Sníh z Bogoty

Sníh z Bogoty https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45693/snih-z-bogoty-45693.jpg 5 12 4

Juraj Liška je absolvent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, zúčastnil se expedice s doc. Janským, která nalezla nové prameny Amazonky. Latinská Amerika mu učarovala, v r. 2000 získal stipendium na univerzitě v Kolumbii. Tam strávil dva roky. Podařilo se mu vstoupit do míst, ovládaných guerillou, nafotit 5000 fotografií, natočit několik filmů pro místní TV, založit snowboardovou školu (nad 5000 m n.m. je v Kolumbii ledovec) a stát se v této zemi patrně nejslavnějším Čechem. Autor publikuje články v časopisech, pořádá přednášky. Díky svému dvouletému pobytu v zemi, kam se dostane jen málo lidí, ale která oplývá krásami přírody (karibské pobřeží vedle Kordiller), měl Liška příležitost setkat se s členy partyzánského odboje, guerillas, a dostat se do míst, která jsou ovládána kokainovými králi. Jeho projekt snowboardové školy se stal v Kolumbii hitem. Kniha zajímavým a nenásilným způsobem kombinuje několik "chytlavých" témat - cestopis ze země, kam se ani řada dobrodruhů neodváží a o níž běžný člověk jen ví, že je tam nebezpečno, prvek módního extrémního sportu (snowboarding v 5000 metrech a sandboarding), téma osudů Čechoslováka, který se proslavil v cizině. Navíc se nejedná o tuctový cestopis někoho, kdo v daném regionu strávil pár týdnů a pak načetl spoustu knih, ale o autentické zážitky člověka, který měl možnost danou zemi poznat velmi zblízka a na vlastní kůži po delší dobu.... celý text

Přidat komentář
RMarkéta
RMarkéta
18.07.2019 5 z 5

Z Kolumbie se mi zatím do ruky dostala jen dobrá káva a nezapomenutelný a neodbytný telenovelový boom, který mě taky samozřejmě zasáhl. Nějak jsem se mu před lety nedokázala ubránit. To přiznávám bez mučení. Přesně takových cestopisů jako je tento si moc vážím. Ze začátku mi vadilo, že celá kniha je z křídového papíru. Příjemné počtení doplněné hezkými fotkami.

AndreaSch
AndreaSch
16.03.2013 4 z 5

O Kolumbii zatím nevyšlo téměř nic, ani cestopisy ani historické knihy, proto Sníh z Bogoty milovníci této země určitě ocení. Po přečtení si odnesete dojem, že pokud se zde, do jednoho z nejobávanější míst na světě, vydáte, čeká na vás spousta neočekávaného dobrodružství, ale i adrenalin z nebezpečí, že se už třeba nemusíte ani vrátit.


valentýna
valentýna
08.01.2013 5 z 5

Moc hezké čtení o životě, lidech a přírodě v Kolumbii doplněné nevšedními zážitky podnikavého studenta.

bikerbm
bikerbm
04.05.2011 5 z 5

Poutavé zážitky českého studenta studujícího na univerzitě v Bogotě.Dost zajímavé počteníčko o Kolumbii

Autoři knihy

Jiří Roth
česká, 1963

Kniha Sníh z Bogoty je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x