Sokrates na rovníku

Sokrates na rovníku https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181326/mid_sokrates-na-rovniku-Dic-181326.png 3 17 4

Pátrání je věc ošemetná a nesmírně nejistá, člověk nikdy neví, co ho potká na cestě, po níž se vydal, jaká skrytá zákoutí poodhalí, zda se mu v nich bude líbit, nebo zda nakonec nebude zatrpkle proklínat své rozhodnutí. Zvláště pokud se rozhodne hledat vlastního otce. Právě na takovou cestu po stopách svého otce, pocházejícího z Konga, nás ve své nové knize Sokrates na rovníku bere Tomáš Zmeškal. Na rozdíl od svých předchozích románů popisuje v tomto příběhu osudy svých rodičů a prozrazuje něco i o sobě. Jako zkušený vypravěč s osobitým stylem se však intuitivně vyhýbá pouhému líčení klasické rodinné historie a vypráví například i o historických přešlapech, jichž se ještě na přelomu 19. a 20. století dopouštěly některé evropské státy vůči Africe a jejím národům. Teprve z tohoto prolnutí obou příběhů, oné komorní zprávy o otci a rodině s dějinami kulturního střetu, vzniká výsledný tvar Sokrata na rovníku, soubor deníkových zápisků, vzpomínek, úvah a rodinných reportáží. Znovu se zde ukazuje, že hledání je pokaždé činností nanejvýš komplexní, že nestačí pátrat v matrikách a sestavovat rodokmeny. Kdo chce skutečně pochopit, odkud přichází, musí umět dočasně opustit sebe a odvážit se k hlubšímu ponoru, ke společnosti, k zemi a dějinám. Teprve poté vzniká celistvý obraz o nás, o naší minulosti i o těch, kteří nás přivedli na svět.... celý text

Přidat komentář

Rade
23.11.2016 3 z 5

Spíše souhrn reportáží s občas docela zajímavými úvahami a trefnými i vtipnými postřehy, vyprávění o pátrání po doposud nepoznaném otci v exotickém africkém prostředí. A trochu i o hledání vlastních kořenů, i když autor se myslím takovému pohledu brání… Trochu mi vadilo, že jde o poněkud neuspořádaný, občas nenavazující text, ale asi to takto bylo pojato, jako střípky myšlenek, názorů, více či méně souvisejících s hlavním tématem knihy. Asi nejvíc mě zaujala kapitola „Dva strýčkové v Tervuren“ – o evropských dějinách a pro mě neznámém traumatu belgických současníků ohledně genocidy v dřívějším Belgickém Kongu.
Tři plus.

Danago
28.08.2016 5 z 5

Byla sem na autorském čtení pana spisovatele Zmeškala a teprve potom sem knihu četla, proto sem si ho krásně dosadila do jeho aubiografického příběhu o hledání otce. Četla sem podobné příběhy , ale nikdy ne z českého prostředí. Dosadit si konkrétního člověka , vlastní zemi , přidat pátrání po otci a příbuzných z otcovi strany a následné shledání v Kongu, bylo opravdu moc zajímavé čtení. Dozvěděla sem se i hodně nového z historie i současnosti Evropy i Afriky.


MichelleS
11.07.2014 4 z 5

Velmi zajímavá kniha o hledání spisovatelova konžského otce. Část, kdy pátrá po otcově osobě a adrese, je jako napínavá detektivka, návštěva rodiny v Kinshase zase zajímavý cestopis. Mnoho úvah a postřehů činí výpověď velmi osobní.

pagac17
16.06.2014

nihu jsem ,dnes dočetl. Je to zajímavá publikace, jejímž autorem je vlastně Čech ze smíšeného manželství, matka Češka a otec z Afrického Konga. Od pana Zmeškala jsou to zajímavé reportáže a vzpomínky. Mě jeho podání více přiblížilo minulé i současné problémy v jedné části velkého kontinentu. Bohužel sám autor se i setkal a setkává s rasovými předsudky.

Autorovy další knížky

Tomáš Zmeškal
česká, 1966
2008  79%Milostný dopis klínovým písmem
2009  82%Životopis černobílého jehněte
2013  66%Sokrates na rovníku

Kniha Sokrates na rovníku je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce6x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x