Sněženky

Sněženky https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64552/bmid_snezenky-ytx-64552.jpg 3 42 10

Britský právník Nicholas vzpomíná na svou „poslední zimu v Rusku“: na pracovní problémy, které musel řešit při přípravě stavby nového ropovodu, ale především na osudové setkání se dvěma sestrami, Mášou a Káťou. Jejich teta disponuje rozlehlým bytem v centru Moskvy, a tak se Nicholas, zamilován do Máši, rozhodne pomoci s přípravou dokumentů potřebných k výměně nemovitosti. Nevšímá si postupně se vyjevujících nesrovnalostí – drobností, které na první pohled působí nevinně, ale skrývají velikou hrozbu… Strhující psychologický obraz postkomunistické Moskvy a jejích obyvatel; autorský debut vycházející z osobních prožitků (A. D. Miller byl v letech 2004–2007 moskevským dopisovatelem listu The Economist), vystavěný s mimořádnou stylistickou obratností, čistotou a elegancí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Snowdrops , 2011


více info...

Přidat komentář

Jája92
20.12.2022 3 z 5

Kniha mě příliš neuchvátila. Ačkoliv kniha není obsáhlá, přišla mi těžkopádně napsaná. Asi jsem nepřišla na chuť autorově stylu psaní.

SSTknihy
31.07.2022 4 z 5

Největším kladem téhle knihy je autorova znalost reálií. Je znát, že v tomhle světě nějakou chvíli pobýval a nasál dostatečně atmosféru i specifika ruského žití. Ať už je to každodenní život v moskevských ulicích, bezohledný boj o moc, všudypřítomná korupce, vláda peněz, nebo deziluze z lepších zítřků po pádu železné opony. Z pohledu člověka, který tuhle dobu zažil je jednání hlavního hrdiny sice trochu naivní a od začátku si říkáte, jak může být někdo tak blbej, ale o to víc působí příběh věrohodněji.
Přestože má kniha necelých 200 stran, za odpoledne jí nepřečtete. Miller píše jazykem plným metafor, přirovnání a vyjadřuje se v dlouhých souvětích se spoustou odboček. Vyžaduje si vaši plnou pozornost a postupně vás vtáhne do marastu nevlídné ruské zimy.


Luciefever
29.12.2021 2 z 5

Můj duševní slovník je bohatší o jedno slangové slovo. Moje představa o ruském člověku se potvrdila a prohloubila. I já podléhám určitému druhu fascinace touto krajinou, která mě vábí a odrazuje zároveň. Adresátkou této zpovědi bych být nechtěla a v textu mě ty "odskoky" rušily. Ale už pro to prostředí a jinakost příběhu mě tohle čtení celkem bavilo.

Šárka_D
16.01.2016 4 z 5

Z popisu zimní Moskvy mrazí a dýchá podivná nostalgie. Kniha má silnou atmosféru, krásné hořkosladké momenty a silný závěr.

herotabe53
07.04.2015 2 z 5

Kniha mě bohužel nepřesvědčila o své kvalitě, koupila jsem si jí asi za 20Kč v Levných knihách, ale i tak jsem cekala více.

zuza.floderova
24.03.2015

Mě se to teda nelíbilo, nezvládla jsem to přečíst, vzdala jsem se po 10 stranách to se prostě nedalo.

MonisPop
26.06.2013 3 z 5

V knihovně jsem po této knize sáhla, protože jsem už nevěděla, co si vzít. Moc se mi líbila definice sněženky. Chvíli jsem litovala, protože děj neměl tak dobrý a napínavý spád, jako jiné knihy. Vlastně až poté, co jsem knihu dočetla jsem si řekla, že je dobrá a má skvělý nápad, ale při čtení jsem se nudila a musela jsem se nutit, abych to dočetla. Když to shrnu.. nějaké ty věci okolo ropy jsem moc nevnímala, protože mi neoslovily a myslím, že by to bez nich bylo lepší, ale příběh o Máše, Kátě a jejich "tetě" se mi nakonec zalíbil, protože je to něco jiného a o Rusku jsem toho zatím moc nepřečetla. Rozhodně jsem takový závěr nečekala a byla jsem moc ráda, že se kniha na konci vylepšila. Doporučuji neodkládat, pokud tuto knihu rozečtete.

evasamankova
03.03.2013 4 z 5

Hezké, smutné, zoufalé. Určitě stojí za přečtení. Je to prostě Rusko...

Tulenik
17.06.2012 3 z 5

relativně útlá knížečka a přesto mi trvalo několik týdnů ji přečíst, dostat se do obrazu, pochopit myšlenkové pochody a až poslední čtvrtina mě uchvátila a donutila k tomu, co mi obvykle knihy dělávají - dočíst za každou cenu.

Kniha je intimní zpovědí stárnoucího řadového právníka o pravděpodobně největším průšvihu jeho zrání, které vedlo k tomu, že jeho kariéra spadl na začátek a tam už zůstala.

Vyprávění je usazeno jako dopis=zpověď=zdůvodnění ženě, s níž plánuje svatbu - motivace mi uniká, při četbě mne tyto odkazy rušily. Jako žena bych asi od svého nastávajícího nechtěla číst o předchozím vztahu, který zanechal nepřekonatelné stopy fascinace.

Nicméně jako exkurz do psychiky porevolučního Ruska to nebylo úplně marné a závěr, když konečně získal spád je napsaný dobře a čtivě.

Takže zvyšuji původní hodnocení ze dvou na tři hvězdičky.

soukroma
01.01.2012 5 z 5

Dobře napsaný celkem autentický (a naneštěstí lehce uvěřitelný) příběh ze současné Moskvy. Naivita i nejzákladnější morálka v přímém střetu s pokřivenou skutečností, kde na nikom a ničem nezáleží - jen je třeba přežít a ideálně slušně přežívat, ať to druhé stojí cokoli. Bezkrupulozni doba a komunistické mechanizmy vybroušené do dokonalosti a zakořeněné hluboko i v tzv. nové generaci. Čert nám byl ten socializmus dlužen, protože se jen tak nevykoření v žádné postkomunistické zemi (jen je to někde o něco lepší než v Rusku) a dokonce úspěšně prorůstá dál a dál do světa, s obchodními praktikami, organizovaným zločinem i jednotlivci, kteří nemají možnost se zbavit starých návyků a nikdy nežili v "normální" společnosti, kde platí rozumné zákony i mravní pravidla a lidi se k sobě chovají jako k lidem.