Letní královna 1

Letní královna 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28009/bmid_letni-kralovna-1-icA-28009.jpg 4 16 3

Sněhová královna série

< 3. díl

Letní královna je příběh Luny Zlatý úsvit a příběh Tiamatu. Vypráví o historii a civilizaci, jež se postavila na odpor zákonům vesmíru. Vypráví o zradě, jež zpustoší tapisérii času… Luna Zlatý úsvit Letní má před sebou nelehký úkol: přivést zaostalou planetu k technickému pokroku, ale tak, aby zůstaly zachovány tradice Letních a Zimních klanů, aby se všichni naučili žít v souladu a hlavně aby se zabránilo vyvražďování meren, bytostí, které obývají tiamatské moře. Z krve meren se získává tzv. voda života, látka, která zabezpečuje lidskou nesmrtelnost. Ale za Černou branou se svět nezastavil a Hegemonii se podařilo získat z havarované lodi Staré říše plazmu nadsvětelného pohonu, takže může postavit flotilu lodí rychlejších než světlo… Návrat na Tiamat přestává být nemožností a nejvyšší kruhy Hegemonie se nemohou dočkat…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Summer Queen , 1991


více info...

Přidat komentář

ludek.n
27.08.2021 4 z 5

Letní královna přímo navazuje na příběh Sněhové královny, přestože mezi těmito dvěma díly vyšla v rámci série v roce 1984 ještě kniha World's End. Kontinuita je nicméně beze zbytku zachována, a tak si můžeme v klidu užít snahu obyvatel planety Tiamat, především královny Luny Zlatého úsvitu Letní, o nezávislost a právo na sebeurčení. Samozřejmě se to neobejde bez větších či menších zádrhelů, půtek a bojů. Jestliže se děj předchozího dílu cele (s jednou jedinou výjimkou) odehrával na Tiamatu v relativně krátkém časovém úseku před přicházející Změnou, Letní královna se rozmáchla v prostoru i čase. Vzala na svá bedra hned několik světů Hegemonie a rok sem, rok tam také nehraje roli. Díky tomu tu máme hned několik dějových linií, které běží paralelně vedle sebe. Průzračnost a jednoduchost Sněhové královny tak vzala za své, a nedá se říct, že by to bylo ku prospěchu věci. I nové postavy, v porovnání se starými hrdiny, působí ploše a jejich negativní postoje, jejich rozháranost a nemorální chování přebíjí původní humanitární poselství. Autorka se nás snaží ohromit megalomanským vesmírným komplotem, jdoucím napříč generacemi, tajnými spolky uvnitř tajných spolků, ohavnými grandiózními politickými šarádami, a tak trochu zapomíná na příběh samotný a postavy, které ho utvářejí. Ohromně čtivé, ale s několika málo stíny.

chobot
13.10.2019 5 z 5

Super jízda. Už dlouho jsem nečetl takhle napínavou a propracovanou knížku. Hurá na další díl ať se ukáže jak to dopadne :-))


Hobo
18.04.2018 4 z 5

Hlavně si dřív přečtěte Zimní královnu, jinak vám spousta souvislostí unikne. Dobrá fantasy.

Štítky knihy

space opera Tiamat Hegemonie

Autorovy další knížky

1999  85%Sněhová královna
2011  61%Kovbojové a vetřelci
2000  88%Letní královna 1
2014  83%47 Róninů
2001  88%Letní královna 2

Kniha Letní královna 1 je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce78x
Chystám se číst11x