Tajemný učeň

Tajemný učeň https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85888/snedy-muz-tajemny-uc-85888.jpg 4 27 2

Snědý muž série

< 4. díl >

Princ Dutiful byl zachráněn z rukou Piebaldů a u dvora zase zavládl obvyklý rytmus. Avšak pro FitzChivalryho je návrat do izolace nemožný. Ačkoli je do hloubi duše zasažen ztrátou svého vlčího druha Nighteyese, Fitz se musí usadit na Buckkeepu a vrátit se k povinnostem Chadeova učně. V přestrojení za Toma Badgerlocka, strážce lorda Goldena, FitzChivalry špehuje za hradními zdmi. A jelikož jeho starý učitel chřadne, Fitz je nucen převzít na svá bedra další břemena, zatímco se snaží vyvést království z osidel občanské války, k níž má každým dnem blíž. Princ Dutiful se zasnoubí s narčeskou Ellianií z Ostrovů, ale jeho život provází neustále napětí a narčeska samotná se zdá skrývat četná tajemství. Naštěstí má po svém boku Fitze, který se mu snaží být zároveň přítelem, učitelem a otcem, ale současně mu nesmí vyzradit svou pravou identitu. Vedle mnoha svých problémů je FitzChivalry, čelící ustavičným výhružkám Piebaldů a přibývajícím perzekucím proti lidem nadaným Moudrstí, nucen zajistit, že nikdo nevyzradí princovo tajemství, které by mohlo vést k pádu farseerovského trůnu: že on, stejně jako Fitz, má v krvi obávanou „zvířecí magii".... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Golden Fool , 2002


více info...

Gordonlord
Gordonlord
15.04.2021 1 z 5

Dočetl jsem to včera a nejsem si úplně jistý, co se v té knize stalo, nebo jestli se tam vlastně vůbec něco dělo.

Zápletka s Hapem, nespokojeným v tesařském učení a prohánějícím lehčí holky a jeho názorové střety s Fitzem na bázi otec-syn byly poutavé, stejně jako sem tam nějaké to malé vyhrocení několika dějových linek. Ale v tom balastu pomalého nudného vyprávění ve zcela bezkrevné formě, se to celé ztratí jako jehla v kupce sena a převládá pocit nudy a marnosti nad dočtenou knihou.

Mám z toho pocit, že si autorka možná měla dát delší pauzu, nasát pořádnou touhu do psaní a vymyslet poutavější a napínavější děj, alespoň z poloviny tak strhující, jako se jí to podařilo u první série Farseer.

broskev28
broskev28
26.09.2019 5 z 5

Tento díl mi zatím připadal nejméně akční: prince se podařilo zachránit, zásnuby i další pobyt Ostrovanů nic neruší, takže by se zdálo, že je vše v pořádku. Jenže soukromý život Fitze Chivalryho se nějak hroutí: Hap propadl nástrahám velkoměsta a ukazuje se, že rozhodně není připraven na tvrdé podmínky svého učňovského výcviku. Vztah s čarodějkou Jinnou se dostal do slepé uličky. A z mnoha diskusí s bývalým učitelem se Fitz dozvídá věci, které jako dítě jednak nevnímal, jednak nepředpokládal, a mnohé z nich mu rozhodně nejsou příjemné (Chadův návrh ohledně Nettle).
Naopak schůzka s královnou Kettricken mu umožní konečně řádně oplakat svého přítele a pochopit, že nebyl přítelem a oporou pouze jemu. Královna poté skvěle zvládne oslavy zásnub i další slavnosti, ale možná i ona si uvědomuje, že ostrovní nevěsta i její strýc skrývají nějaké tajemství; Fitz je o tom přesvědčen a přestože si při zásnubách umiňuje prostudovat lépe rodinné poměry "nevěsty", zatím - v tomto dílu - se k tomu nedostal.
Na základě dohody mezi princem a Fitzem/Tomem se ve Verityho věži odehrává Dutifalova výuka Umění. Pro mě největším překvapením je mentálně zaostalý Thick, Chadův sluha, a jeho výrazné vlohy k Umění, stejně jako jeho silná averze vůči Fitzovi. A zcela utajený mi zůstal i název tohoto dílu: kdo má být ten tajemný učeň? Thick se doposud nic neučí, Dutiful přece není tajemstvím (a těžko by ho někdo nazýval učněm), tak snad jedině Hap? Že by schůzky Moudrých v hospodě U vepříka?
A to nemluvím o lovčí Laurel a jejích problémech. Zkrátka mám všechny důvody urychleně se začíst do dalšího dílu. Čtečka je nabitá, tak jdu do toho!


Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2020  82%Dračí město

Kniha Tajemný učeň je v

Přečtených51x
Doporučených2x
Knihotéce52x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x