Snídaně na refýži

Snídaně na refýži https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14401/bmid_snidane-na-refyzi-fuw-14401.jpg 4 39 5

Soubor subjektivně laděných povídek z let 1990–96, v nichž antihrdina Pavel vypráví o setkáních a událostech, které zasáhly do jeho života. Kromě milostných vzplanutí a depresívních stavů líčí také otřesné zážitky z válčící Bosny či zkušenosti řidiče převážejícího zvířata hynoucí v zaplombovaných kamionech. Příběhy psané v ich-formě působí velice sugestivně, k čemuž přispívá i použití hovorové češtiny.... celý text

Přidat komentář

Miroslavacte
28.03.2024 5 z 5

Nepodbízivé povídky, které mě vtáhly. Antihrdina mě bavil, líbivost nevyhledávám.

Zuzanak4
06.12.2021 5 z 5

Nechápu tak nízké hodnocení. Tak sugestivní zážitek jsem si neodnesla z mnoha povídek. Většinou kloužou po povrchu. Tyhle ale ne.


triatlet
03.02.2020 4 z 5

Při čtení 6. povídky (Noc s manekýnou) jsem měl pocit, že vypravování amatérského fotografa mi je povědomé. Tak jsem koukl do obsahu Vzpomínek na jednu vesnickou tancovačku (https://www.databazeknih.cz/knihy/vzpominky-na-jednu-vesnickou-tancovacku-207123)...
I napodruhé mě Jiří Hájíček přesvědčil, že také v povídkách dokáže mistrně vykreslit beznaděj, naivitu, snění. Postavy nikterak neheroizuje.
Autor dokonale vystihuje atmosféru konce 80. let a začátku 90. let. Některé povídky vyústí ve vtipnou pointu - demokratickou \"volbu\" z povídky Snídaně na refýži jsem znal, ale nedohledal jsem, kde byla povídka publikována.

\"...tenhle příběh umře s námi dvěma, protože příběhy umírají jako lidé. Jen některé znám, které přežily staletí, třeba ty od Shakespeara, které se dodnes hrají v divadlech, jenže ty se nikdy nestaly.\" (s. 75, Baladička)

Damato
21.01.2019 1 z 5

Když jsem tady na DK, díky uživatelům přišla na pana Hájíčka, byla jsem jím trochu zaslepena a první jeho knihy, co se mi dostaly do rukou jsem hltala. Jak však praví klasik.... "Nic netrvá věčně". Popřeji panu Hájíčkovi širokou čtenářskou základnu, ale mě už jeho knihy nic nedávají. Z úcty k jeho práci je mi však hloupé napsat "nudí."

splichalka
22.12.2014 3 z 5

Mám ráda Jiřího Hájíčka. Ale prostě nemám ráda povídky.