Sonáta pro Azazela

Sonáta pro Azazela https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429235/bmid_sonata-pro-azazela-duk-429235.jpg 4 186 37

Kladivo na čaroděje série

< 4. díl >

Čtvrtá epizoda populárního fantasy seriálu, tentokrát poprvé z pera slovenského autora. Na tajném místě se chystá dražba. Ale dřív, než stihne dražený předmět změnit majitele, zhasnou v budově všechna světla. Obchodníci záhy zjistí, že jsou uvěznění v betonovém bludišti. V silném mrazu, bez elektřiny. Ve vzduchu visí dusivý zápach síry, za každým druhým rohem číhá smrtelné nebezpečí a v uších všech přítomných šumí podivná hudba, která je přivádí k šílenství. Jediný, kdo zatím neztrácí duchapřítomnost, je Felix Jonáš. Bude ale schopen vyřešit tuhle záhadu dříve, než sám ztratí zdravý rozum?... celý text

Žánr:
Romány , Literatura slovenská , Fantasy

Vydáno: ekniha , Epocha (ČR)
Originální název:

Sonáta pre Azazela , 2013


více info...

Maslojed
Maslojed
07.11.2023 5 z 5

Výborná série, a Sonáta pro Azazela nejlepší díl.

Micho86
Micho86
08.08.2023 5 z 5

Tento díl tématicky pozvolna navazuje na díl předchozí, je to taková vtipná detektivka s trochu mysteriózní atmosférou se sklony k duchařině.
Ve srovnání s předchozími díly to byla menší sranda, ale na druhou stranu jsem se v průběhu čtení rozhodně nenudila a autor si udržel mou plnou pozornost od začátku do konce, přečteno za jeden den - takže zhruba za stejnou dobu, která je věnována ději této knížky. Nepřestává mě udivovat, co všechno se může přihodit Felixovi Jonášovi a jeho skvadře během tak krátké doby.
Trochu mě mrzelo, že Vincencovi a Walterovi byla věnována jen jedna kapitola, ale o to víc se těším na další dobrodružství, ve kterém se opět objeví na scéně a zničí vše, co se jim pokusí zkazit den.:)


protokol
protokol
28.10.2022 5 z 5

ako bola 2 kniha slabá tak 4 je skvelá, no trocha hororovka hlavne pokial to počúvate v noci, ale naozaj som sa skvele zabával, dúfam že aj nasledujuce dieli budu aspon tak zabavné,

ps: počúvanie knihy tomu dava uplne iný zážitok.

Michaeles
Michaeles
02.06.2021 4 z 5

Dobře napsaná, skoro až hororová kniha. Četla se skvěle, občas proběhl nějaký vtípek.

lazarus
lazarus
03.05.2021 4 z 5

Zatím asi neslabší díl. Menší komorní případ jednoho démona v jedné budově. Pár povedených vtípků, ovšem celkově míň zábavy než v předchozí části jenž byla dějem nabitá do poslední stránky

davidurban1973
davidurban1973
27.10.2020 4 z 5

Tenhle díl byl velice dobře napsaný a ctivy. Moc se mi to líbilo.

kure91
kure91
20.07.2019 4 z 5

O kousíček lepší než třetí díl, stylem vyprávění a žánrově zase trochu něco jiného, taková záhada zamčeného pokoje v podání Felixe a Klaudie aneb jak se může zvrtnout jeden nevinný výlet do Nitry. Autorovi se povedlo navodit zajímavou, tajemnou atmosféru, s menším počtem postav na uzavřeném prostoru rozehrává zajímavou detektivní zápletku, která nakonec vede k tomu, že s nadsázkou řečeno, za vše může málo sexu :) Přišlo mi, že se opět začalo více hláškovat, pár co mě zaujalo, níže.
------
"Mně je to jméno odněkud povědomé," překvapil všechny Rasťo. Chvíli si klouby na ruce zamyšleně mnul tváře. "Už vím!" zvolal, ale vzápětí zavrtěl hlavou. "Ne, to je blbost."
"No tak, mladý muži!" povrzbudil ho Oz
Rasťo k němu nesměle zdvedl zrak. "Nejmenoval se Azazel Gargamelův kocour?"
Oz mu věnoval dlouhý nechápavý pohled.
"Gargamel, víte, ten zlý čaroděj z...," Řasťův hlas pomalu utichal, "ze Šmoulů," dodal skoro šeptem.
"To byl Azrael," opravil ho Felix pobaveně
-------
"Dostaneme ho," ujistil ho ještě jednou Felix. "Slibuju. Je sice pořád krok před námi... Ale už jen o jeden. Věř mi. Moje bota se přímo třese na to, až mu zmaluje zadek. Ten hňup ho brzo bude mít modřejší než Taťka Šmoula"
-----
Azazel se na chvíli odmlčel. A jeho mlčení znělo ještě zlověstněji než předchozí vrčení. "Co chceš?" Hlesl nakonec. Co chci? zamyslel se Felix. "Hm. Pokecat?" "Zaplať si psychologa. Řekni svoji cenu. Hned!"

nefernefer
nefernefer
17.07.2019 4 z 5

Další nové jméno v autorské řadě a zase výborné. D. F. Fabian naskočil do rozjetého vlaku, pevně se chopil řízení a pokračuje dál v nastaveném kurzu i rychlosti. Atmosféra byla tentokrát možná trochu více hororová než u předchozích dílů, ale to vůbec není na škodu. Nejdřív mě trochu mrzelo, že autor z příběhu vynechal Waltra a mého oblíbence Vincence. Ale bohatě mi to vynahradil na těch několika málo stranách, kde naprosto skvěle vylíčil, jak si oba nevyužití členové týmu na návrh Klaudie v rámci „utužování vztahů na pracovišti“ :o) společně vyšli na kulturní akci. Válela jsem se smíchy. Waltrova a Vincencova společná návštěva baletu v Národním divadle a následně koncertu Kabátů je jednoznačně nejlepší část tohoto dílu. Kdybych mohla, tak bych těm sedmi stranám dala deset hvězd. :o)

„Když ale uprostřed scény, kde mladý Phoebus truchlil nad tělem své tragicky zesnulé lásky, Vincenc [...] do ticha zařval ‚Vojeď ji, dokud je teplá!‘, Waltr vstal a na protest odešel ze sálu.“

boucner
boucner
07.06.2019 5 z 5

Výborné, jen tak dál! Tady jsem se regulerně bála....

Charlie119
Charlie119
02.06.2019 5 z 5

Byla to málem až komedie. Příběh je drobně slabší, ovšem cesta dlážděná (skvělými) vtipy vše v hodné míře vyvažuje.

trudoš
trudoš
10.03.2019 5 z 5

V budově slovenského archeologického ústavu je magicky uzavřena skupina lidí. Sešli se zde pod příslibem dražby významného starobylého předmětu a teď jsou postupně vybíjeni krvelačným démonem, který jako by vypadl z legendy o Nitranském katu. Naštěstí je na místě Felix Jonáš a jeho kolegyně Klaudie, aby situaci vyřešili po svém - tedy kladivem...
Košický rodák Dušan D. Fabinan vsadil na přímočarou zápletku a tenhle tip mu vyšel se vším všudy. Holt, píšeme-li brakovou literaturu, není třeba se rozepisovat na stovky stran a složitě překombinovávat zápletku. Na rozdíl od předchozích tří knih navíc pracuje pouze s polovinou obávaného týmu paranormálních vyšetřovatelů, ovšem tohle zkrouhnutí protagonistů rozhodně nepřináší méně zábavy. Spíše naopak, protože autor se tak šikovně vyhnul nechtěnému kopírování událostí minulých, aniž by se přitom zcela vymykal stanoveným pravidlům. Humor, akce, sympatické postavy a hororová atmosféra - to jsou klady téhle série a nic víc v tom nemá smysl hledat.

Radovan_R
Radovan_R
14.01.2019 4 z 5

Výborné, zase lepší než předchozí díl! Děj je vzrušující, stane se něco mající co do činění s pekelnými silami a vzápětí se to jednoduše vysvětlí. A znova a zase. Krev teče proudem, lumpové mají navrch, ale nakonec stejně dostanou nandáno, tak, jak to má být. Pan Fabian je možná skrytý slovenský Kotleta.
Jediné, co jsem nepochopil, je proč to přeložili ze slovenštiny. Nám starším by to nevadilo a mladší by si rozšířili obzory. A slovenština je v některých směrech mnohem šťavnatější.

Yokolobuna
Yokolobuna
02.10.2018 5 z 5

Čtvrtý svazek Kladiva je opět skvělý. Je u něj sice více zřetelné, že se změnil autor, který je navíc možná projevem nejslabší, ale tento fakt hravě nahrazuje příběh. Sonáta totiž rozehrává dosud nejpoutavějším dobrodružství bandy ztroskotanců kolem Felixe Jonáše. To, že se zde setkáváme pouze s polovinou týmu, přitom vubec nevadí. Kniha má po značnou část povedený hororový nádech, kdy drží čtenáře napnutého jako dědovy kšandy a atmosféra je s každou stránkou hutnější. Postavy se již tradičně znovu povedly a vy si řádění Nitranského kata, za doprovodu "sonaty infernalle", náležitě užijete. Kladivo na čaroděje, znovu dokazuje, že si pozornost čtenářů skutečně zaslouží!

Pivoňka12
Pivoňka12
29.09.2018 5 z 5

Od Dušana Fabiana jsem nikdy nic nečetla. Vlastně až do zakoupení Sonáty pro Azazela jsem ani nevěděla, že někdo s takovým jménem existuje.
Příběh je velmi.....zvláštní. Až tak zvláštně napsaný až je to poutavý. Styl příběhu mě velmi sednul. Obsahově je to prostě maso, jedná se o Azazela, ne? Bez zbytečných humorných scének a akčních krváků je tu napsaán solidní a možná zatím nejlepší příběh v této sérii.

YuuMitsuko
YuuMitsuko
15.06.2018 2 z 5

Série Kladivo na čaroděje umí zaujmout svými netypickými "hrdiny" a vážně střelenými zápletkami. Takže jsem očekávala podobnou jízdu jako u předchozích třech dílů (a jedné povídky) a byla jsem ne úplně mile překvapena.
Samozřejmě člověk musí počítat s jiným stylem psaní a vedením příběhu, když se autoři střídají. Ale občas jsem přemýšlela, jestli se prostě něco neztratilo v překladu ze slovenštiny. Odpustím, že mi chyběly dvě hlavní postavy, které se tam jednou mihly úplně mimo příběh jako by autor chtěl naznačit: hele žijí, ale nechci je tu. Neodpustím, že zbylé dvě postavy neodpovídaly zcela svým charakterům a upřímně, ani zbylé nové postavy na tom nebyly o mnoho lépe. Nikdo z nich totiž zřejmě nepotřeboval skutečnou povahu, která by se během děje projevovala.
Zápletka jak z nějakého románu Dana Browna až na to, že nebyla tolik propracovaná, promyšlená a často měla co dělat, aby vůbec stačila akci. Protože ta často taky nedávala úplně smysl.
Malé trošku významné plus u mě má autor za některé scény, u kterých zvládl udržet napětí a hororovou atmosféru. A taky za ajťáka Rasťu, který byl jako jeden z mála opravdu dobře zpracovaný.

Etule
Etule
07.06.2018 4 z 5

Jiný autor, jiný koncept psaní. Tady se parta rozděluje a do popředí se dostává Klaudie, která společně s Felixem řeší případ. Vincenc s Walterem se příběhem v podstatě jen mihnou. Sice to byla škoda, ale Felix s Klaudií byli schopni knihu utáhnout i sami.
Opětovně se to četlo velmi rychle a velmi lehce. Tahle série si mě prostě získala už od prvního dílu a zatím stále drží. :)
Za mě rozhodně super.

jarynek
jarynek
03.04.2018 4 z 5

Je zajímavé u takovýchto sérií sledovat, jak u dobře rozjetého vlaku jednotliví topiči přidávají pod kotlem různým způsobem. Z magií, hlášek a odkazů plných příběhů v prvních dílech zde najednou máme detektivně hororový příběh, který však přesto nepostrádá vtipné sekvence. Ubylo i hlavních postav a dějových linií, až na odbočku s V a W na koncertě, která však velmi pobaví. Kniha je čtivá a pobaví, jen je škoda, že z hlavní čtyřky se v této knize stali víceméně obyčejní smrtelníci, kteří své "superschopnosti" využívají velmi pomálu.

NemmamSlov
NemmamSlov
15.01.2018 4 z 5

Od Dusana Fabiana moja premiera a v blizkej buducnosti si vyhladam aj dalsie jeho diela. Pri niektorych prirovnaniach som sa aj zamyslal kde na tie napady chodi. Dost mi to pripadalo ako diela Agaty Christy, len trosku na fantasy sposob. Potesilo ma aj miesto odohravania deju, ked ze som slovak pre mna take mensie pozitivum aj ked ani v ceskych mestach sa nestracam, predsa Nitra je o nieco blizsie.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
11.12.2017 5 z 5

Na můj vkus až moc postav na tak krátkém prostoru, ale bavilo mě číst, protože děj byl dobrý. Škoda, že se nedostaví i zbylý borci z týmu, ale taky způsob, jak se držet osy příběhu. Docela by mě zajímalo, jak podobné psaní probíhá. Autor dostane osnovu příběhu, které se má držet a doplní svojí fantazií? A když se rozjede, dostane pohlavek? Škoda, že to nebylo tolik vtipné, ale zase co hláška, to perla. Takže za mě dobrý díl.

Terva
Terva
14.09.2017 4 z 5

Když vám teče do bot,
když vás pronásledují přízraky -
koho zavoláte?
Tým Felixe Jonáše určitě NE!!!

Neberte nám naše bobry!

Tohle je tak trochu jiný příběh. Není tak akční. Je to spíše pomalá thrillerová záležitost s prvky lekaček, mrtvol a humoru. Škoda, že humoru je málo. Jak tak znám díla mistra Dušana Fabiana, vím, že by se rád rozjel. Bohužel, tento příběh je už rozjetý ve své kolejnici a druhého „Živého mě nedostanou“ z toho udělat nemohl. V některých pasážích je cítit, jak by spisovatel moc chtěl, ale je omezovaný základní osnovou.
Například scéna s modráskama, Gargamelem a jeho kocourem přímo volala po jednostránkovém rozboru plném slz ze smíchu.

Protože se příběh odehrává v jednom domě (Archeologický ústav v Nitře) a hlavní postava je poslíček s pizzou, evokuje mi to Kingovo „Dům v růžích“, akorát tu umírá o hodně víc lidí, než v Kingovo díle.

Malá ochutnávka:
Mezi pozůstatky z ústavního vánočního večírku našla Marta dvě nepoužité svíčky. Jednu si vzal Felix a druhou Rasťo. Vyzbrojení rudými voskovicemi, pomalovanými magickými symboly prastarých pohanských svátků – zvonečkem a sněhulákem -, vyrazili do tmy.

Dušan D. Fabian tu pracuje jen se dvěma základníma postavama a k nim přidal dalších osm až deset (někdy jsem si nebyl jistý počtem) lidí, kteří si žijou (umírají) svým životem (smrtí).
Druhé dvě postavy mají jen málo prostoru a jsou tu hozené do pozadí. (Koncert Kabátů)

Nedám však pět hvězd. Příběh pěkně začíná a už jen myšlenka zpětného děje je dobrá, jenže moc dlouho nevydrží a následuje střední část příběhu, která je sem tam i trochu nudná. Finále je však luxusní a čtenář i oželí ten nedostatek potencionálního humoru, který by mohl být, leč není. Je tu jeden oslí můstek, který se mi zdál dost závažný a nedovysvětlený (vajíčko). Tato situace se mi zdála poněkud nezdařilá. A navíc myšlenka nebo spíš oznámení, že komunismus stvořilo samo Peklo, se mi zdálo poněkud přehnané. Dá se říci, že pár rozporů s mým myšlenkovým cítěním vedlo k rozhodnutí, že dám jen čtyři hvězdy a uvažoval jsem i o třech.

Čeští ptáci = národní bohatství.

Nějak jsem opomněl napsat a zmínit se o kresbách na obálce. Všechny je má na svědomí Lubomír Kupčík. Nutno dodat, že jsou magické, impozantní a očím lahodící. Některé jsou krvavé, některé komiksové a vesměs jsou to dobré kresby. Jen zatím jedna se mi moc nelíbila a to je kresba ke druhému příběhu nazvanému „Město mrtvých“. Ta se moc nepovedla.

CITÁT - Na co sáhl, z toho se Peklo mohlo posrat.

Z Nitranského Archeologického ústavu jsem uzmul „několko“ citátů a vložil je D.D.F. na profil.

Štítky knihy

magie čarodějové

Autorovy další knížky

Dušan Fabian
slovenská, 1975
2013  83%Sonáta pro Azazela
2010  84%Živého mě nedostanou!
2006  75%Invocatio Elementalium
2008  71%Pestis Draconum
2012  66%Odbila 13. hodina

Kniha Sonáta pro Azazela je v

Přečtených268x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených7x
Knihotéce160x
Chystám se číst23x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x