh je smutný moc smutný. Poplakala jsem si. Film jsem viděla a proto hledala knihu. Smekám, krásný příběh a však hodně smutný.

V.Lenka
01.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Nizozemsko, kam je příběh podle skutečné události zasazen, je mou srdeční záležitosti. Je to smutně končící příběh jednoho smíšeného páru - odvážné Nizozemky Riky a mladšího muže surinamského původu. Příběh psaný reportážní formou s úryvky autentickych dopisů, fotografií, s konkrétními misty, kde se dej odehrává, mi přišel čtivý a zajímavý. Rozšířil mi znalosti o Surinamu jako nizozemské kolonii, jeho historii, zvyklostech, historii Nizozemska a hlavně osudu několika lidí, které semlela masinerie válečného aparátu.


pankaplan
13.02.2011 5 z 5

Mrazivé svědectví o osobní odvaze člověka, který se mohl rozhodnout stát mimo. Přísně reportážní styl knížce dává autenticitu a prohlubuje čtenářský zážitek.