Sólo

Sólo https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262039/bmid_solo-DFx-262039.jpg 3 22 9

James Bond - agent 007 série

< 46. díl >

Píše se rok 1969. James Bond – britský zvláštní agent 007 – právě oslavil pětačtyřicáté narozeniny a je povolán na ústředí, kde obdrží neobvyklý úkol: má se vypravit do neklidného západoafrického státečku Zanzarim, aby zneškodnil vzbouřence, kteří ohrožují zdejší režim. Bondův příjezd do Afriky je počátkem divoké mise, při níž se agent snaží odhalit, jaké síly stojí za místní brutální občanskou válkou a rychle si uvědomí, že situace zdaleka není jednoznačná. V Zanzarimu se zvrtne všechno, co se zvrtnout může, a navzdory splněnému úkolu v agentovi 007 zůstane pachuť a touha po pomstě. Aby se jich zbavil, nezbývá mu než pustit se do sólové akce.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Solo , 2013


více info...

Přidat komentář

ivzu77
13.12.2021

Jak jste si v hlavě při čtení představovali vzhled hrdiny? Jak vypadal VÁŠ James Bond? Můj jako Daniel Craig, i když jsem věděla, že časové by to měl být Sean Connery. Nejsem znalec bondovek, ale knihu je přečetla se zájmem, za mne zdařilé a uznatelné doplnění díla I. Fleminga.

mistrikova
10.02.2020 5 z 5

Moje první knižní bondovka a i když ji nenapsal Flemming, moc se mi líbila. Ačkoliv se odehrává v roce 1969, má přesah i do dnešní doby. Heslovitě: občanská válka v rozděleném africkém ministátečku, ropa, vyšší zájmy západních zemí, milostné pletky Jamese Bonda, komplikovaná zápletka s odhalením ke konci knihy. Za mě příjemná oddychovka. Doporučuji.


Voliarty
10.11.2019 4 z 5

Už ani nie nový a ani nie posledný román so slávnym Jamesom Bondom. Celkom som sa tešil, ja Bondovky rád. Z tejto mám zmiešané pocity.

Začiatok, kedy Bond oslavuje narodeniny je celkom rozvláčny a aj keď nám to chladnokrvného agenta poľudšťuje, tak je to otrava. Potom príde akcia v Zanzarime, ktorá ma bavila. Nasleduje ,,sólová akcia“, ktorá ma zo začiatku nebavila, ale čím viac sa blížil koniec a dej sa pomaly rozmotával, tak môj záujem rástol a rástol. Konečná pointa sa mi potom ľúbila, pretože svet špionáže nie je čierny a ani biely, ale pohybuje sa v ,,šedej zóne“, kedy je otázne, čo je a čo nie je správne.

Čo mi na knihe viac prekážalo, tak bola absencia riadneho záporáka. Bond má celkom výrazných záporákov, či sa už bavíme o Doktorovi No alebo Goldfingerovi. V Sólo nenájdete žiadnu taký výraznú postavu. Najviac sa k tomu približuje žoldnier Kobus Breed, ale ten je skôr ,,pravá ruka“ a aj keď ide o nebezpečného psychopata, tak na elitu Bondových nepriateľov proste nemá.

Chrbát knihy teda úplne neklame, Sólo je celkom dobré rozšírenie Bondovského kanónu. A ešte jednej Bondovke od Williama Boyda by som šancu dal.

kilometr
16.04.2019 2 z 5

Hodně slabá Bondova africká mise.O trochu lépe se to četlo,když došlo na pomstu 007.Celkově velmi výrazná nuda.Od autora Zmrzlinové války jsem čekal více.40%.

Martin_Happy
28.12.2018 4 z 5

Velmi slušně napsané pokračování, které celkem dobře zapadne do stylu Flemingových originálů. Četl jsme to přerušovaně vždy ve vlaku, takže mi to celkově trvalo, i když reálně jsme nad knihou strávil jen pár hodin. Děj má spád a je tam še, co k agentovi britské tajné služby patří. Snad jen v technickém popisu zbraní se autor až možná příliš zbytečně rozepsal, ale to je jen pár řádek navíc.

soukroma
21.11.2018 4 z 5

Dobře se to četlo, i když v centru dění byla občanská válka v západoafrické fiktivní zemi, se všemi známými důsledky i předpokládanými západními zájmy přesahující i zasahující úkoly špionáže. Bondovi je 45, takže jsme v roce 1969, a celý styl příběhu tomu dobře odpovídá. Autor si opravdu poradil s nároky na Bondovku po smrti duchovního otce Fleminga.

(Pozn.: Ale ani Bond by si nikdy nikde nemohl dát "láhev Jima Beana" - což jde na vrub vydavateli.)

lenka5
13.03.2018 3 z 5

Žádnou bondovku jsem nikdy nečetla, takže nemůžu srovnávat. Tahle se mi celkem líbila, jen v prostředku mě trochu nudila. Ale zlepšilo se to :-)

Gerdik
31.01.2018 3 z 5

Pro mě nobře napsaná kniha kde nechybělo nic z Bonda - akce, napětí, intriky, krásné ženy a nečekanými zvraty. Bohužel je to pořád dokola jedno a to samé, ale i tak můžu knihu doporučit – čte se moc dobře a děj krásně odsýpá. Postav není moc a čtenář se v nich dobře orientuje – což je za mě velká výhoda. Dal bych asi 3,5* ale bohužel jsem našel dvě nebo tři gramatické nebo překladatelské chyby, tak musím dát 3*.

CharlesWard
23.09.2016 2 z 5

Ne zas takový odpad jako jiné knihy pokračující v zavedeném kánonu, ale něco tomu stejně chybělo. A ono všudypřítomné politikaření tomu taky zrovna nepomáhalo.