Snídaně se psem

Snídaně se psem https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17582/snidane-se-psem-17582.jpg 4 19 4

Román známého písničkáře, básníka a publicisty, současného předsedy Českého centra Mezinárodního PEN-klubu, je mozaikou československého osudu dvacátého století s akcentem na jeho druhé polovině a s přesahem do současnosti… Příběh je poskládán z drobných všednodenních obrazů na půdorysu rodinného příběhu. Autor ve svém vyprávění nešetřil ani dobu, ani své hrdiny. Pro jeho vyprávění je typická ironie, za níž však prosvítá složitý vztah rodičů a dětí a hledání průniku jejich oddělených světů. Román zachycuje deformující zasahování veřejného dění do soukromého života a autor se v něm pokouší pochopit a vysvětlit. Atmosféra předlistopadové doby na nás zde promlouvá z přesně zachycených absurdit, jejichž obludnost tkví v jejich nezpochybňované samozřejmosti. Snídaně se psem je čtivá próza, místy se čtenář i zasměje, často jde ovšem o smích, při němž mrazí.... celý text

Přidat komentář

Annannas
24.04.2022 4 z 5

Četla jsem díky ČV, najít spisovatele o 22 let staršího byl oříšek... Nebýt tohoto tématu asi bych tuto knihu nikdy nečetla, ale byla jsem mile překvapená.

Marmarek
10.03.2021 5 z 5

Moc pěkná záležitost, která mě příjemně překvapila. Výstižná zkratka. Trochu jsem se bál, že z pohledu psa bude všechno, ale byl to jen velmi výstižný rámec, což bylo velmi funkční.


danazeskolky
29.07.2016 3 z 5

Dalo se přečíst, je to sympatická velikost knihy do kabelky :-) Chvílemi mě to bavilo víc, jindy méně, byly tam i zajímavé situace. Např., jak se Haštal bavil v nemocnici s mladým klukem a hodnotili spolu zpětně, proč kdo byl u "komančů" apod. Jen jsem přesně nepochopila smysl toho, že některé kapitoly byly "vyprávěny" psem - členem domácnosti, čekala jsem nějakou pointu, ale nějak jsem ji asi přehlédla... Taky to podle mě mělo jít víc do hloubky - např. sourozenecký vztah Hynka a Hanky. Tak nějak to vše klouzalo jen trochu po povrchu.

fruitbueno
21.01.2014 3 z 5

Trošku zklamání z rozvláčné první půle, která brzdila solidní konec. Smutný příběh z nedávné minulosti...