Sofistés

Sofistés https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26155/mid_sofistes-OAP-26155.jpg 4 35 4

Přidat komentář
Kabuky
Kabuky
01.01.2023 5 z 5

Výborný dialog.

Clivicus
Clivicus
29.10.2022 5 z 5

Plně souhlasím s paní Jass o náročnosti a těžkosti tohoto dialogu. Zde jest člověku pilně slova rozjímat než jen s ními jít. Tato rozmluva se jistě musí přečíst vícekrat, aby člověk zvěděl, kdo to vlastně je ten sofista.
Nyní si však má mysl zaslouží řádný odpočinek. Už rozumím, proč v Platónových dialozích ten druhý vždy spíše tomu prvému mluvnějšímu většinu odkývá a s ním souhlasí.
Toto filosofické dílo vskutku dochází pěti hvězdiček pro tíhu a hloubku tak těžko dosažitelnou.


Jass
Jass
04.12.2020 5 z 5

Sofistés je skutečně zvláštní dialog. Jestli mi Theraitétos připadal trochu málo jiskrný, tak tenhle dialog už skutečně nemá jiskru skoro žádnou. Erotické napětí zmizelo už v Theraitétu a tady zmizela i Sókratovská ironie a většina emocí. Už chápu, proč někteří platónští myslitelé Hosta z Eleje nazývají strojem na myšlení. Jsem zvyklá se u Platónových dialogů smát (vím, trochu nezvyklé), ale tady tyhle momenty úplně chybí. A stejně tak tu chybí i emoce opačné. Zajímalo by mě, jestli tohle všechno plní nějaký účel anebo jestli je to jen důsledkem vážné deprese, kterou Platón (snad) trpěl po neúspěších na Sicílii.
Hlavním tématem bezpochyby není vymezení Sofisty - i když i v téhle rovině jsou určité zajímavé okamžiky, kdy se ukazuje, že Sókrates si je se sofisty daleko bližší než by se z Platónových předchozích dialogů mohlo zdát. Hlavním tématem je bezpochyby status jsoucna, nejsoucna a nejvyšších rodů (což můžou ale nemusí být ideje) a vztahů mezi nimi. Celé téma je velmi těžko uchopitelné a přiznám se, že právě tohle je možná nejnáročnější dialog, který jsem zatím od Platóna četla. Čím víc jsem nad tím přemýšlela, tím méně jsem totiž chápala význam jednotlivých vět. Zlatý Timaios se svými pravoúhlými trojúhelníky.
Nic z toho všeho nutně neznamená, že je tento dialog horší. Chybí mu ale určitá Platónova lehkost a téma pro mě bylo těžko uchopitelné. To určitě neznamená, že byste si ho neměli přečíst, jen se na to duševně připravte...

Al.lio
Al.lio
27.12.2014 3 z 5

Kniha s sebou nese dvě hlavní myšlenky: Za 1. je to definice lidí, nazvánými sofisty a tedy i označení 'člověka sofistického' a za 2. rozebírá možnou existenci nejsoucna a nejsoucího Jsoucna.

Na to že se jedná o 90i stránkovou knihu, to samozřejmě není jednoduché čtení. Fakt, že se nejedná o odpočinkovou literaturu zmiňovat snad ani nemusím :D - Kniha vyžaduje svůj čas i prostor.

Platón nejde ohodnotit jinak než plným počtem hvězdiček. Navíc k tomu musím ještě vypíchnout bravůrní překlad. Výběr slov je opravdu překrásný.
Přesto pár hvězdičku dolů (:P) - pouhá otázka vkusu, jelikož mě tahle 'tematika sofisty' zas tak moc nezaujala. Přesto určitě doporučuji. :)

Autorovy další knížky

Platón
řecká, 427 - 347
1993  81%Ústava
1979  87%Dialogy o kráse
1993  85%Faidón
2008  83%Timaios / Kritias
2005  91%Euthyfrón, Obrana Sókrata, Kritón

Kniha Sofistés je v

Přečtených57x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x