Sociální patologie

Sociální patologie https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73831/socialni-patologie-73831.jpg 4 34 9

V současné době zaznamenáváme zvýšený výskyt jevů, které jsou společností většinou hodnoceny jako nežádoucí, nebo dokonce nepřijatelné. Ohrožují společenský vývoj jak z hlediska morálky, tak mravnosti. Zcela přirozeně se proto zvyšuje zájem odborné, ale i laické veřejnosti o dostatek informací objasňujících příčiny zmíněných jevů a zejména pak o možnosti jejich řešení. A právě proto je tu kniha Sociální patologie. Seznamuje studenty psychologie, sociologie, pedagogických oborů a odbornou veřejnost s vybranými sociálně deviantními jevy. Autoři věnují pozornost především jevům, které mají vyšší stupeň nebezpečnosti pro společenský vývoj, stav společnosti a úroveň jejího uvědomění. Zabývají se obecnými okruhy sociální patologie a deviace, vymezením základních pojmů a postižením zdrojů a faktorů, které jsou považovány za příčiny rozvoje společensky negativních jevů. Rozebírají společensky závažná témata, jako například kriminální chování, problematiku závislosti na psychoaktivních látkách, impulzivní a návykové poruchy, problémy spojené s nevhodným působením rodiny, otázky agresivity, násilí, suicidality apod.... celý text

Přidat komentář

Kabuky
30.06.2023 5 z 5

Velmi kvalitní kniha.

jakub2951
10.02.2023

Tato publikace pojednává o společensky nežádoucích až nepřijatelných projevech chování. Reaguje tak na potřebu praxe a také zvýšený zájem studentů, kteří se připravují na výkon povolání sociálního pracovníka, zdravotníka, učitele, či zaměstnance veřejné správy. Jistě si přijde na své i veřejnost s okrajovým zájmem o problematiku sociálně patologických jevů. Záčátek publikace se věnuje vymezení základních pojmů sociální patologie a vysvětlení normality a abnormality. Dále je v knize pojednáno o přičinách, projevech a následcích toho každého patologického jevu a možnostech jeho eliminace nebo alespoň redukci. Každý z jevů je vymezen a doplněn o zkušenosti autorů. Nechybí zde ani řešení otázky rodiny jako zdroje rozvoje patologických projevů, zkušenosti s vězni a kapitola o kriminalitě a delikvenci.


AjťačkaTýnka
15.01.2023 4 z 5

Jako podpora ke studiu posloužila kniha velmi dobře, četla se mi mnohem lépe, než některé jiné učebnice. Protože se za dobu od vydání udála hromada dalších výzkumů a nashromaždilo se mnoho dat, ocenila bych další revizi s rozšířením (zejména pro kapitolu osm).

Eva_Skala99
17.11.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších odborných knih, které jsem měla možnost přečíst v průběhu vysokoškolského studia. Je přehledná, srozumitelná a čtivá. Může posloužit nejen k učení a rozšíření informací, ale taky pomoct při psaní různých odborných prací. Velmi jsem ji využila při psaní bakalářské práce. Doporučuji.

hu_87
06.02.2020 5 z 5

Pěkně a přehledně napsaná kniha. Ale co hlavní - velmi srozumitelně. K učení na zkoušku ideální, protože vám spíš přijde, že si čtete nějakou rozšiřující a zajímavou literaturu, než že něco povinně studujete. Víc takových knih, prosím.

Venda32
03.02.2020 5 z 5

Výborně napsaná kniha zabývající se sociální patologií. Je vidět, že oba autoři vědí o čem píšou a že to dokážou vhodně hodit na papír tak, aby to bylo snadno pochopitelné.

LucieD81
03.08.2016 3 z 5

Přehledná, stručná a velmi zajímavá kniha věnující se sociální patologii, všem, kdo mají k oboru blízko, doporučuji.

radekk33
28.12.2015 5 z 5

Mnoho literatury na téma sociální patologie není. Každá taková kniha je prospěšná a důležitá. Kniha je psána poměrně stručně a výstižně, dobře se čte. Nijak nenudí sáhodlouhými pasážemi o ničem. Jednotlivá témata jsou dobře řazena. Některá témata jsou ovšem jinde rozpracována lépe a zajímavěji, jiná jsou naopak v této knize zpracována výborně. Každému, kdo má blízko k sociálním vědám bych ji doporučil.

Arlique
25.10.2012 5 z 5

Ideální volba pro všechny, kdo se chtějí prvně seznámit se sociální patologií. Publikace je přehledná a výborně napsaná. Rozhodně doporučuji