Som Baťa, dokážem to!

Som Baťa, dokážem to! https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481620/bmid_som-bata-dokazem-to-xee-481620.jpg 5 82 20

Keď mu na základnej škole učiteľ ponúkol namiesto nedostatočnej dostatočnú, ak zreálni slohovú prácu s témou Môj sen, Tomáš odmietol: „Vy si nechajte svoju dostatočnú a ja si nechám svoj sen.“ Vyjadril ho jedinou vetou: „Raz budem obúvať celý svet.“ O štyridsať rokov ten svet už obúval. Ako to dokázal? Ako začal, vytrval a zvíťazil? Hlbokou vierou vo svoj cieľ, v seba samého, vo svoju vôľu a odvahu. Slovo bolo preňho predohrou činu, nekupoval mozgy a ruky ľudí, ale získaval si ich srdcia, namiesto rečí šiel osobným príkladom. Desatoro bolo preňho základným životným a podnikateľským princípom.... celý text

Romány Literatura slovenská Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Som Baťa, dokážem to!


více info...

Přidat komentář

Kokoska92
19.02.2024 5 z 5

Mysl dělí, srdce spojuje. V mysli se soutěží, v srdci se spolupracuje.

Opravdu hutná knížka. Někoho může velká míra informací, různých podrobností a detailů od četby odradit, já jsem však velkým fanouškem Tomáše Bati a jednotlivé stránky jsem hltala s nadšením. Líbilo se mi, že jsou v románu zachyceny také továrníkovy chyby, nedokonalosti a slabé stránky. Byl to zkrátka člověk jako každý jiný. I přesto však vstoupil do historie jako velký podnikatel a průkopník pokroku, který zasvětil život službě veřejnosti.

Bedřich63
12.02.2024 5 z 5

Jozef Banáš se pro mě stal velkým objevem mého čtenářského roku 2024.
Po Karnevalu krýs jsem hned otevřel další jeho knihu, ve které je velmi plasticky popsán život jednoho z nejvýznamnějších lidí naší republiky. Málokdy souhlasím bez výhrad s anotacemi u knih, protože obvykle přehánějí. Ale tady u této knihy je chvála zcela na místě.
Baťa začínal ve velmi mladém věku takříkajíc od píky. Jeho velkými vzory byli např. Ford nebo Edison. Kniha je napsána ne jako životopis nebo dokument, ale jako velice čtivý román, do něhož je zapracováno mnoho skutečných událostí ze života T. Bati. Kniha mi nesmírně sedla a beru ji jako podnět k další návštěvě Zlína, tentokrát po stopách Tomáše Bati.
Knihu doporučuji všem, nejen těm, kteří mají národní cítění.


Mikussik
30.01.2024 3 z 5

Tomáš Baťa bol novátorom v podnikaní, mal cieľ, ktorý dosiahol a chcel dosiahnuť omnoho viac. Človek, ktorý sa v živote nestratil a snažil sa motivovať aj druhých, avšak častokrát sa nepozeral na človeka, ktorý mal svoje sny, myšlienky a názory. T. Baťa si presadzoval len svoje sny. Na jednej strane dokázal, čo mnohí z nás dodnes nedokázali, avšak na druhej strane ľudí bral ako masu, ktorá zdieľa jeho sny. I napriek tomu má môj obdiv. Čo sa týka knihy, autor z neho v knihe vytvoril modlu, dokonalosť človeka a dej v knihe bol vyumelkovaný, čo mi pri čítaní na nej najviac prekážalo. Napriek tomu budem rada, ak si prečítam iné knihy o T. Baťovi, ktoré budú objektívnejšie.

vmatusko
30.12.2023 5 z 5

Tak toto bola úžasná nálož informácií o Baťovi. V minulosti som o ňom čítal len nejaké 2 útle knižky. Toto bolo veľmi dopodrobna. Hltal som stranu za stranou. Kniha je veľmi zaujímavá, dobre napísaná - môžem len odporučiť. Tento geniálny podnikateľ chcel aby sa mali ľudia dobre, v jeho centre neboli peniaze ale najmä spokojný zamestnanec a spokojný zákazník. Bol to inšpirujúci príbeh. Verím že sa mi niekedy podarí navštíviť aj ZLIN.

Na druhej strane, ak niekto hľadá len nejaké rýchle a tie najdôležitejšie informácie o Baťovi, o jeho podnikaní, tomu odporúčam siahnuť radšej po niečom menšom.

Danago
11.11.2023 5 z 5

Já osobně jsem velký příznivec Tomáše Bati . Zlín je mě dost blízký a filozofie Tomáše Bati je úžasná. Poslouchala jsem audio zpracování. Kniha se mi líbila jak obsahem tak přednesem. Jinak kniha je označena jako román, takže je samozřejmě dán prostor autorovi. Přesto je kniha velmi věrohodná. Na některých místech mě vzala za srdce. A dozvěděla jsem se hodně nových informací.

Fidoo
01.11.2023 5 z 5

Narodila jsem se a žiju ve Zlíně, mám tak jedinečnou možnost denně vidět vše, čemu zde dal Tomáš Baťa a následně pak J. A. Baťa základ. Areál továrny, tak jej znám dnes, mi při čtení knížky doslova vyrůstal před očima, stejně tak i Baťovy domky a spousta jiných významných staveb. Po přečtení knihy musíte Zlín vidět a zažít. Přijeďte :-)

hannaCross
12.07.2023 4 z 5

Velice kvalitně zpracovaný životopis Tomáše Bati. Kniha je rozdělená do krátkých kapitol, které představují pana Baťu v určitém životním období. Kniha obsahuje mnoho faktografických údajů o jeho životě. Nicméně jsou zda zachyceny jeho myšlenky a postoje k životu, což z knihy činí velice inspirativní čtení. Zajímavé myšlenky mám podrtžené a určitě se k nim budu později vracet. Všem tuto knihu vřele doporučuji.

ellescorpio
05.05.2023 3 z 5

Mám ráda životopisy. Ale buďto je životopis formou rozhovoru či na základě rozhovorů přepsáno do příběhu, kde očekávám autenticitu, nebo je to román na motivy života nějaké osobnosti a pak k němu přistupuji jako k beletrii a počítám s tím, že si autor něco vybájí. Tady je to bohužel varianta b) tvářící se jako varianta a). A navíc je to v er formě a na mě vzhledem k ohromnému množství vnitřních monologů působilo strašně škrobeně a neautenticky. A já se často dostávala do stavu, že tomu prostě nevěřím. Možná tomu přidalo i to, že jsem měla knihu ve formě audio a přišlo mi to jako oslavný patos. Oceňuji množství informací, autor musel s rešerší strávit spoustu času, ale měla-li to být literatura faktu, měla se oprostit na fakta a vypustit spousty smyšlených rozhovorů a nebo to měl být román inspirovaný jeho životem.

Katka2382
13.04.2023 5 z 5

Opravdu skvělá kniha od které se nebudete moci odtrhnout.
Osobnost pana Bati mám samozřejmě v povědomí,ale tato kniha nám odhaluje tohoto úžasného muže v celé jeho velikosti a to i na duchovní úrovni.
Mám sto chutí jet na výlet do Zlína :).

daja51
05.04.2023 5 z 5

Není třeba se rozepisovat, za mě je Tomáš Baťa největší Čech.

Lubošovo
27.02.2023 3 z 5

Dobře napsané, ale velmi velmi podrobné. Myslím, že pokud nejste historik, nebo skalní fanoušek pana Bati, takhle zevrubné informace nepotřebujete. Navíc se jedná o beletrizovanou biografii, takže si autor (dle mého názoru) mnoho rozhovorů, detailů a zejména vnitřních dialogů musel domyslet.

vemrazik
13.10.2022 5 z 5

Mám ráda lidi tohoto typu. Novátoři, co se nebojí jít si za svým, jsou sebevědomí, učí se z chyb svých i ostatních... Téměř zákonitě je potká v životě velký úspěch. Zkrátka žádní přizdihráči :-D jak se s takovými lidmi žije jejich nejbližším, to už je jiná otázka, ale ty jejich životy mi berou dech.
Poutavě podaný životopis, dobře se mi četl i přes tu obsáhlost

Kackac77
05.09.2022 5 z 5

Vím kdo byl Baťa, a tak mě knížka velmi překvapila množstvím informací, které jsem vůbec netušila. I když je kniha velmi rozsáhlá, četla se dobře. Musím říct, že to byl opravdu velmi inspirativní a nadčasový člověk. Zaujalo mě hodně věcí, např. jeho názor, že má škola vychovávat sebevědomé lidi, kteří se nebojí dělat chyby, to bych podepsala a pětkrát podtrhla, proč proboha se pořád ještě i po 100 letech honorují ve škole cvičené opice a potlačuje samostatné myšlení?! Úžasných myšlenek je v knize mnohem víc. Za mě 5 hvězd a ještě to ve mě doznívá a chvíli asi bude.

DomYell
01.09.2022 5 z 5

Vubec bych se nebal rict, ze Tomas Bata byl nejvetsi Cech. Clovek, ktery dokazal vytvorit neuveritelne imperium hmotne, ale i dusevni. Je ukazkou toho, ze jeden clovek muze menit generace i desitky let po sve smrti.
Jeho zivotni pribeh by se mel tesat do kamene a rozdavat nemakacenkum misto socialni podpory. Dneska by asi jen tak nekdo vyrobou bot v Evrope neuspel, ale zase jsou tu dalsi odvetvi, ktere potrebuji sve Bati. (vesmirny vyzkum, digitalizace statu a jeho efektivni fungovani, efektivita prace, zaslouzene socialni vyhody atd...)

Kniha jako takova je velice dobre napsana a nekdy za par let se k ni rad vratim.

čef
07.08.2022 4 z 5

Životopis úžasně energického, pozitivní a pracovitého člověka, který dokázal udělat z Československa obuvnickou velmoc. Motivační proslovy tohoto vůdce mne moc nebraly, ale mladí na začátku své kariéry by je asi měli důkladně prostudovat a řídit se jimi. Zajímavá byla pro mne fakta z rozvoje firmy a Zlína a příklady z jednání šéfa se svými zaměstnanci. Některé věci se podle mne zbytečně omílaly pořád dokola, ale rád jsem si knihu přečetl.

tlllk
12.06.2022 3 z 5

Bol to opis ikony, nie človeka. Autor používa vnútorné rozhovory aby navodil pocit autenticity, ale celé to na mňa pôsobilo škrobene. Kniha obsahuje niektoré zaujímavé informácia, len škoda toho pátosu.

JeffMusk
04.06.2022 5 z 5

Autor přibližuje nejen poutavý příběh hlavního hrdiny, ale i dobu ve které se odehrává a která je plná nových vynálezů a změn v chápání světa a podnikání. Překvapilo mě kromě toho, že byl Tomáš Baťa vlastně takovým startupistou, i to, že jeho podnikatelská, ale i životní cesta, byly posety spoustou velkým množstvím nepříznivých událostí. Jeho velikost spočívala právě v tom, že se dokázal vždy znovu vzchopit a využít každé situace, k překvapení všech ostatních, ve prospěch své věci. Baťovo nadšení prací je nakažlivé a máme se od něj co učit i po letech.

Vesmich
01.06.2022 5 z 5

Životopisných knih o TB, člověku, který se naprosto vymyká jakýmkoliv zdejším měřítkům, je dost, akorát zatím žádná z nich nemá (alepoň tedy podle mě) tento potenciál! Autor to napsal dokumentárním, moderním stylem, kdy se to čte samo, je to věrohodné a je v tom rozum i srdce. Tomáš Baťa z knihy vystoupí jako člověk, ani ne jako socha ani ne jako pomník, jako člověk, který pro to, aby dokázal naplnit svůj sen, musel mnohé udělat a mnohé právě udělat nesměl.

martin3683
17.01.2022 5 z 5

Dopředu se musím přiznat, že Baťa je můj velký podnikatelský vzor a mám o něm, jeho práci, přístupu k podnikání a životu celkem načteno. Když jsem viděl, že vyšlo románové ztvárnění života Tomáše Bati od slovenského autora Jozefa Banáše, tak nebylo na co čekat.
I když spíše než román bych si vypůjčil zaškatulkování z filmové tvorby a nazval bych to "dokudrama". Kniha vychází z reálných a historicky přesných údálostí s historickými postavami, ale autor si často domýšlí, co si postavy říkají za zavřenými dveřmi. Je vidět, že autor má projev Tomáše Bati velmi nastudovaný a vymyšlené pasáže střídá s jeho projevy, dopisy a dochovanými svědectvími. Celé to působí velmi věrohodně a kompaktně, jako kdyby autor s Baťou strávil celý život.
Kniha sleduje od narození do smrti hlavně Tomáše Baťu, zakladatele koncernu a tvůrce všech hlavních myšlenek. Jeho nástupce, bratr Jan Antonín Baťa, se v knize také vyskytuje ale jen okrajově a kniha již neukazuje, jak se musel popasovat s převzetím firmy, zvládnutím 2. světové války a nástupu komunismu. Kniha si tak říká o druhý díl, protože události po 1932 by méně znalé čtenáře celé dynastie Baťů mohly zajímat.
Knihu můžete vnímat různě. Jako román, dokudrama, historii byznysu v Československu od dob ještě Rakouska-Uherska, přes 1. světovou a během 1. republiky a nebo jako historii Zlína a okolí, do jehož rozvoje se Baťa zapsal takovým způsobem, že ho už nejde od tohoto místa oddělit, i když se komunisti snažili sebevíc (viz. snaha vymazat lidem Baťu z paměti přejmenováním města na Gottwaldov). Nebál bych se knihu zařadit i do kolonky osobní rozvoj. Bylo pro mne přínosnější a nabíjející číst s jakými problémy se musel popasovat a že vše jde zvládnout, než kdovíjaké příručky "Jak se stát za rok milionářem" nebo koučinkové seance.
Tomáš Baťa byl vše, co podle dnešních měřítek a "chytrých" knížek úspěšný podnikatel být nemá: workoholik, netrpělivec, prudké povahy, něco jako osvícený diktátor, mikromanažer. Něco jako demokracie u něj ve firmě nefungovala. Vedle toho měl vysoký mravní práh a i přes svoji tvrdost mu šlo nakonec hlavně o člověka a zákazníka. Když člověk čte jak rychle firma rostla, jak rychle s ní rostl Zlín, kolik budov stihli za rok postavit a jak prudce rostla produkce, tzv. dle dnešních pouček "rychle škáloval" a to do mnoha oborů najednou, tak je to takový podnikatelský vlhký sen. Z toho snu je dobré se probudit a přiznat si, že v dnešní době toto není možné, alespoň ne v průmyslové výrobě. Když se ale odpoutám od výroby bot a dám stejnou metriku třeba na IT, sofware a digitalizaci, tak vidíme podniky, které za stejnou dobu ne-li kratší dokázali vyrůst do velikosti, jak obratem tak počtem zaměstnanců, mnohem větší, než se Baťovi kdy zdálo - všechny ty Apply, Microsofty, Facebooky, Amazony apod. Když si pak dáte vedle sebe osobnostní profily všech těch zakladatelů, tak jsou si ve výsledku podobní, jen je škoda, že jejich otisk a přínos je vidět jen ve virtuálním světě, zatímco Baťa byl v tom fyzickém (boty, továrny i celá města) a hlavně mravním.
Když si představuji, jak by firma a celé Československo vypadalo, kdyby T. Baťa dostal dalších 10-20 let navíc a celou jeho fylozofii nezašlapali komunisti, tak je mi z toho smutno. Ač ale kniha končí podobně smutně, tak těch poselstvích dává čtenáři tolik, že po odložení knihy si bude chtít taky založit svou malou fabriku a nebo alespoň eshop :-).

Jurajovamaka
11.01.2022 5 z 5

Tak toto bolo jedno kvalitne spracované dielo životopisu Tomáša Baťu. Klobúk dole pred autorom a veľká poklona ikone dejín pánovi Baťovi....
Pri čítaní som ani nedýchala...v knihe prechádza rozprávaním od jeho detstva až po starobu a na rôznych príkladoch vykresľuje úspešnosť jeho podnikania...
Túto knihu by si mal prečítať každý jednotlivec, zaoberajúci sa podnikateľskou činnosťou...Baťa nám svojim životom ukázal, ako sa VŠETKO DÁ, KEĎ SA CHCE A NIE OPAČNE :-)
Za MŇA ani neváhajte s čítaním