Snílek

Snílek https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60182/bmid_snilek-XFp-60182.jpg 4 34 7

Petr je obyčejný chlapec, který ve volném čase nejraději sní a dovádí věci do jejich absurdních důsledků. V povídkách, které jsou popisem jeho fantazie, se vzbouří sestřiny panenky a utrhnou mu končetiny, zmizíkem vymaže rodiče se sestrou, převtělí se do domácího kocoura a vybojuje za něj rozhodující bitvu nebo se stane batoletem, čímž k němu ztratí dřívější odpor.... celý text

Literatura světová Novely Pro děti a mládež
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Daydreamer , 1994


více info...

Přidat komentář

Luigi1
03.03.2024 3 z 5

Tak tohle bylo napsané pro děti no nevím

Boboking
19.01.2024 5 z 5

Kouzelný příběh, ve kterém je vzpomínáno na jedinečný čas dětství, ve kterém ještě věříte a prožíváte kouzla a magii kolem vás. Jednoduchým, dětským, přesto brilantním jazykem vyprávěný příběh z pomezí magického realismu, s krásným nostalgickým závěrem. Pro mne osobně jeden z nejúchvatnějších popisů dětství. Přečteno v rámci ČV 24.


Miranda
07.10.2022 5 z 5

Je to asi obdobím, ve kterém jsem tuhle dětskou knihu četla, ale já jsem z ní opravdu nadšená, dojatá, nejradši bych autora vyhledala a vyjádřila bych mu hluboký vděk za to, že je na světě a tvoří tak krásné knihy. Je pravdou, že se nejedná o typickou dětskou knihu s jednorožci a růžovými princeznami. Realita je hmatatelná a nějaké to strašidlo je všudypřítomné. Petrovy transformace jsou zvláštní a někomu mohou připadat děsivé, ale copak to, že v jakési perníkové chaloupce si bába s dědkem chtějí upéct vykrmené dítě, stejně jako jezinky a vlk a jiné, to je přece také hrůza a bereme to jakoby nic, tady jen jedna panenka chce kluka upravit k obrazu svému, jemně řečeno. Velmi mě dojal příběh Kocour, protože sama mám téměř 17ti letou kočku, stejně tak příběh o Miminu, protože jsme v očekávání a už jedno dítě v Petrových letech máme a úplně maximálně příběh Dospělý, protože se naše dítě už blíží tomu věku a kdo jiný než dospělý jako čtenář pochopí, jak pravdivý ten poslední příběh Snílka je. Knihu velmi doporučuji pro přečtení dospělým a okolo toho desátého roku i dětem, a možná pak, až budou samy dospělí, aby se k ní vrátily. Třeba budou dojetím brečet stejně jako já.

micha-ella
31.05.2018 2 z 5

Ian McEwan je jeden z mých oblíbených autorů. Bohužel u této knížky jsem hned na prvních stránkách zjistila, že je pro děti, nevydržela jsem, odložila jsem jí nedočtenou.

Flipper
25.01.2018 1 z 5

Mimoriadne zlá kniha pre deti. Ako S. King nikdy nebude písať dobré romantické telenovely, tak autor Betonovej záhrady nenapíše dobrú knihu pre deti. Fantázia je tu slabá, nepríjemne strašidelná a rieši len variácie na tému chlapec si vymení telo s .... kniha nevýchovná, násilná (vymením si telo s kocúrom a idem len tak vyvolať bitku) či dokazovania si veľkosti svojho ega. Peter je inak slušný, ale v realite nadáva, inak rodičov miluje, ale nechá ich zmiznúť a tak podobne. Pritom happy endy sú akosi len narýchlo dopísané, keď sa vyčerpá ten "wow" efekt snívania.
Nedávno som čítal rozprávky B. Jóbusa a oproti tomuto je to sakramentsky diametrálny rozdiel.

martinaplum
23.04.2016 4 z 5

Krasne pribehy s naznakmi mojho oblubeneho McEwanovskeho znepokojenia. Neviem, ci by som vsetky precitala malym detom.

petula.pd
11.09.2013 5 z 5

Úžasná kniha, doporučuji !