Socialistická základní škola pohledem pamětníků

Socialistická základní škola pohledem pamětníků https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391742/bmid_socialisticka-zakladni-skola-pohled-PuJ-391742.png 4 2 2

Kniha se zabývá soudobými dějinami základního školství na našem území, a to zejména obdobím tzv. normalizace. Nejde však o klasický přehled historických událostí, zákonů či nařízení. Dějiny škol i život učitelů jsou představeny pohledem pamětníků, tedy přímých aktérů školního i mimoškolního života.

Přidat komentář
Kabuky
Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Kvalitní publikace.

Lenka4
Lenka4
16.10.2018 3 z 5

Dobrý záměr, špatná realizace. Záznam vzpomínek v doslovném přepisu nahrávky je opodstatněný v případě, kdy vypravěč již nežije, nebo má velké zdravotní problémy. Každý se vyjadřuje jinak při rozhovoru a jinak v písemném projevu. Písemný záznam bývá ucelenější, má promyšlenou strukturu a vybranější výrazové prostředky. Nepřekvapí, že někteří respondenti odmítli své vzpomínky autorizovat. Výsledek totiž neevokuje obraz inteligentního, vzdělaného učitele. K dalšímu znehodnocení přispěla i anonymizace, jakkoliv je z hlediska pamětníků pochopitelná. Výzkum by přinesl daleko lepší výsledky, kdyby dotazovaní své vzpomínky sami, nebo s pomocí autorů, sepsali. Práce by sice byla časově náročnější, ale kvalitativně na mnohem vyšší úrovni. Jistě by se vynořily i další zážitky či detaily. Hlavně srovnávání poměrů ve školství za socialismu a dnes je velmi zajímavé, stejně jako změny v chování žáků.


Štítky knihy

učitelé, učitelky

Autoři knihy

Jiří Zounek
česká, 1973
Michal Šimáně
česká, 1982
Dana Knotová
česká, 1958

Kniha Socialistická základní škola pohledem pamětníků je v

Právě čtených1x
Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x