Slunovrat

Lina Areklew

Během tragické noci 28. září 1994 na trajektu Estonia ztratil Fredrik oba rodiče, bratra Nilse i chuť žít. Obsesivní přesvědčení, že Nils katastrofu přežil, dovede Fredrika až do luxusního hotelu na idylickém ostrůvku v severním Švédsku. Ráno po oslavách slunovratu je ale jeden z prominentních hostů nalezen na břehu moře s hlavou rozraženou kladivem. Stopy vedou právě k Fredrikovi, kterému zbývá jediné východisko: vypátrat vraha na vlastní pěst. Policistka Sofie Hjorténová opustila prestižní místo u stockholmské kriminálky a vrátila se do rodného kraje v severním Švédsku. V den oslav slunovratu nečekaně potkává svého někdejšího milence Fredrika. Netrvá dlouho a toto střetnutí s minulostí převrátí její už tak dost komplikovaný život vzhůru nohama. Jako jediná věří ve Fredrikovu nevinu, ale důkazy mluví čím dál jasněji. Fredrikovi dochází čas a brzy je jasné, že vrah se s jednou obětí nespokojí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2024 , Bourdon
Originální název: Ur Askan, 2020

Komentáře knihy Slunovrat

tereza1964
14.01.2026

Velmi průměrná detektivka, ani jedna z postav pro mě nebyla moc zajímavá, celé to působilo dost utahaně. Zkusím si ještě přečíst druhý díl.

pepik1988
02.01.2026

Měl jsem problém se začíst. Chytl jsem se až někdo kolem sté stránce;(
Pak mi vadila spousta jmen v knize,občas jsem se ztrácel.
Po dočtení jsem takovej rozporuplnej,zda se mi to vlastně líbilo. No zkusím 2. díl, třeba mne více zaujme.

Abikk
05.12.2025

Slunovrat je pro mě veliké zklamání. Úvod působil slibně a zdálo se, že by příběh mohl nabrat zajímavý směr, ale postupně se z něj vytratilo tempo i napětí. Děj se začal nepříjemně táhnout a já jsem se přistihla, že mě čtení spíš unavuje než těší. Mrzí mě to, protože potenciál tam byl, ale nakonec šlo o jednu z těch knih, které jsem dočítala spíš ze setrvačnosti než ze zvědavosti. Někdy se to holt stane.

lexikon_tza
02.11.2025

Další parádní severská atmosféra, tentokrát nás příběh zavede do severního Švédska. Oslavy slunovratu, nějaká ta vražda a hon na pachatele - ideální kombinace pro příjemné čtení.

Fredrik před lety přišel o rodiče i bratra při námořním neštěstí a od té doby to s ním jde z kopce. Navíc má pocit, že svého sourozence pořád někde vidí, což jeho posttraumatickému stresu nikterak nepřilepšuje.

Když má Fredrik pocit, že bratra zas zahlédl s ředitelem jednoho prestižního hotelu, rozhodne se, že ho bude sledovat, aby mu prozradil, kde se jeho bratr skrývá. To ovšem netuší, že ho sledování zavede až na daleký ostrůvek na severu Švédska.

Tam se Fredrik náhodou setkává se Sofií, se kterou před lety prožili krátký románek. Sofie je shodou okolností vyšetřovatelkou místní policie. K Fredrikově smůle se po oslavách slunovratu objeví na ostrůvku mrtvola a Fredrik vypadá jako hlavní podezřelý. Jeho zběsilý úprk začíná a zamotá přitom všechno možné. Policii se vydat nemůže, tedy mu nezbývá než po vrahovi pátrat sám.
Podaří se mu to?

Čtivé, napínavé, severské - tyto ingredience mají u mě úspěch zaručen a já už netrpělivě vyhlížím volné pokračování s názvem V temnotě, které teď právě vyšlo. Za mě velké doporučení!

marciliv
16.08.2025

Kniha mi v lecčems trošku připomínala Zmizela v mlze od M. Klevisové, a to hlavně nastíněním života na severu a popisem přírody, počasí. Jinak je o trochu akční, více krve, ale v ucházející míře. Mě se děj líbil - bylo tam napětí, linka do historie, pátrání na vlastní pěst, milostný vztah, osobní problémy ... a těším se na další díly ze série :)

HaHa11
17.06.2025

Lehce nadprůměrná "severská" detektivka - ostrovní reálie, atmosféra nejdelších dní v roce, nezbytná milostná linka. A mnohokrát ověřené (či provařené) vypravěčské postupy - stíny minulosti, kdo bude další na řadě, slepá ulička a bingo .... Nic třeskutě originálního autorka čtenářům nenabídla, ale četlo se to celkem slušně - a když je to léto ....

Pája.151
26.05.2025

Nebylo to špatné, i když to byl druh spíš takové "ženské" detektivky, s romantickou linkou a opisem pocitů. To zrovna nevyhledávám. Víc mi ovšem vadilo, že příběhu chyběl spád a tempo, místy se to vleklo, a taky ploché, vlastně takové "nijaké" postavy. Výsledek byl nakonec uspokojivý. 3/5

martini.ce
18.05.2025

Poctivá detektivka. Tajemství z minulosti (s přibývajícím dějem odhadnutelné), sympatická policistka se zamotaným osobním životem, její dávný přítel a zajímavé prostředí švédských ostrovů. Funguje to.

dan-sam
07.05.2025

Příjemné prostředí méně známé oblasti Švédska, děj, který přirozeně plyne ve správném tempu, a tajemství minulosti. Ač je z textu patrná ženská ruka (detailní popisy pocitů jednotlivých postav, romantická větev příběhu), je to druh detektivky, kterou si čtenář s klidným svědomím může zabalit na dovolenou a nudit jej nebude. Kupodivu jsou zajímavější spíš vedlejší postavy, ale i s těmi hlavními si člověk vystačí, byť příběh Estonie je opravdu jen v pozadí.

brndovka
04.04.2025

Kniha se mi četla úplně sama. Sice jsem si konec domyslela, ale vůbec mi to nevadilo. Těším se na další knihy.

Sulmo
31.03.2025

Kniha byla napínavá, děj rychle odsejpal.

jahlina
26.02.2025

Chvíli trvalo, než jsem se do příběhu začetla. Na vině byla nejspíš špatná orientace, kdo je kdo, a pomalejší tempo. Postavy mě hned zkraje nezaujaly. Nicméně jsem vydržela a jsem ráda. Vyprávění postupně dostalo tu správnou dynamiku, kdy toužíte odhalit tajemství, které sahá daleko do minulosti. Něco málo tušíte, ale potřebujete se utvrdit, že to tak skutečně je. Nechybělo překvapení na závěr.

Kromě vyšetřování tu visí otazník, jak se bude dál odvíjet soukromý život hlavní hrdinky Sofie. Okouzlilo mě prostředí. Já na ten sever budu muset vyrazit .

Slunovrat mi malinko připomínal knížky Kristiny Ohlsson nebo třeba sérii „komisařka z ostrova“ německé autorky Anny Johannsen, které patří k mým oblíbeným.

Série z ostrova Ulvön má v originále zatím 5 dílů a já doufám, že se dočkáme překladu.

VasnivaCtenarka
25.02.2025

Severské detektivky jsou oblíbené pro svou atmosféru a prostředí, které je pro nás obvykle temné a mrazivé. Slunovrat v tomto asi také nezklame – izolovaný ostrov, oslavy slunovratu, neklidné moře – to vše vytváří působivé kulisy, které dodávají příběhu skutečně tu správnou severskou atmosféru. K dobru knize musím také přičíst zajímavou hlavní postavu – Fredrika- jehož trauma z minulosti působí poměrně uvěřitelně a vnáší do děje jistou psychologickou hloubku.

Knize však musím vyčíst absenci svižného spádu – rozjezd byl děsně pomalý a celkově to působilo na severskou krimi poměrně táhlé. To mi osobně kazilo celý dojem z knihy. Všechno ostatní – jako například to, že děj byl poměrně dobře predikovatelný, knize odpouštím. Ale od severské krimi opravdu očekávám spád a napětí. Nic z toho jsem při čtení necítila.

Slunovrat je poměrně průměrná severská detektivka. Má dobrou atmosféru a zajímavý psychologický prvek, ale ničím zásadně nepřekvapí. Pokud hledáte solidní thriller bez velkých inovací, bude se vám líbit. Jestli však očekáváte něco, co vás opravdu vtáhne a ohromí, budete nejspíše trochu zklamáni.

soukroma
24.02.2025

Zdlouhavé, nezajímavé a k uzoufání nudné: i když se to četlo rychle, na těch 400 stranách se toho děje pramálo. Ani z oslav slunovratu a místa děje autorka nevytěžila vůbec nic pro čtenáře. I klíčové postavy nestály za nic. A odvolávka na potopení Estonie zůstala také jen odvolávkou, nic k tomu autorka nepřičinila.

blebuska
16.02.2025

Začátek byl zdlouhavý, až jsem přemýšlela, že knihu odložím... Ale nakonec jsem ráda, že jsem dočetla

sidonka
15.02.2025

Zajímavé čtení na víkend, občas trochu zamotané, ale čtivé, takže asi časem sáhnu po dalších dílech autorky, mám ráda, ženy vyšetřovatelky, to je hlavní lákadlo, i když Sofie byla opravdu svá

leny.wood
13.02.2025

Průměrné čtení. Bylo to takové nijaké, roztahané, pořádně se začalo něco dít až v druhé půlce a ani tak to ve mně nevyvolalo touhu číst dál a dál, četla jsem spíš ze setrvačnosti. Nejvíc mě ubíjelo to románové klišé táhnoucí se se Sofií skoro celou dobu.

Šárka.Šála
13.01.2025

Maximální počet hvězdiček...pokud je pravda, že je to začátek série, tak už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

Olous1
11.01.2025

Já půjdu proti proudu. Mě kniha vůbec nesedla. Vůbec jsem se nemohla začíst, ztrácela jsem se v ději a chvilkami jsem ani nevěděla co čtu. Někdy to prostě nevyjde. 60%.

SBH
10.01.2025

(SPOILER) Poetický název, temný příběh. Co se týče obálky, na první pohled vypadala zajímavě, než jsem si na druhý všimla podivných úprav a nelogičností. Fakt je takový (finanční) problém nechat si podobný obrázek nakreslit od živého výtvarníka?
Zpočátku jsem se s příběhem docela trápila. Dvě životní trosky Fredrik a Sofia sice byli vykresleni hluboce a uvěřitelně, přesto mi dělalo problémy se s nimi ztotožnit. Obzvlášť v případě Fredrika jsem si občas ťukala na čelo, jaké zničující hlouposti ten chlap provádí. Ovšem ve chvíli, kdy se ti dva setkali, dostalo všechno úplně jiný šmrnc. A ne, nebylo to jenom tou lehkou romantickou linkou, která vyšetřování podbarvila a oba hlavní hrdiny významně ovlivnila. Ono všechno začalo dávat smysl.
Autorce se podařil mistrovský kousek. Čtenáři umožnila retrospektivními vhledy do příhod z roku 1979 vědět víc než všichni vyšetřovatelé dohromady, přesto udržela napětí a ano, podezírala jsem jistou osobu, ale zmýlila jsem se. Nakonec jsem pravdu odhadla z jednoho detailu při Tordově zranění, takže od té doby jsem se o hrdiny začala bát ještě víc. Vraždy se utěšeně kupily, mělo to však (zvrácenou) logiku a v několika případech bych i přiznala, že si to dotyční zasloužili. Detektivní linie na jedničku s mašlí.
Popis švédské krajiny a života na poetickém ostrůvku byl jako obvykle dechberoucí (včetně tedy naturalistického vylíčení místní delikatesy z fermentovaných sleďů, děkuji pěkně), na turistiku určitě skvělé, ovšem žít bych tam nechtěla. A jak už jsem zmínila, veškeré další prvky spisovatelského řemesla, jako reálné, propracované postavy i dialogy bylo provedeno na výbornou. Ani se nechce věřit, že se jedná o prvotinu autorky.
Jediné, co musím vytknout, je nedořešený závěr. Ano, poslední dvě věty jsou mega vtipné, ale osud jedné z hlavních postav je úplně ve hvězdách a ta druhá, no, domýšlet se můžeme cokoli.
Každopádně se jedná o lahůdku, vřele doporučuji, a pokud se na českém trhu objeví další díl, sáhnu po něm.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Lina Areklew také napsal(a)

Lina Areklew
švédská, 1979